Ε1308: Μια ακόμα ανοησία

Ε1308: Μια ακόμα ανοησία

Διάφοροι καθυστερημένοι συγγραφείς, ξένοι κι Έλληνες επινοούν μια φαεινή ιδέα του αέρα και, επειδή είναι βλακώδης, σύντομα συζητιέται από “επιφανείς” αρθρογράφους και αναλυτές ως εμβριθής ή τουλάχιστο συζητήσιμη.

Γιατί συντάξεις και βασικοί μισθοί πέφτουν τόσο χαμηλά;

Προ καιρού ο Στέφανος Μάνος ήθελε να δίνεται μια βασική σύνταξη σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Αυτό θα έλυνε τα προβλήματα ισχυρίστηκε και μερικοί έσπευσαν να επικροτήσουν την αστεία πρόταση. Όταν ο Μάνος σώπασε σώπασαν κι εκείνοι.

Τώρα ο συμπαθής Θ. Γεωργακόπουλος στην Καθημερινή 20/11, πληροφορεί τους αναγνώστες του για έναν οριζόντιο βασικό μισθό για εργαζομένους και μη! Για αυτόν και ο ίδιος είχε γράψει πριν ενάμιση έτος στην Καθημερινή μα και ο Γκάι Στάντιγκ στο βιβλίο του που τώρα κυκλοφορεί και στα Ελληνικά – Βασικό Εισόδημα: Πώς θα το επιτύχουμε (εκδ. Παπασωτηρίου). Μια σκιά στην πρόσχαρη αυτή έκδοση είναι πως διάφοροι αναρχοαριστεροί έχουν γράψει μια εισαγωγή (οι ξένοι Πολ Μέισον και Μπράιαν Ίνο και ο Έλληνας Γιάνης Βαρουφάκης) και κατακρίνουν τον Τσίπρα επειδή “παραδόθηκε αμαχητί το 2015” στις απαιτήσεις των ευρωπαίων καπιταλιστών. Έτσι η πρόταση παίρνει στη χώρα της τρελής ροδιάς μια αναρχοαριστερή χροιά (μα όχι τσιπρική) ενώ την έχουν, για διαφορετικούς λόγους, προτείνει ακόμα και ακραίοι φιλελεύθεροι σαν τον πρόεδρο Νίξον, τον Μίλτον Φρίντμαν και τον Μπέρνι Σάντερς.

Είναι πολύ αστείο από μια πλευρά και θλιβερό από άλλη το ότι όλοι αυτοί οι δήθεν φιλάνθρωποι κάνουν δυο πελώριες γκάφες. Και βέβαια στην εποχή μας, δεν πρέπει ο εχέφρων άνθρωπος να περιμένει τίποτα λιγότερο!

Η μία είναι ότι δεν προσπαθούν ούτε στο ελάχιστο να προσδιορίσουν τις αιτίες της φτώχειας. Απλώς, τους κατεβαίνει μια ιδέα, ακούγεται καλή, ελκύει ενδιαφέρον, γίνεται συζήτηση και οι εμπλεκόμενοι κερδίζουν συμπάθεια, κάποια φήμη – και μερικοί μερικά λεφτά. Μα αφού τίποτα στον κόσμο δεν είναι αναίτιο, έτσι και η φτώχεια πρέπει να έχει αιτίες. Επομένως πρέπει ο ειλικρινής φιλάνθρωπος ερευνητής να βρει τις αιτίες και να προτείνει την απομάκρυνσή τους. Όχι να γράφει αρλούμπες.

Διότι αρλούμπα είναι η πρόταση αν και σίγουρα ευπρόσδεκτη σε όλους τους αναρχοαριστερούς εγκέφαλους – και στους φτωχούς. Μα από πού θα έρθουν τα λεφτά; Και αυτή είναι η δεύτερη.

Ο Γεωργακόπουλος έχει, φαίνεται, τσιμπηθεί από το τσιπρικό πλανερό κουνούπι και πιστεύει πως όλα τα κράτη και σίγουρα η Ελλάδα έχουν το λεφτόδεντρό τους. Το μόνο λεφτόδεντρο είναι μεταφορικό και συμβολίζει την πολύ πραγματική φορολογία. Από τους φόρους μόνο προέρχονται οι κρατικές φιλανθρωπίες. Και δεν είναι καθόλου δίκαιο οι παραγωγικοί πολίτες που δημιουργούν τον πλούτο (και τα λεφτά) να πληρώνουν φόρους ώστε οι μη παραγωγικοί να έχουν “κοινωνικό μέρισμα” όπως αλλιώς ονομάζεται αυτός ο γελοίος βασικός μισθός (ή η βασική σύνταξη).

Βρέστε τις αιτίες της φτώχειας και εξαλείψτε τις!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *