Οικονομική συρρίκνωση

Οικονομική συρρίκνωση

1. Ηθική ακρισία φέρνει σίγουρα οικονομική κρίση.

Η απαξίωση της ηθικής δεν είναι καινούριο φαινόμενο, αν και στις μέρες μας βαθαίνει και διευρύνεται. Πρόκειται για μια χρονίζουσα παθογένεια για την οποία σχεδόν κανείς δεν θέλει να βρει θεραπεία.

Η οικονομική κρίση ήταν βαθιά και παρατεταμένη διότι πέρα από την επίγνωση της οικονομικής ύφεσης, κανένας πολιτικός δεξιός ή αριστερός δεν μίλησε με ειλικρίνεια για το θέμα και κανένας από τους φταίχτες πολιτικάντηδες (υπουργοί, βουλευτές) δεν τιμωρήθηκε, όπως έγινε σε μερικές άλλες χώρες.

Σαν συνέπεια επήλθε μια συρρίκνωση στα πάντα σχεδόν.

Και το κακό είναι πως ο κοσμάκης δεν φαίνεται να έχει πάρει κανένα μάθημα ενώ οι πολιτικάντηδες συνεχίζουν την τρισάθλια συμπεριφορά τους. Σύντομα θα έχουμε νέα ύφεση!

2. Η κατάσταση αποτυπώνεται πολύ απλά: συρρικνώθηκε ο αριθμός επιχειρήσεων (= παραγωγικών μονάδων) και συνεπώς των εργαζομένων. Οι αμοιβές έπεσαν και αυξήθηκαν οι άνεργοι και συνταξιούχοι, ενώ πολλοί πολλά υποσχόμενοι νέοι μετανάστευσαν.

Σήμερα (Δεκ. 2019), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (ΕΦΚΑ) στον ιδιωτικό τομέα, που είναι ο μόνος παραγωγικός τομέας πλούτου, εργάζονται 2.369.400 ασφαλισμένοι.

Από αυτούς 1.777.750 είναι πλήρους απασχόλησης με μέση αμοιβή 1.166 ευρώ τον μήνα – 1.237 για άνδρες και 1.077 για γυναίκες.

Υπάρχουν και 715.875 εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που παίρνουν μέση αμοιβή 24,7 την ημέρα!

Και ναι μεν ο αριθμός ανέργων έχει μειωθεί και μειώνεται, μα μόνο λόγω μισής εργασίας, μικρών αποδοχών και μικρών εισφορών ασφαλιστικών!

3. Στις μέρες μας (Δεκ. 2019) το σύνολο εργαζομένων (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) είναι 3,6 εκμ.

Ο αριθμός ανέργων εξακολουθεί να είναι υψηλός, πάνω από 800.000 και οι συνταξιούχοι φθάνουν τους 2,7 εκμ.

Η αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους είναι μόλις 1,3 προς 1 (ή 130 προς 100) όταν, για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, η αναλογία πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 προς 1 (300 προς 100)!!!

Δυστυχώς οι πολιτικάντηδες, ηγέτες και υπουργοί και βουλευτές πάσχουν από βαθιά ανοησία, ανεντιμότητα και αναλγησία.

Τάζουν και τάζουν στους συνταξιούχους και αυτοί, αδαείς κι εύπιστοι, νομίζουν πως ακούνε παχιές αγελάδες να έρχονται μουγκανίζοντας τρισευτυχισμένες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *