Έσοδα και δαπάνες

Έσοδα και δαπάνες

- in Επικαιρότητα
0

Μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, όπως επανειλημμένα αυτοδιαφημίζεται η ΝΔ, κοιτάει πρώτιστα πώς να μειώσει το κράτος κι όλες τις δαπάνες του, που κάποια ώρα επιφέρουν χρεοκοπία, και μετά πώς να έχει περισσότερα έσοδα για να καλύψει τα τρέχοντα έξοδα.

Μα, φυσικά, η ΝΔ είναι κεντροδεξιά ή, πιο σωστά, σοσιαλδημοκρατική και θέλει να διατηρήσει τις ψήφους του Ιουλίου 2019 και όσο μπορεί να τις αυξήσει για να επανεκλεγεί.

Υπάρχουν αρκετοί νουνεχείς κεντροδεξιοί που καταλαβαίνουν καλά την όλη κατάσταση και, όσοι μπορούν, την παρουσιάζουν αναλυτικά προτείνοντας τη φιλελεύθερη λύση (ή κάτι πολύ κοντά σε αυτήν) που θέλει μείωση δαπανών προερχόμενη από μείωση του Δημοσίου.

Δεν είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν ξέρει τις σχετικά φιλελεύθερες προτάσεις που γίνονται κάθε τόσο. Απλώς, και ο ίδιος και οι φανφαρόνοι πολιτικάντηδές του είναι τέτοιοι που είναι.

Ας συνοψίσω κι εγώ τις πιο ανώδυνες φιλελεύθερες προτάσεις:

1. Δίωξη και πάταξη φοροδιαφυγής όχι μόνο για πρόσθετα έσοδα, μα κυρίως για να τιμωρηθούν οι εγκληματίες.

2. Αναδιοργάνωση, κατάργηση και συγχώνευση των κρατικών φορέων και κυρίως των ΔΕΚΟ με το απλό κριτήριο χρησιμότητας με βάση το κόστος και το αποτέλεσμα. Η αξιολόγηση να γίνει από ανεξάρτητο οργανισμό!

3. Ανεξάρτητη Αρχή (Ενιαία και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων), επίσης να δώσει τέλος στην πολυνομία και αδιαφάνεια του πελατειακού συστήματος διαχείρισης Συμβάσεων και Προμηθειών Δημοσίου.

4. Όπως υπέδειξε ο κ. Σ. Θεοχαρόπουλος, καθ. Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, (TO ΒΗΜΑ 4/12/19), τα 2 τελευταία έτη, η μισθολογική δαπάνη λόγω πελατειακών διορισμών αυξήθηκε πάνω από 2 δισ! Οπότε, όχι μόνο παύση σε διορισμούς μα ακύρωση όλων των διορισμών εκτός ΑΣΕΠ. Μια υπογραφή χρειάζεται και σπάσιμο κλούβιων αυγών!

5. Αξιοποίηση της τεράστιας Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου που παραμένει σε ακινησία λόγω πολιτικής, κρατικής παραλυσίας.

6. Υπάρχουν πολλές άλλες σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσε και πρέπει να κάνει μια αληθινή φιλελεύθερη κυβέρνηση: εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ που όντως βγάζουν το ψωμί τους˙ αποκρατικοποιήσεις (ΟΑΣΑ, ΛΑΡΚΟ, ΕΒΖ κλπ.) και καταργήσεις (ΕΡΤ κλπ.) φρικτά ζημιογόνων κρατικών οργανισμών˙ χρήση εξωτερικών προμηθειών κλπ.

Αυτά όλα δεν είναι άγνωστα στους μυωπικούς, μικρόμυαλους μανδαρίνους της ΝΔ. Μα ακριβώς επειδή ούτε φιλελεύθεροι ούτε δεξιοί είναι, γι’ αυτό δεν ενδιαφέρονται να κάνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις.

Μόνο η μηδενική ανοχή του κ. Χρυσοχοΐδη στο έγκλημα προσεγγίζει το γνήσιο φιλελεύθερο πνεύμα για το οποίο το 38% ψήφισε ΝΔ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *