Κόμμωση και κανονικότητα

Κόμμωση και κανονικότητα

- in Επικαιρότητα
0

1. Έμαθα ξαφνικά πως η επιστροφή στη νέα κανονικότητα θα εγκαινιαστεί με το άνοιγμα των κομμωτηρίων. Καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει αναχαιτιστεί, καθώς οι άνθρωποι αποφάσισαν να δεχτούν τα κάπως αυστηρά μέτρα, άρχισε και η σταδιακή προσεκτική χαλάρωση της πειθαρχίας με μικρά ελεγχόμενα βήματα. Έτσι που να μην έχουμε νέο κύμα της επιδημίας.

Και η αρχή θα γίνει με το άνοιγμα μερικών καταστημάτων. Από τα πρώτα θα είναι τα κομμωτήρια.

‘Και η ομορφιά θα είναι η κόμμωση’, λέει ένα από τα αρχαία κείμενα της Βεδικής Παράδοσης, ένα κείμενο που περιγράφει τη σταδιακή εξέλιξη από τη Χρυσή Εποχή στη μαύρη σιδερένια Εποχή του Kaliyuga – όπου η νοημοσύνη και η αρετή των ανθρώπων θα έχει κατολισθήσει στο ¼!

Ένα από τα καθοριστικά γνωρίσματα είναι πως οι άντρες και οι γυναίκες θα κρίνονται ως άντρες και γυναίκες από τη σεξουαλική τους επίδοση. Άλλο γνώρισμα είναι πως η κόμμωση θα καθορίζει την ομορφιά!

2. Είναι δύσκολοι καιροί. Τα κομμωτήρια έμειναν κλειστά για σχεδόν 2 μήνες. Ο γυναικείος πληθυσμός πρέπει, εκτός από όλα τα άλλα, να κουβαλά τεράστια φόρτιση με την απαγόρευση της κομμωτικής φροντίδας.

Οι γυναίκες είναι πολλές. Θα φαίνονται περισσότερες μετά τους θανάτους πιο πολλών αντρών από τον ιό. Όχι μόνο στη χώρα μας. Ισχύει και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Και παντού έχουν δικαίωμα ψήφου όπως ταιριάζει στην προοδευτική μοντέρνα κοινωνία.

Έτσι τα ευρωπαϊκά κράτη, που είναι στην εμπροσθοφυλακή της προόδου, προωθώντας την επαναλειτουργία της οικονομίας με την Άνοιξη και τον διστακτικό χορό του Έρωτα με τον ξανθό Απρίλη, σ’ αυτή τη σταδιακή πολιτική βάζουν τα κομμωτήρια πρώτα.

(Οι σοφοί της Βεδικής Παράδοσης δεν ήταν καθόλου προοδευτικοί. Δεν ήθελαν τους πολιτικούς τους να αλλάζουν τα πράγματα, γρήγορα κι εύκολα προς τα γρήγορα κι εύκολα. Μα, τουλάχιστον, μπορούσαν να προβλέψουν το στοιχείο που θα είχε σημασία στο απώτερο μέλλον – την κόμμωση.)

3. Έχει μεγάλη σημασία η κόμμωση. Όχι μόνο οικονομική, που είναι μια χοντρή άποψη – το δούναι λαβείν χρημάτων. Ούτε και πολιτική, εξίσου χοντρή, καθώς αφορά ψήφους και υποψηφίους. Μα κυρίως ψυχολογική και πολιτισμική.

Η γυναίκα πρέπει να είναι περιποιημένη, αν όχι όμορφη σαν τηλεοπτικό αστέρι. Πρέπει να ξεχωρίζει όχι μόνο από τους άντρες, μα κι από τις άλλες γυναίκες. Δίχως την έξτρα περιποίηση της κόμμωσης μερικές σημαντικές (και σημαδιακές) γραμμές διαχωρισμού εξαφανίζονται.

Αυτό το έξτρα κάτι (ομορφιά, περιποίηση, αυτοσεβασμός), εφόσον δεν είναι η επίδοση στο σεξ, έχει επίδραση και στους άντρες. Τους κάνει πιο ευγενικούς, πιο ιπποτικούς και προς τις γυναίκες, μα και προς τους ίδιους.

Άκουσα πάντως από αξιόπιστη πηγή πως κομμωτές και, κυρίως, κομμώτριες βοήθησαν στην εκτόνωση των πιέσεων που δημιούργησαν οι περιορισμοί, με το να βλέπουν και να φροντίζουν στα κρυφά ορισμένες πελάτισσες.

Κάτι ήξεραν, λοιπόν, οι οραματιστές της Βεδικής Παράδοσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *