Μη-μεταρρυθμίσεις

Μη-μεταρρυθμίσεις

1. Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι “Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας” όπως πολλών άρθρων στο παρελθόν όπου καταδείχνεται η φρικτή ανεπάρκεια του δημόσιου τομέα.

Σήμερα το θέμα μας είναι τα ΚΤΕΟ. Υπάρχουν τα δημόσια και τα ιδιωτικά. Και, ως συνήθως, τα δημόσια υστερούν (και καθυστερούν) σημαντικά σε κάθε τομέα και άποψη – εκτός της οκνηρίας.

Παρότι τα δημόσια ΚΤΕΟ είναι φθηνότερα, οι πολίτες προτιμούν τα ιδιωτικά. Οι εγκαταστάσεις των ιδιωτικών είναι μικρότερες αλλά σε καλύτερη κατάσταση και προσφέρουν εξυπηρέτηση στην ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού και πολύ ταχύτερα.

Υπήρχαν 55 δημόσια ΚΤΕΟ πριν το 2013 μα τα 29 έκλεισαν τότε, διότι δεν κατάφεραν να συμμορφωθούν με τις προδιαγραφές που απαιτούνταν και που είχαν τα ιδιωτικά!

2. Στις μέρες μας λειτουργεί μόνο ένα δημόσιο ΚΤΕΟ στην Αττική, αυτό του Χολαργού. Αυτό εξυπηρετεί 800 αυτοκίνητα τον μήνα. Το μικρότερο ιδιωτικό ΚΤΕΟ, με τη λιγότερη κίνηση και με εγκαταστάσεις σε έκταση περίπου το 1/10 του δημοσίου, εξυπηρετεί 1.500 οχήματα μηνιαία!

Το δημόσιο έχει περίπου 30 άτομα για προσωπικό (διοικητικούς και τεχνικούς), μα τα έσοδά του δεν αρκούν για να καλύψουν τη μισθοδοσία! Ως συνήθως το έξτρα κόστος για τους βολεμένους ημέτερους καλύπτεται από τη φορολογία!

Το 2013 έγινε σχετική έρευνα και μελέτη από την εταιρεία ορκωτών λογιστών Mazars οπότε διαπιστώθηκε πως όλα ανεξαίρετα βρίσκονταν στο κόκκινο κι επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό με πάνω από 3 εκατ. τον χρόνο!

3. Μέχρι το 2013 τα δημόσια ΚΤΕΟ δεν διατηρούσαν ηλεκτρονικά αρχεία μα μόνο χειρόγραφα, παρότι τους είχε δοθεί διορία από το 2001 για να μεταρρυθμιστούν! (Βάζω συνεχώς θαυμαστικά διότι δεν μπορείς να μην θαυμάσεις την εξαιρετική ανικανότητα των δημόσιων υπηρεσιών να βελτιώσουν την απόδοσή τους.)

Οι προδιαγραφές για τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ ήταν πολύ αυστηρές μα, ως διαπιστώθηκε, δεν έγινε το ίδιο για τα δημόσια. Έτσι τα δεύτερα δεν είχαν στον εξοπλισμό τους το βασικό για τεχνικό έλεγχο αμορτισόμετρο!

Αντί να προχωρήσει στη μεταρρυθμιστική βελτίωση των εγκαταστάσεων κι εξοπλισμού των δημόσιων ΚΤΕΟ, τι έκανε η σοσιαλιστική κυβέρνηση των τσιπριστών; Για το καλό του λαού πάντα, υποθέτω, κατάργησε το πιστοποιητικό ISO 17020, που ήταν πολύ αυστηρό κι απαιτούσε υψηλή ακρίβεια, και το αντικατέστησε το 2015 με το πολύ χαμηλότερης τεχνικής ακρίβειας ISO 9001.

Περιττό ίσως να σημειώσουμε πως τα πράγματα στα δημόσια ΚΤΕΟ συνεχίζουν με την ίδια σοσιαλιστική φιλολαϊκή πολιτική της εξυπηρέτησης και των διορισμών!

(Τα στοιχεία είναι από άρθρο της Αλεξάνδρας Κασσίμη, Καθημερινή)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *