Ε1528: Μονοπωλιακή Κλεπτοκρατία

Ε1528: Μονοπωλιακή Κλεπτοκρατία

Από μια τουλάχιστον άποψη, ο Πούτιν έχει δίκιο να είναι απογοητευμένος και πικραμένος με τη Δύση. Έχει αναπτύξει έναν καπιταλισμό μονοπωλιακό κι επιθετικό όσο καμιά ιμπεριαλιστική δύναμη της Δύσης.

Ο Πούτιν έχει προωθήσει Gazprom πολέμους στη Συρία και στο Donbass της Ουκρανίας μετά την κατάληψη της Κριμαίας και τώρα στην ίδια την (δυτική) Ουκρανία για να εξασφαλίσει το μονοπωλιακό βενζινάδικό του. Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και άμαχοι έχουν πεθάνει (και δικοί του Ρώσοι, Τσετσένοι κλπ. και ξένοι, Σύριοι και Ουκρανοί) και εκατομμύρια από τη Μέση Ανατολή λόγω εισβολής του (και Τουρκικής) στη Συρία έχουν γίνει (λαθρο-)μετανάστες ενώ εκατοντάδες πόλεις και χωριά έχουν ισοπεδωθεί, για να μην αναπτυχθούν οι φυσικοί πόροι καυσίμων της Ουκρανίας και να εμποδιστεί ο αγωγός φυσικού αερίου από το Qatar που σπάει το ρωσικό μονοπώλιο!

Η Γκαζπρόμ διαφημίζεται από το Κρεμλίνο ως “εθνικός θησαυρός”! Και είναι – μα όχι για το έθνος. Σύμφωνα με έρευνες αντιφρονούντων η Γκαζπρόμ είναι η προσωπική τράπεζα του ίδιου του Πούτιν με την οποία πλούτισαν ο ίδιος, μέλη της οικογένειας, μέλη του περιβάλλοντος και η ευρύτερη αυλή του.

Το 1990 ο μελλοντικός CEO της Γκαζπρόμ, Alexei Miller, ήταν ο αναπληρωτής του Πούτιν στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων στο Δημαρχείο της Αγ. Πετρούπολης. Ο Μίλερ έγινε γνωστός ανεπίσημα ως ο “ταμίας”! Χειριζόταν τα πάρε-δώσε λεφτά που άλλαζαν χέρια μεταξύ μαφιόζων και Πούτιν.

Το 2001 ο Μίλερ έγινε ο επίσημος CEO στη βιτρίνα της Γκαζπρόμ και ο Πούτιν του έδινε σημειώματα για πληρωμές από τους λογαριασμούς του μονοπωλίου προς τους δικούς του! Σταδιακά μα αναπότρεπτα, οι πρώτοι κύριοι μέτοχοι, Viktor Chernomyrdin και Rem Viakhirev εκδιώχθηκαν και μέρη από τα υπέρογκα κέρδη περνούσαν στους ιδιωτικούς λογαριασμούς της πουτινικής οικογένειας και αυλής.

Σε λίγα έτη αυτές οι συναλλαγές ήταν γνωστές όχι μόνο στην αντιπολίτευση της Ρωσίας μα και στις Μυστικές Υπηρεσίες των Δυτικών.

Το 2008 η Γκαζπρόμ πούλησε 5 κατασκευαστικές για 8 δισ. ρούβλια στον φίλο και συναγωνιστή του Πούτιν στο Τζούντο Arkady Rotenberg – όμιλος Stroygazmontazh! Έτσι φτιάχτηκαν οι αγωγοί στην Ευρώπη και Κίνα με υπέροχες απάτες από τα κέρδη του Αγωγού Nord Stream 2 για τον πλουτισμό των “ημετέρων”. Και το 2019 ο Rotenberg πούλησε τον όμιλο πίσω στη Γκαζπρόμ για 75 δισ. ρούβλια! Ο Μίλερ πλήρωσε γενναιόδωρα.

Άλλος φίλος του Πούτιν, ο Gennady Timchenko, αγόρασε μεταλλουργεία με λεφτά της Γκαζπρόμ και τα μεταπούλησε με φανταστικό κέρδος στον ολιγάρχη Usmanov. Αυτός επίσης έβγαλε μυθικά κέρδη κι έτσι απέκτησε το μεγαλύτερο σούπερ-γιότ στον κόσμο. (Νομίζω είναι κάπου ακινητοποιημένο λόγω κυρώσεων.)

Ο άλλος φίλος, Roman Abramovich είχε αγοράσει τη Sibneft από τη Γκαζπρόμ για $100 εκμ. και την πούλησε πίσω το 2005 για $13 δισ.! Από εδώ βγήκαν τα χρήματα που αγόρασαν τη F.C. Chelsea στην Αγγλία!

Ένας ξάδελφος, ο Mikhail Putin διορίστηκε αναπληρωτής “ταμίας” και άλλος, ο Mikhail Shelomov παρέλαβε μετοχές της Γκαζπρόμ αξίας 8 δισ. ρουβλίων. Οι φιλενάδες του Πούτιν όλες έγιναν εκατομμυριούχες.

Ακόμα κι ένας παλαιός φίλος, ξένος έστω, ο Γερμανός πρώην συνεργάτης στη Στάζι, Mathias Varnig διορίστηκε επικεφαλής του αγωγού Nord Stream AG.

Ο Μίλερ είναι κάτοχος συλλογής Μερσεντές–Μέιμπαχ (το πιο εξελιγμένο μοντέλο) και Lamborghini καθώς και μια πολυώροφη κατασκευή πολυτελών διαμερισμάτων στην κεντρική Μόσχα· επίσης βίλες στη Μαύρη Θάλασσα και Κριμαία και σε μια νότια πόλη για σκι. Και όλα τα μέλη της οικογένειας του έχουν ανάλογες κτηριακές περιουσίες. Η πιο προσφιλής του περιουσία είναι ένα μαγευτικό, μεγάλο μέγαρο σε ελίτ προάστιο της Μόσχας που θυμίζει Βερσαλλίες. (Ο Πούτιν, λέγεται, εξοργίστηκε όταν έμαθε πως αυτό είναι μεγαλύτερο από τα δικά του 20 αρχοντικά!)

Όπως καταλαβαίνετε ο Ταμίας μεταφέρει τακτικά διάφορα ποσά στο Αφεντικό, αλλά είναι άγνωστο το πότε και το πόσα. Ο Πούτιν ως αιώνιος πρόεδρος είναι πλέον Τσάρος πασών των Ρωσιών.

(Το άρθρο βασίζεται στο άρθρο του Viktor Davidov Alexey Miller… στη New York Times, 16/6/22)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *