Καθηγητικές πλάνες (2)

Καθηγητικές πλάνες (2)

Αυτή τη φορά πρόκειται για ξένους της Εσπερίας που υποτίθεται είναι καλύτερα καταρτισμένοι.

Αυτή είναι μια πρόσθετη, παμπάλαια ανοησία μας, να νομίζουμε πως οι ξένοι είναι καλύτεροι σε όλα. Με αυτή την αντίληψη απαλλασσόμαστε από τον κόπο να ερευνήσουμε, να αναλύσουμε, να συγκρίνουμε, να διακρίνουμε – ο κόπος της λογικής. Κι έτσι υιοθετούμε τα πάντα χάφτοντας τον σανό επίσης που η Δύση παρέχει.

Το θέμα τώρα είναι η κρεοφαγία.

Μια τετραετής έρευνα από 14 καθηγητάδες υπό τον Μπ. Τζόνσον, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας στο πανεπ. Νταλουζί, με εξέταση 54.000 ατόμων, δείχνει πως δεν υπήρχε «στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, καρκίνου ή διαβήτη για όσους κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Η βεβαιότητα είναι χαμηλή».

Ή όπως το έθεσαν σε άλλη διατύπωσή τους, «δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια».

Έτσι λοιπόν όλα όσα μάθαμε τις τελευταίες δεκαετίες περί υγιούς χορτοφαγίας και Μεσογειακής διατροφής, δεν έχουν βάση σε στατιστικά στοιχεία καθηγητικής έρευνας.

Ξέρετε, δεν πιστεύω τους 14 καθηγητάδες και τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό Annals of internal Medicine. Καθόλου.

Διότι, πρώτον, υπάρχουν άλλες έρευνες που βεβαιώνουν την τοξική επίδραση κρεοφαγίας (και δη επεξεργασμένων κρεάτων) και τη σίγουρη ανωτερότητα της Μεσογειακής διατροφής.

Διότι, δεύτερον, η κτηνοτροφία στην κλίμακα που γίνεται σήμερα είναι επιζήμια και για τους ανθρώπους και για τα ζώα και για το περιβάλλον.

Διότι, τρίτον, εδώ και πολλές χιλιετίες, θρησκευτικοί ηγέτες και σοφοί σύστηναν αποχή από το κρέας: αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι όπως οι Πυθαγόρας και Εμπεδοκλής, οι προφήτες στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις 3.19. και Λευιτικό 3.17.7.16) ο Παύλος Προς Κορινθίους Α’ 8.13 και Προς Ρωμαίους 14.21, η Βεδική Παράδοση στην Ινδία κλπ ακόμα και ορισμένες φυλές των αυτόχθονων πρωτόγονων Αυστραλών.

Στο Χάρβαρντ μερικοί καθηγητάδες περιέγραψαν την έρευνα «ανεύθυνη και ανήθικη» μα επίσης με «πολλά σφάλματα»!!!

Οπότε μην πιστεύετε όλα όσα διαβάζετε.

Μην αποφεύγετε το αναπόδραστο καθήκον σας να ερευνάτε όσο καλύτερα μπορείτε το θέμα υπό συζήτηση και να μην αρκείστε σε μια δημοσίευση όσο «επιστημονική» και αν (φαίνεται να) είναι.

Σε θέματα διατροφής και ηθικής, οι παλαιοί σοφοί σχεδόν πάντα είναι πολύ πιο ορθοί από τους σύγχρονους καθηγητάδες.

2 Comments

  1. Τενόρος

    Δύο επισημάνσεις: α) Η κυρίαρχη θέση της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (και ιδιαιτέρως, επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων, β) Με ελάχιστη έρευνα βρήκα άρθρο το οποίο καταγγέλει τον διευθυντή του επιστημονικού κλιμακίου που αναφέρατε, ως εξής "Scientist Who Discredited Meat Guidelines Didn’t Report Past Food Industry Ties", το οποίο τα λέει όλα για την ποιότητα της συγκεκριμένης έρευνας.

    1. Νικόδημος

      Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *