Τσιπριστές Εθνοσωτήρες 2015

Τσιπριστές Εθνοσωτήρες 2015

1. Το παρόν άρθρο βασίζεται στο γνωστότατο πλέον βιβλίο των Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτωρίας Δενδρινού, Η τελευταία Μπλόφα (2019 Εκδ. Παπαδόπουλος). Σε παρενθέσεις δίνεται ο αριθμός σελίδας.

2. Ο μεγάλος Εθνοσωτήρας είναι φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός (2015 -19), ο οποίος ήταν πρόεδρος του Σύριζα, πολιτικός αστέρας της αναρχοαριστεράς βγαλμένος από τον κομματικό σωλήνα, πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός μα δίχως την παραμικρή επαγγελματική πείρα. Μέχρι το 2014 είχε λιγοστές σχέσεις με κόσμο έξω από τον κύκλο των συντρόφων (καφενόβιων και μπαρόβιων «επαναστατών») και μικρό ως ανύπαρκτο ενδιαφέρον για τον εκτός Ελλάδας κόσμο και ιδίως για την ΕΕ (43)!

Είχε μια σύντομη γνωριμία με τον Γιουνκέρ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, στο τελικό ντιμπέιτ για την εκλογή προέδρου το 2014. Ο Τσίπρας ζήτησε, για προφανείς λόγους να μιλήσει στα Ελληνικά, όχι στα Αγγλικά, όπως οι άλλοι. Ο Γιουνκέρ ως υπέρμαχος της πολυγλωσσίας στην ΕΕ, τον υποστήριξε.

Ο Τσίπρας συναντήθηκε το προηγούμενο έτος, Δεκ. 2013, με τον Φινλανδό Ολι Ρεν, επίτροπο για οικονομικές υποθέσεις. Βρέθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο και μετά από μια φορτισμένη σύντομη συνάντηση, ο Τσίπρας έδωσε στον Ρεν το έγγραφο «Η Μαύρη βίβλος του Μνημονίου». Στις 75 σελίδες στα Ελληνικά (!) περιλαμβάνονται στοιχεία για τα συσσίτια, ποσοστά αυτοκτονίας και τη φτώχεια στην Ελλάδα. «Τα αποτελέσματα των πολιτικών σας» είπε στον εμβρόντητο επίτροπο! (Περίμενε, δηλαδή, πως ο Φινλανδός δεν ήξερε τι γινόταν στην Ελλάδα και θα έσπευδε να οργανώσει μετάφραση της βίβλου!)

3. Ο δεύτερος και καταστροφικότερος πρωταγωνιστής ήταν ο Γιάννης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών στην πρώτη τσιπρική κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με τον Τσίπρα, ο Βαρουφάκης είχε σπουδάσει και εργαστεί στο εξωτερικό, στη Βρετανία ως οικονομολόγος και μιλούσε άπταιστα Αγγλικά.

Πολλοί ξένοι οικονομολόγοι συμφωνούσαν με τις θέσεις του και ο ίδιος, με τον ασυναγώνιστο ναρκισσισμό του, τόνιζε στις ομιλίες και συνεντεύξεις του πριν τις εκλογές, πως θα έφερνε τα πάνω κάτω στην ΕΕ. Δεν του ήταν πολύ δύσκολο να πείσει τον αμαθή Τσίπρα για τις ικανότητές του.

Αλλά παρότι αυτοπαρουσιαζόταν ως παγκοσμίου φήμης ειδικός στη θεωρία των παιγνίων, η φήμη του οφειλόταν στις τηλεοπτικές και διαδικτυακές του αυτοπροβολές και λιγότερο σε σημαντικές δημοσιεύσεις ή πανεπιστημιακά επιτεύγματα. Είχε μια εκκεντρική ευφράδεια και αλόγιστη αλαζονία. Η ζωή του, είπε, είναι σαν «ενός άθεου θεολόγου κλεισμένου σε ένα μοναστήρι τον Μεσαίωνα» (44 – 5). (Τι ακριβώς σημαίνει αυτό δεν αποκαλύπτεται εύκολα. Ο «άθεος θεολόγος» παραπέμπει σε μη–μαρξιστή μαρξιστή ή μη–οικονομολόγο οικονομολόγο!)

4. Η βασική ιδέα του Βαρουφάκη ήταν να βγούμε από το Ευρώ και την ΕΕ εκβιάζοντας έτσι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει ή να ανταλλάξει μέρος του ελληνικού χρέους που η ΕΚΤ είχε σε μορφή ομολόγων (γύρω στα 20 δις) που είχαν ημερομηνία λήξης (κοντινή) με άλλα ίσης αξίας που όμως δεν θα είχαν ημερομηνία αποπληρωμής κι έτσι η Ελλάδα θα είχε απεριόριστο χρόνο να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί οικονομικά.

Την ιδέα του ο Βαρουφάκης ανακοίνωσε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, Ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup, όταν ήρθε στην Αθήνα 30/1/15. Ο Ολλανδός προειδοποίησε πως δεν θα γινόταν ελάφρυνση του χρέους αν η νέα κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην επιμήκυνση του προγράμματος (= μνημονίου) και δεν έκανε δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

Ο Βαρουφάκης επέμενε και στον επόμενο γύρο ταξιδιών του στην Ευρώπη συνέχισε να υποδείχνει πως αν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωζώνη, το σύστημα θα κατέρρεε! (Η αναισθησία των Ελλήνων τσιπριστών για τον αντίκτυπο που θα είχαν οι άγαρμπες απαιτήσεις τους στις άλλες χώρες της ΕΕ είναι απίστευτη).

5. Ο τρίτος και πιο χυδαίος πρωταγωνιστής ήταν φυσικά ο Πάνος Καμμένος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας στο τερατομόρφωμα τσιπριστών–ανελλήνων.

Πιο αλαζονικός και αντιευρωπαϊστής και από τους Τσίπρα και Βαρουφάκη, αποσκίρτησε από τη ΝΔ και, σαν τον Σαμαρά και άλλους, έφτιαξε το δικό του κάπως ακροδεξιό εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα όπου συμπαρέσυρε αρκετούς δυσαρεστημένους δεξιούς.

Θα θυμάστε αναμφίβολα τη θρασύτητα, κομπορρημοσύνη και χυδαιότητα με τις οποίες αντιμετώπιζε όλα τα θέματα. Θα καταπλάκωνε ή ξετίναζε τους Τούρκους και θα έστελνε εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη, ακόμα και «τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους»!

Και ο Γιουνκέρ αναγκάστηκε να πει αυστηρά στον Τσίπρα πως τέτοιου είδους αντιευρωπαϊκή ρητορία πρέπει να σταματήσει.

Ο Καμμένος προχώρησε πολύ πιο πέρα ζητώντας εξόφληση των γερμανικών αναγκαστικών δανείων στην Κατοχή – θέμα που οι Γερμανοί είχαν δηλώσει πως είχε διευθετηθεί πριν από δεκαετίες.

Θα επανέλθω να εξετάσουμε και τους βοηθούς κομπάρσους!

1 Comment

  1. georgesklavounos@gmail.com

    Τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους;;;;;;;;;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *