Ε1197: Αστρονομικό Μουσείο

Ε1197: Αστρονομικό Μουσείο

Το νέο Αστρονομικό Μουσείο της Σαγκάης άνοιξε στο κοινό στις 18 Ιουλίου 2021. Είναι το μεγαλύτερο Μουσείο του είδους του στον κόσμο.

Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μια μεγάλη ομάδα αρχιτεκτόνων (Ennead) με κύριο σχεδιαστή τον Tomas J. Wong. Το κτήριο δεν έχει ευθείες ή ορθές γωνίες – για να εκφράζει τη συμπαντική γεωμετρία με τις ελλειπτικές τροχιές και τις σφαιρικές μορφές των ουράνιων σωμάτων. (Προσέξτε τη Σφαίρα μπροστά κάτω, τον Οφθαλμό αριστερά μεσαία ζώνη και τον Αντεστραμμένο Θόλο πάνω.)

Το γενικό σχέδιο εξερευνά εορταστικά το συνεχές του Xωροχρόνου. Είναι απόλυτα σύγχρονο μα συνδέεται με το παρελθόν θυμίζοντας όσο γίνεται την πλούσια ιστορία της κινεζικής Αστρονομίας ενώ κοιτά και προς το μέλλον δείχνοντας κάτι από το φιλόδοξο πρόγραμμα της κινέζικης εξερεύνησης του διαστήματος.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μόνιμες εκθέσεις μα και προσωρινές για συγκεκριμένα θέματα. Υπάρχουν πολλά εκθέματα οργάνων και συσκευών σχετιζόμενων με αστρονομία – κι ένα τηλεσκόπιο 24 μέτρων καθώς και παρατηρητήριο.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν μερικούς εσωτερικούς χώρους – τη Σφαίρα, τον Οφθαλμό και τον Αντεστραμμένο Θόλο.

Εκτός από την επιστημονική προσέγγιση, εκφράζει τις ουράνιες ή διαστημικές συνδέσεις και μια έντονη υπενθύμιση της ανθρώπινης ύπαρξης σε ένα πελώριο και κατά πολύ αχαρτογράφητο σύμπαν.

Καλύπτει εμβαδόν 39.000 τ.μ. (420.000 τετραγωνικά πόδια) κι έχει τρεις κύριες μορφές – τον Οφθαλμό, τον Αντεστραμμένο Θόλο και τη Σφαίρα που σαν αστρονομικά σύνεργα παρακολουθούν κι εξερευνούν τις κινήσεις των αστερισμών, του ήλιου και της σελήνης. Υπάρχει επίσης ένα πλανητάριο και φυσικά, ένα κέντρο ερευνών.

Μια ακόμα φωτογραφία από άλλη γωνία:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *