Ειδήσεις, ειδήσεις…

Ειδήσεις, ειδήσεις…

- in Επικαιρότητα
0

Το Σαββατοκύριακο 11-12 Ιανουαρίου ’20, κυριάρχησαν στις ειδήσεις τρία θέματα: το διεθνές και σοβαρότατο, καθώς η ιρανική κυβέρνηση παραδέχτηκε με ανακοίνωση δημόσια ότι κατέρριψε το ουκρανικό τζετ· ένα ναυάγιο στο Ιόνιο με μερικές δεκάδες πνιγμένους και οι δικές μας φασαρίες στο Κουκάκι.

Υπήρχαν και άλλες ειδήσεις, φυσικά, όπως και η απεραντολογία σχολίων για το πρόσωπο του/της Προέδρου της Δημοκρατίας – που θα φέρει Ελλαδική Άνοιξη στην καρδιά του χειμώνα!

Η αξιολόγηση είναι μια από τις κορυφαίες νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου. Δείχνει το ποιόν του χαρακτήρα του, τη δύναμη της νοημοσύνης του (πολύ περισσότερο από τα μηχανικά τεστ IQ), τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του.

Δυστυχώς, όπως έχουμε παρατηρήσει αρκετές φορές σε αυτό το ιστολόγιο, οι Διευθυντές ειδήσεων στα τηλεοπτικά κανάλια και οι παρουσιαστές/παρουσιάστριες έχουν – οι πλείστοι – καβαλήσει το παραδοσιακό καλάμι. Αντί να μας πουν τις ειδήσεις σύντομα σε μια γενική καθιερωμένη ιεράρχηση, σχολιάζουν κι ερμηνεύουν σαν να είναι οι εξυπνότεροι άνθρωποι στη χώρα (στον κόσμο;). Κι έχουν και μερικούς/μερικές σχολιαστές που σαν κομψότατες σουπιές μας θαμπώνουν με τις δικές τους εκχύσεις θολούρας.

Στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των πασίγνωστων καναλιών μας το πρώτο θέμα ήταν οι φασαρίες στο Κουκάκι με ζωντανές εικόνες από τις εφόδους των αστυνομικών και τις βιαιότητες των βλαμμένων καταληψιών. Για τους αναρχοαριστερούς, βέβαια, οι αστυνομικοί ήταν δυνάμεις βίαιης καταστολής και οι εγκληματίες είναι πάντα λαϊκοί επαναστατικοί ήρωες.

Τώρα γιατί αυτό το συμβάν να έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα στον υπεροχότερο λαό της υφηλίου από την ιρανική παραδοχή της κατάρριψης και την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο Ιόνιο, μόνο οι εμπλεκόμενοι δημοσιογράφοι και καναλάρχες γνωρίζουν. Ένα από τα πολλά και μάλλον ανιαρά πλέον επεισόδια της ελλαδικής σχιζοφρένειας ανάγεται σε πρώτη είδηση κι έτσι όλοι αυτοί οι τρομεροί ειδησεογράφοι διαμορφώνουν με τις δικές τους θολές προτιμήσεις τις αξίες στον νου των θεατών.

Γιατί άραγε πουλάει περισσότερο το Κουκάκι – ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να νομίζουν τα κανάλια για να το βάζουν πρώτο;

Γιατί άραγε δεν κάνουν μια ελάχιστη επιμορφωτική συνεισφορά οι καναλάρχες, ώστε να διαμορφώσουν τις αξίες των πολλών που έχουν συνηθίσει στη θολούρα σε μια ορθότερη κατεύθυνση, μια αξιοπρεπέστερη αξιολόγηση;

Δηλαδή θα είχαν λιγότερη τηλεθέαση αν έβαζαν 1η την ιρανική ανακοίνωση, 2η το ναυάγιο και 3η το Κουκάκι – κι έτσι βοηθούσαν τον κοσμάκη σε μια ορθότερη αποτίμηση;

Τι αξίες άραγε διατηρούν στο δικό τους μυαλό αυτοί όλοι;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *