Μουτζούρης και μουτζούρες

Μουτζούρης και μουτζούρες

Μια από τις ατέλειες του δημοκρατικού συστήματος είναι η ανάγκη λαϊκισμού αν είναι ο υποψήφιος να εκλεγεί. Πρέπει να χαϊδέψει τα αυτιά του κοινού, αυτιά που πιάνουν μόνο χαμηλές συχνότητες. Ακόμα και τώρα με το μεταναστευτικό να φουντώνει επικίνδυνα στα νησιά που φέρουν το φορτίο.

Ευτυχώς ο Μητσοτάκης έκλεισε τα σύνορα. Ο κ. Μουτζούρης το γνωρίζει αυτό πολύ καλά.

Ως πρύτανης ο Κώστας Μουτζούρης συνεργάστηκε άνετα με τους αναρχοαριστερούς για να μην τον ενοχλούν προσωπικά. Είχε την ησυχία του.

Στην εκλογική του περιοχή, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, συνεργάστηκε άνετα πάλι με τη ΝΔ και με τους Χρυσαυγίτες, αφού, όπως δήλωσε δημόσια στο πανελλήνιο, η Χρυσή Αυγή είναι ένα νόμιμο κόμμα που έχει αδειοδοτηθεί από το Πρωτοδικείο.

Προσηνής σε όλους, είναι ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές (και για όλες τις πολιτικές που τον βοηθούν να έχει το όποιο του αξίωμα).

Πάνω από όλα, όπως με κάθε πολιτικάντη, κυριαρχεί «η δική μου επικράτηση» – και μετά οτιδήποτε άλλο. Ας μην ξεγελιώμαστε – δεν το λέει διότι δεν χρειάζεται, αφού το αποδεικνύει με τις πράξεις του.

Ενώ πάλι συνομιλούσε σε μια «ιδιωτική», όπως την προσδιόρισε ο ίδιος, συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, κανόνισε άνθρωπός του να τη βιντεοσκοπεί ώστε να μπορέσει να την αναρτήσει στο Διαδύκτιο και να δείξει στους πιστούς του πως είναι ανεξάρτητος υπερασπιστής των συμφερόντων της ακριτικής του περιφέρειας.

Δεν είναι ο μόνος με τέτοιο ήθος στην κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά ή οποιαδήποτε παράταξη (εκτός του σταλινικού ΚΚΕ).

Οπωσδήποτε τέτοιοι απατεώνες της πολιτικής αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την Πολιτεία και τα εθνικά θέματα. Μα δεν είναι το μόνο.

Το ίδιο το αξίωμα του «περιφερειάρχη» μου φαίνεται, σε μια μικρή χώρα σαν την δική μας, εντελώς άχρηστο, εκτός αν θέλουμε να διαιωνίζουμε το πελατειακό δημοκρατικό σύστημα.

Επιπλέον, αναρωτιέσαι πως γίνεται και τέτοια καθάρματα επιλέγονται από παρατάξεις ως υποψήφιοι επίδοξοι αξιωματούχοι που αποφασίζουν για πολλά πράγματα και διανομές χρημάτων. Και ακόμα πως πεφωτισμένοι δήθεν πανεπιστημιακοί τους τοποθετούν με τις δικές τους διαδικασίες στο αξίωμα του Πρύτανη.

Διότι μόνο καθάρματα κάνουν τέτοιες άσεμνες χειρονομίες, όχι πολιτειακοί κι εκπαιδευτικοί αξιωματούχοι της ηλικίας του κ. Μουτζούρη.

Βλέπετε, δεν είναι μόνο οι λούμπεν προλετάριοι που πάσχουν από έλλειψη καλλιέργειας, ευγένειας και αρετής. Ούτε η κατοχή ενός αξιώματος (υπουργός, πρύτανης, αρχιερέας κλπ.) εγγυάται την αντίστοιχη ψυχολογική αξιοπρέπεια και νοητική καθαρότητα.

Συμπεριφορικές μουτζούρες σαν τον κ. Μουτζούρη λεκιάζουν την εθνική ατμόσφαιρα – την εκπαίδευση και την πολιτική σε όλα τα επίπεδα.

Τι θα γινόταν αν δεν είχαν κλείσει τα σύνορα έγκαιρα και πλημμυρίζαμε με μετανάστες;…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *