Πρόωρες εκλογές;

Πρόωρες εκλογές;

Το σωστό είναι οι εθνικές εκλογές να γίνονται κάθε τέσσερα έτη όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μα αυτό ισχύει σε συνθήκες ομαλότητας, όταν τα πράγματα ρέουν απρόσκοπτα, σχεδόν ανιαρά.

Ο Μητσοτάκης έκανε σε ένα διάγγελμά του κοντά στο Πάσχα μια δήλωση που μπορούσε να εκληφθεί ως σκέψη για πρόωρες εκλογές: “η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας τη λογοδοσία…” Μα υποθέτω πως ήθελε να επισημάνει, όπως είπε αμέσως μετά, το γεγονός πως, παρά την κρίση, τα δημοκρατικά μας όργανα όντως λειτουργούν.

Μα η κρίση είναι κρίση. Και μάλιστα πρωτόγνωρη – “που έχει τα πάντ’ αλλάξει”. Και κυρίως τις τάσεις που καταδείχνουν οι δημοσκοπήσεις καθώς το κυβερνητικό κόμμα, με την αποφασιστικότητα κι ετοιμότητα και αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κέρδισε τις συμπάθειες της πλειοψηφίας του λαού.

Αυτό μπορεί να μην αρέσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης που βλέπουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται. Μα η αντίδρασή τους δεν παίζει ρόλο – και τα ίδια είναι αξιολύπητα.

Η κρίση του κορωνοϊού επέφερε και μια οικονομική κρίση πολύ χειρότερη από το μνημόνιο που επέβαλε ο κ. Τσίπρας – και όλη τη σαθρή νομοθεσία του στην περίοδο Ιουλίου 2015 έως Ιούλιο 2019.

Η υγειονομική κρίση επέφερε σίγουρα και μια μεταβολή στα πολιτισμικά και στα ψυχολογικά μας.

Υπάρχει, ας μην ξεχνούμε, και ο Ερντογάν που ταρακουνιέται κι απειλεί ασυνάρτητα με χιλιάδες μετανάστες κι επεμβάσεις στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσίπρας έκανε πρόωρες εκλογές σε πέντε μήνες για να σταθεροποιήσει την κυβέρνησή του μετά την αποσκίρτηση πολλών πρωτοκλασάτων και να μας πλακώσει με νέο μνημόνιο. Οπότε ας μη φωνασκεί τώρα που βλέπει σίγουρη συντριβή – επάξια!

Η κυβέρνηση χρειάζεται νέα εντολή ενισχυμένη. Ή ο λαός χρειάζεται νέα κυβέρνηση. Μετά την κρίση.

Είναι και το θέμα της απλής αναλογικής. Αυτή η βλακεία την οποία υιοθέτησαν οι θεοπάλαβοι αριστεροί όλου του φάσματος για να κάνουν δύσκολη τη διακυβέρνηση της χώρας. Μόνο και μόνο για να κορδώνονται οι ανίκανοι και ηλίθιοι κομματάρχες.

Καιρός να σαρωθεί από την κρίση και αυτή η ανοησία.

Μα και να μην κάνει πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης, πάλι κερδισμένος είναι με την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας να τον στηρίζει ισχυρή και σταθερή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *