Γύφτοι

Γύφτοι

1. Η λέξη “γύφτος” είναι παραφθορά του “Αιγύπτιος”, διότι έτσι νόμιζαν αρχικά οι πρόγονοί μας – πως οι σκουρόδερμοι αυτοί άνθρωποι κατάγονταν από την Αίγυπτο. Και ο όρος έμεινε.

Τώρα λέγονται Ρομά. Λέγονται, φυσικά, και ατσίγγανοι.

Μα όποια ονομασία κι αν χρησιμοποιηθεί, το ποιόν αυτής της παράξενης φυλής ανθρώπων δεν αλλάζει. Συνδέονται σχεδόν πάντα με βρομιά, ναρκωτικά, αντικοινωνικότητα, εγκληματικότητα.

Υπάρχει και μια θεώρηση χρωματισμένη με ρομαντισμό που τους θέλει με ευγενικά συναισθήματα, ευθείς, γενναίους, ειλικρινείς και με μουσικό ταλέντο (συνήθως βιολί) – πράγματα που ισχύουν μάλλον στις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης και στον κινηματογράφο.

2. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Πρόσφατα (Ιανουάριος 2020) είχαμε ακόμα ένα έγκλημα στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας. Αφού η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες, αυτοί είπαν στην ανάκριση τους: “Είμαστε Ρομά. Βρισκόμασταν στη Λαϊκή Αγορά και πουλούσαμε κάτι. Σε κάποια στιγμή πέρασε η γριά. Είδαμε πως είχε στο λαιμό της χρυσή αλυσίδα. Την πήραμε από πίσω για να την κλέψουμε. Έξω από το σπίτι της ορμήσαμε και την αρπάξαμε από τον λαιμό. Αυτή αντιστάθηκε κι έπεσε κάτω. Μπήκαμε αστραπιαία στο αυτοκίνητο και φύγαμε. Δεν προσέξαμε πως ήταν πεσμένη μπροστά μας. Όταν οι ρόδες χοροπήδησαν, καταλάβαμε ότι κάτι είχε συμβεί, μα δεν σταθήκαμε”. Έτσι πάτησαν τη δύστυχη ηλικιωμένη!…

3. Το ελληνικό κράτος δεν έχει ενδιαφερθεί πραγματικά για αυτή την κατηγορία των Ελλήνων πολιτών – 300.000 με 500.000!

Η παραβατικότητά τους είναι καθημερινό πρόβλημα. Όλοι παραπονιούνται, μα τίποτα ουσιαστικό δεν γίνεται. Παραμένουν βρόμικοι και αγράμματοι στο περιθώριο και τείνουν στην παρανομία. Λειτουργούν αυτόνομα και αντικοινωνικά – με καταπατήσεις, κλεψιές, κομπίνες, ζητιανιά κι εγκληματικότητα κάθε είδους.

Μεταξύ 1998- 2002 εξαφανίστηκαν κάπου 500 παιδιά Ρομά από το Ελληνικό Ίδρυμα Παιδιών Αγίας Βαρβάρας – όλα αλβανικής καταγωγής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση (που αδρανούσε ως συνήθως) να ερευνήσει την υπόθεση. Βρέθηκαν μόνο 4 παιδιά. Τα υπόλοιπα, πιθανότατα, πουλήθηκαν για σεξ ή συγκομιδή οργάνων.

4. Μόνο μια στρατιωτική επιχείρηση που θα σαρώσει τους παράνομους καταυλισμούς (είναι συνήθως καταπατήσεις) και αναγκαστική παιδεία θα διορθώσουν την όλη ανώμαλη κατάσταση. Μόνο αν δεν καλύπτονται από διεφθαρμένους αστυνομικούς και πολιτικάντηδες και τα παιδιά αποκτήσουν νωρίς κάποια μόρφωση και γνώση των στοιχειωδών αξιών της ελληνικής κοινωνίας θα υπάρξει βελτίωση.

Μα θα κουνηθεί κανείς στην κυβέρνηση;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *