Πομπέο, Τραμπ

Πομπέο, Τραμπ

- in Επικαιρότητα
0

Μόνο Έλληνες – αναλυτές δημοσιογράφοι – θα μπορούσαν να πάρουν τη νέα Συμφωνία με τις ΗΠΑ ως ένδειξη μεγάλης εύνοιας των Αμερικανών προς τη χώρα μας. Διότι πάσχουν ακόμα από τον Μεγαλοϊδεατισμό, που οδήγησε τη χώρα στη Μικρασιατική καταστροφή.

Ακόμα και ο Αλέξης Παπαχελάς μίλησε στον ΣΚΑΙ, μετά την αρκετά ωμή συνέντευξή του με τον Πομπέο, για ρεαλισμό της Αμερικανικής πολιτικής χωρίς να τονίσει πως η Αμερική δεν θα εγκαταλείψει την Τουρκία.

Με τα 80 τόσα εκατομμύρια πληθυσμού της η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και μεγάλη αγορά. Όχι μόνο η Αμερική μα και η Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) αναγνωρίζουν αυτό το απλό γεγονός.

Ο Ερντογάν μπορεί να είναι αποκρουστικός δικτάτορας, ένας σοβαρός μπελάς, μα είναι φιλαράκι του Τραμπ – ίδιας νοοτροπίας ίδιου υπερφίαλου εγωισμού, ίδιας εριστικής, επεκτατικής συμπεριφοράς.

Ο Πομπέο το δήλωσε ξεκάθαρα. Οποιαδήποτε τουρκική απειλή, παραβίαση Διεθνών Κανόνων, ακόμα και βίας, όπως η κατάληψη Κυπριακών ΑΟΖ και ντε φάκτο διεκδικήσεις Αιγαίου, θα αντιμετωπιστούν διπλωματικά, όχι στρατιωτικά. Ακόμα και διεκδίκηση ΑΟΖ παραχωρημένη στους Αμερικανούς!

Η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας είναι πολύ πιο σημαντική από αυτή της Ελλάδας. Είναι πιο κοντά στη Ρωσία, στη Μέση Ανατολή και στο Ιράν.

Ας πάρει όσα μπορεί ο Μητσοτάκης για όσο υπάρχει αυτή η ρήξη ΗΠΑ – Τουρκίας. Μα ας μην περιμένουμε θαύματα. Η Ελλάδα δεν θα αντικαταστήσει την Τουρκία.

Η μόνη χώρα στα Βαλκάνια που αντιστάθηκε στον Χίτλερ ήταν η Σερβία – μετά η Ελλάδα με την αρωγή των Άγγλων. Η Τουρκία έμεινε ουδέτερη και οι άλλες συμμάχησαν με τους Ναζί.

Ο Κλίντον, αυτός ο πορνοπρόεδρος του Οβάλ γραφείου, δεν δίστασε να ερειπώσει τη Σερβία με βομβαρδισμούς για να υποστηρίξει τους Μουσουλμάνους και όσους είχαν συμμαχήσει και πολεμήσει στο πλευρό των χιτλερικών.

Και η Τουρκία βγήκε διπλά κερδισμένη, το χαϊδεμένο παιδί των Αμερικανών.

Προσέξτε όμως την παράνοια του Τραμπ. Είπε: «Καλοί είναι οι Κούρδοι, μα δεν μας βοήθησαν στην Νορμανδία»!

Μήπως τους βοήθησαν οι Τούρκοι στο ελάχιστο;

Καθόλου!

Οι μόνοι που βοήθησαν ήταν οι Σέρβοι και οι Έλληνες. Μα οι Αμερικανοί έχουν πάψει εδώ και πολλές δεκαετίες, από τον δικό τους εμφύλιο και τον τελευταίο άξιο πρόεδρό τους τον Λίνκολν, να έχουν ηθικές αξίες στην εσωτερική κι εξωτερική πολιτική τους.

Έχουν καταντήσει αναξιόπιστοι εκτός όπου συμφέροντα χοντρά και χειροπιαστά συνάδουν.

Ας μην έχουμε αυταπάτες σαν τον Τσίπρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *