Τσιπριστές Εθνοσωτήρες 2015 (2)

Τσιπριστές Εθνοσωτήρες 2015 (2)

1. Υπήρξαν και άλλοι μικρότεροι αστέρες που μας τύφλωναν με την τρομερή λάμψη τους: η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, η κα Τασία, ο Γ. Δραγασάκης, ο Γ. Σταθάκης, ο Δ. Μάρδας, ο Π. Λαφαζάνης, οι Παππάς, Τζανακόπουλος και άλλοι.

Αυτοί όλοι και άλλοι πολλοί δεν καταλάβαιναν, δεν είχαν ιδέα, πώς λειτουργούσε η ΕΕ πολιτικά και οικονομικά. Δεν ήξεραν καν πώς λειτουργούσε η δική τους χώρα – δυστυχώς!

Για παράδειγμα, ο Δημήτρης Μάρδας (οικονομολόγος, υποτίθεται, όπως και ο Δραγασάκης και ο Σταθάκης!) ανέλαβε τα οικονομικά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ο απερχόμενος Σταϊκούρας έπρεπε να του εξηγήσει ενδελεχώς, κάθε λεπτομέρεια πως θα λειτουργούσε με τα 2,9 δις ευρώ που υπήρχαν στο ταμείο. Έμεινε άφωνος όταν άρχισε να αντιλαμβάνεται πόσες εκροές θα γίνονταν και πως αυτό το ποσό δεν θα έφτανε ούτε για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Στις 19/2/15 το κράτος θα ήταν μείον 500 εκμ!

Δίπλα στην ημερομηνία σημείωσε ένα κόκκινο SOS (σ. 46-8, Ε. Βαρβιτσιώτη και Β. Δενδρινού, Η τελευταία Μπλόφα, 2019 Εκδ. Παπαδόπουλος)!!!

2. Ο Τόμας Βίζερ Αυστριακός οικονομολόγος με περγαμηνές και από το πανεπιστήμιο Μπόλντερ Κολοράντο, ήταν ο επικεφαλής του Euroworking Group, ομάδα που προετοίμαζε τις συνεδριάσεις του Eurogroup (αυτός διαπραγματεύτηκε το ισπανικό, πορτογαλικό και κυπριακό μνημόνιο).

Ο Γιουνκέρ τον έστειλε για να εξηγήσει στους Έλληνες όλα όσα είχε πει ο ίδιος στον Τσίπρα: τι θα μπορούσαν να κάνουν στο πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος (μνημονίου), πώς θα ζητούσαν επέκταση και τι θα συνέβαινε αν οι Έλληνες δεν το έκαναν.

Στις 8/2/15 ο Βίζερ και ο Ντέκλαν Κοστέλο (επικεφαλής του Ελληνικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) επισκέφθηκαν το γραφείο του αντιπροέδρου Δραγασάκη όπου τους περίμεναν μια ομάδα άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης και ο Βαρουφάκης. Οι δυο κουβάλησαν μαζί τους τις εκατοντάδες σελίδες του μνημονίου.

3. Η Ελλάδα, εξήγησε ο Βίζερ, είχε δυο απλές επιλογές ή θα ζητούσε την επέκταση του υφιστάμενου μνημονίου τηρώντας τους όρους για να πάρει τα χρήματα που χρειαζόταν (ως τις 19/2!) ή να αθετήσει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της.

Αν δεν πλήρωνε έστω κι ένα από τα δάνεια, οι δανειστές θα ζητούσαν όλοι μαζί εξόφληση των δανείων τους και καθώς η Ελλάδα δεν θα είχε τα χρήματα, θα έχανε αυτόματα την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις Ελληνικές τράπεζες, οπότε αυτές θα κατέρρεαν συμπαρασύροντας και όλη την οικονομία!

Οι Έλληνες ή δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγε ή νόμιζαν πως ο Βίζερ τους έλεγε υπερβολές.

Επανέλαβαν την πάγια τσιπρική θέση πως το πρόγραμμα ήταν σκέτη καταστροφή για τη χώρα και χρειαζόταν μια νέα ρύθμιση, κοινωνικά δικαιότερη (σ. 98–9).

Ο Κοστέλο από τη δική του πλευρά έμεινε κατάπληκτος καθώς συνειδητοποιούσε πως οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν ήξεραν καθόλου το περιεχόμενο του μνημονίου και δεν καταλάβαιναν τίποτα για το τι τους περίμενε: δεν είχαν διαβάσει το μνημόνιο ποτέ!

4. Υπάρχουν κι άλλα ευτράπελα με τους αλαζόνες τσιπριστές που αντί να μάθουν όλα όσα μπορούσαν για το μνημόνιο και τους τρόπους λειτουργίας της Ευρωζώνης (όπου ανήκε η Ελλάδα), επαναλάμβαναν παπαγαλιστά τις πάγιες αναρχοαριστερές θέσεις τους για αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και «ανθρωπιστική κρίση» (που για τους Ευρωπαίους σήμαινε θεομηνίες και επιδημίες με χιλιάδες θύματα και παρόμοια).

Θα εστιάσω σε μια ακόμη συνάντηση.

5. Στις 22/3/15 ο Βίζερ επισκέφθηκε ξανά την Ελλάδα. Αυτή τη φορά συνάντησε τους αξιωματούχους (Δραγασάκη, Σταθάκη, Θεοχαράκη, Χουλιαράκη και άλλους) στο σπίτι του Βαρουφάκη όπου απολάμβαναν τα εδέσματα και ποτά που το ζευγάρι Βαρουφάκη παρείχε πλουσιοπάροχα.

Για μια ακόμα φορά ο Αυστριακός έθιξε το θέμα των επιλογών της Ελλάδας και της καταστροφής που θα ακολουθούσε αν δεν πλήρωνε έστω κι ένα δάνειό της και συμβούλευε τους παρευρισκόμενους πώς να προετοιμάσουν τον Τσίπρα για το ταξίδι του στο Βερολίνο. Ήταν εκεί και η κα Κιντώνη, προϊσταμένη του προσωπικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Για μια ακόμα φορά διαπίστωσε πως οι ζαλισμένοι από τα κρασιά και το τσίπουρο αξιωματούχοι δεν έδειχναν καθόλου εντυπωσιασμένοι και συζητούσαν για εντελώς άσχετα θέματα. Ούτε καν ενδιαφέρθηκαν για την προετοιμασία που έπρεπε να κάνει ο Τσίπρας σχετικά με τη συνάντησή του με την κα Μέρκελ.

Μόνο ο Χουλιαράκης έδειξε να ενδιαφέρεται κάπως και ο Βίζερ του τηλεφώνησε λίγο πριν επιβιβαστεί επαναλαμβάνοντας όσα είπε νωρίτερα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *