Ε1582: 23 Αυγούστου 1989

Ε1582: 23 Αυγούστου 1989

- in Επικαιρότητα
0

Ας το θυμηθούμε κι εμείς εδώ, ο μόνος λαός στην ΕΕ και η μόνη χώρα όπου το 63% είναι αναρχοαριστεροί και το 30% νοσταλγεί τη βλοσυρή Σοβιετία του Brezhnev και του Stalin. 23 Αυγούστου είναι σε όλη την ΕΕ ημέρα θύμησης για τα θύματα του Ναζισμού και του κομμουνισμού των 50 ετών ως το 1989 οπότε οι 3 Βαλτικές χώρες διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τη Σοβιετική Ένωση.

Πριν 30 έτη στις 23/8/1989 περίπου 2εκμ. άνθρωποι στις 3 χώρες πάνω στη Βαλτική Θάλασσα, Εσθονία (μπλε), Λετονία (μέση), Λιθουανία, στάθηκαν στη Βαλτική Οδό, που περνά και από τις τρεις και τις ενώνει, κρατώντας χέρια από την Tallinn στη Riga στη Vilnius για να διαδηλώσουν την απόφαση τους να διατηρήσουν την ελευθερία τους.

Ήρθαν από τα σπίτια τους και παρατάχθηκαν στον μεγάλο δρόμο στο πρώτο τους βήμα λύτρωσης από το απάνθρωπο σοβιετικό καθεστώς. Σχεδόν μισό αιώνα η Μόσχα είχε στερήσει την ελευθερία αυτών των τριών χωρών. Και αν μπορούσε θα το έκανε πάλι. Είναι, τώρα, η επέτειος ενός μεγάλου ιστορικού γεγονότος για τις Βαλτικές Χώρες, όπου ο κομμουνισμός δεν επιτρέπεται πια, αλλά και για την ΕΕ. Οι κάτοικοι των χωρών κρατούσαν τα χέρια τεντωμένα ψηλά με σημαίες και άνθη και τραγουδούσαν την ελευθερία τους!

Έκτοτε μιμήθηκαν το παράδειγμά τους και άλλοι λαοί, όπως στην Ταϊβάν 2004, οι Καταλανοί στην Ισπανία 2013 και οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ!

Ας θυμόμαστε κι εμείς πως είναι στη ενότητα που βρίσκεται το σθένος και η ευημερία, όχι στη διχόνοια και στους κακόμοιρους κομματικούς καυγάδες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *