Εκκλησίας πάθη

Εκκλησίας πάθη

Π. Πετριάς

1. Ψυχολογικά και κοινωνικά, πού στην ευχή βρίσκεται η Εκκλησία της Ελλάδας; Έχει πλέον καμιά σχέση με τους ανθρώπους και την πραγματικότητα του 21ου αιώνα;

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε “Είναι η υγεία των πιστών που δοκιμάζεται, όχι η πίστη”.

Η δική μας Ιερά Σύνοδος έχει καμιά σχέση πλέον μαζί του;

Οπωσδήποτε κάποια τυπική σχέση πρέπει να υπάρχει, υποθέτω. Μα λαμβάνεται υπόψη ο Πατριάρχης και τα λεγόμενά του;

Κρίνοντας από τα λεγόμενα των Μητροπολιτών, θα έλεγα πως στο πνευματικό εκκλησιαστικό επίπεδο, οι εκκλησιαστικοί ζουν στον 17ο αιώνα ίσως και πιο παλιά, στον 16ο, τότε που διαφέντευαν την πίστη, τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά των αμαθέστατων μαζών.

2. Άκουσα πως η Θεία Κοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτη για τους εκκλησιαστικούς μας. Τι στην ευχή είναι αυτή η “Θεία” Κοινωνία;

Δηλαδή, οι Ρωμαιοκαθολικοί που δεν έχουν κουταλάκι και κάποιο φθηνό ελληνικό γλυκό κρασί είναι καταδικασμένοι όπως και όλοι εμείς οι απηυδισμένοι χριστιανοί που δεν ανεχόμαστε πια τα εξωφρενικά καμώματα και τις υποκρισίες των εκκλησιαστικών οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν κόμμα τσιπριστών; Και τα τρισεκατομμύρια όσων είχαν την ατυχία να γεννηθούν προτού επινοηθεί η “Θεία” Κοινωνία;

Ένας μητροπολίτης λέει πως η “Θεία” Κοινωνία προστατεύει από τον κορωνοϊό ή κάθε άλλο ιό! Άλλος πλάσαρε το νερό του “αγιασμού” κι ας είναι νοθευμένο με νερό της βρύσης.

Άλλος θέλει να μοιράσει το “Άγιο” φως φερμένο με ειδικό αεροπλάνο από το Ισραήλ.

Ποιος πιστός έγινε καλύτερος με το να λαμβάνει τη “Θεία” Κοινωνία ή το “Άγιο” φως μόνο, ή θεραπεύτηκε από σοβαρή ασθένεια;

Αν είναι έτσι, τότε τι ήθελε τον βηματοδότη από το Ωνάσειο ο αρχιεπίσκοπος και δεν εφάρμοζε αυτά που κηρύττει;

3. Προσβλήθηκαν οι μεσαιωνικοί μητροπολίτες διότι αποφάσισε η κυβέρνηση να ανοίξει τα κομμωτήρια όπου θα τηρούνται προστατευτικά μέτρα ευλαβικά, ενώ στους ναούς θα εισρέουν δεκάδες πολίτες και μάλιστα της “ευπαθούς κατηγορίας”, δηλαδή γερόντια σαν εμένα.

Τον ιδεολογικό πόλεμο που υποπτεύεται η Ιερά Σύνοδος η ίδια τον προκαλεί με την οπισθοδρομική ανοησία της, η οποία προέρχεται από τον φόβο πως έχασε το παιχνίδι διότι αρνήθηκε να κατανοήσει τη διδασκαλία του Ιησού και να φροντίσει για τις πραγματικές ανάγκες των πιστών και όχι τις “Θείες” Κοινωνίες και τα “Άγια” φώτα και τα δόγματά της.

Θα έπρεπε σε αυτή την πανδημία να ενισχυθεί. Αντίθετα, αν εξαιρέσουμε μερικούς τυφλοπόντικες πιστούς που έσκουζαν να ανοίξουν οι ναοί, ο λαός μάλλον απομακρύνθηκε περισσότερο.

Φοβούμαι πως και η Εκκλησία έχει ύφεση πνευματική και οικονομική!

– – –

Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

Ε1228: Νεοδημοκρατικός λαϊκισμός

Ο Αλέξης Πατέλης ανέλαβε τον ρόλο του λογικού