Πάλι στον πάτο του PISA

Πάλι στον πάτο του PISA

1. Πολύ ορθά κάποιοι θα πουν πως είδηση θα είναι όταν τα Ελληνόπουλα κατορθώσουν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών να ανέβουν λίγα σκαλιά πάνω από τον πάτο. Μέχρι τότε, ας παρηγοριόμαστε πως σκίζουμε στο τένις με τον χρυσόμαλλο Τσιτσιπά – που δεν διαμένει στην Ελλάδα, έχει μάνα Ρωσίδα και είναι ο μόνος Έλληνας στο (άχρηστο) σπορ.

Ναι, καλά μαντέψατε. Πάλι πατώσαμε στο πρόγραμμα PISA (=Programme for the International Student Assessment) του ΟΟΣΑ, του οποίου είμαστε περήφανο μέλος και οι πρωθυπουργοί μας κομπάζουν πως έχουν προσωπική σχέση με τους αξιωματούχους του Οργανισμού.

Το να είμαστε στους ουραγούς μόνιμα ίσως να μην αποτελεί σοβαρή είδηση. Μα το να πηγαίνουμε κάθε τρία έτη από το κακό στο χειρότερο είναι είδηση – που όμως κανέναν στην κυβέρνηση και στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού δεν εντυπωσιάζει.

2. Προσέξτε, αν ενδιαφέρεστε, συγκρίνετε και συνειδητοποιήστε!

Το 2015 οι Έλληνες μαθητές συγκέντρωσαν βαθμούς ως εξής: κατανόηση κειμένου 467, μαθηματικά 454, φυσικές επιστήμες 455. Το 2018 τα Ελληνόπουλα βαθμολογήθηκαν αντίστοιχα: κατανόηση κειμένου 457, μαθηματικά 451, φυσικές επιστήμες 452. Ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι αντίστοιχα 487, 489, 489 βαθμοί.

Στο πρώτο θέμα η Ελλάδα έπεσε από την 41η στην 42η θέση. Στο δεύτερο θέμα διατήρησε την 43η θέση. Στο τρίτο θέμα πάλι έχασε μια θέση από 43η στην 44η.

Για οποιονδήποτε αμερόληπτο παρατηρητή δεν χρειάζονται οι εξετάσεις του PISA για να αντιληφθεί τη συνεχή υποχώρηση στο σύστημα της ελληνικής εκπαίδευσης. Και παρά τις όποιες προσπάθειες της κας Ν. Κεραμέως, νυν υπουργού Παιδείας, δεν τρέφω αυταπάτες πως η κατάσταση πρόκειται να βελτιωθεί. Θα βαλτώσει σε αυτό το επίπεδο, αν δεν χειροτερέψει, όπως δείχνουν τα πράγματα. Διότι ο κοσμάκης θέλει πρωτεία στο τένις και στη Γιουροβίζιον!

3. Μα το πρόγραμμα PISA με το διεθνές περιεχόμενό του δείχνει τη ντροπιαστική σχέση μας με τις άλλες χώρες.

Οι δύο πρώτες χώρες και στις τρεις κατηγορίες για το 2018 είναι η Κίνα 1η και η Σιγκαπούρη 2η. Η Κίνα σίγουρα παίρνει πρωτεία και στον αθλητισμό, ίσως και στο ασιατικό αντίστοιχο της Γιουροβίζιον. Όχι όμως και η Σιγκαπούρη. Μα η Κίνα έχει τεράστιο πληθυσμό και ανταγωνίζεται πλέον τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ενδιαφέρον είναι πως η μικροσκοπική Εσθονία, εκεί στα βόρεια, στη Βαλτική θάλασσα, είναι 4η στην κατανόηση κειμένου και στις φυσικές επιστήμες. Και είναι μόλις 30 χρόνια που αποτίναξε από πάνω της τον τρισάθλιο ζυγό της κομμουνιστικής καταπίεσης της Σοβιετίας!

Τόσα χρόνια στην πολιτισμένη προοδευτική Ευρώπη εμείς τι στην ευχή κάνουμε;

Δεν είναι μόνο οι συνδικαλιστές που δεν ενδιαφέρονται. Οι γονείς επίσης: το χαρτί, το πτυχίο για να εξασφαλίσει η καρδούλα μας μια θεσούλα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *