Ε1571: Κριμαία και Τάταροι

Ε1571: Κριμαία και Τάταροι

- in Επικαιρότητα
0

Οι Τάταροι είναι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι που μετανάστευσαν μαζικά στην ταυρική χερσόνησο (=Κριμαία) και το 1440 ίδρυσαν το Χανάτο της Κριμαίας. Είναι, λοιπόν, ένα χοντρό ψέμα πως η Κριμαία είναι ρωσική. Από το 1475 κι έπειτα οι πρίγκιπες του Κριμαϊκού Χανάτου κυβερνούσαν ως υποτελείς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το Χανάτο καταλήφθηκε από τους Ρώσους το 1783 επί Κατερίνης της Μεγάλης και διαλύθηκε. Μετά το 1944, με την πολιτική του Στάλιν χιλιάδες Τάταροι εκτοπίστηκαν βίαια στην ασιατική Ρωσία και πολλοί από αυτούς πέθαναν. Δεν τους επιτράπηκε να επιστρέψουν ως το 1989.

Μερικοί Κριμαίοι, δηλαδή μη Ρώσοι γηγενείς, ένιωσαν ευτυχείς που η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο το 2014. Άλλοι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι. Και αργότερα, πολλοί από όσους αρχικά υποστήριξαν την κατάληψη ένιωσαν απογοήτευση.

Σε πολλές πόλεις τα κονδύλια για τη Δημόσια Υγεία περικόπηκαν και πολλοί γιατροί παύθηκαν. Έτσι η περίθαλψη έγινε προβληματική. Σε πολλές κλινικές τα τμήματα για επείγοντα έκλεισαν κι έχουν σημειωθεί θάνατοι λόγω καθυστερήσεων κι ελλιπούς περίθαλψης.

Οι Ουκρανοί καταπιέστηκαν κι εκδιώχθηκαν. Έχασαν τα κοινοτικά αγροκτήματα με τους λαχανόκηπούς τους. Αυτά δόθηκαν σε ρωσόφωνους κατοίκους και νέους που ήρθαν από τη Ρωσία. Οι προηγούμενοι κάτοχοι πάνε στα δικαστήρια μα δεν βρίσκουν το δίκιο τους. Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να έχουν ακίνητη περιουσία πλέον εκτός και αν αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα.

Ενώ πολλοί δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση μετά από επιδιορθώσεις, οι δρόμοι από την πρωτεύουσα Simferopol ως τα σημεία ελέγχου στα σύνορα με την ηπειρωτική Ουκρανία είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Οι γηγενείς Τάταροι καταπιέζονται ποικιλότροπα διότι από τον 18ο αιώνα ήταν εχθρικοί ενάντια στην κατάληψη της χώρας από τους Ρώσους. Πολλοί είναι φυλακισμένοι ή εκτοπισμένοι στα γκούλαγκ για πολιτικούς λόγους. Το Mejlis, το σώμα της εθνικής αντιπροσωπίας των Τατάρων είναι απαγορευμένο στην Κριμαία. Δύο ηγέτες, οι Mustafa Cemilev και Refat Chubarov είναι εξόριστοι και δεν τους επιτρέπεται είσοδος στην Κριμαία. Το 1944 κι έπειτα τα ντόπια τοπωνύμια άλλαξαν σε ρωσικά.

Όταν το 1917 επ΄ ευκαιρίας της Οκτωβριανής Επανάστασης ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Κριμαίας από τον Noman Çelebicihan, εκείνη ήταν η μόνη περίοδος ανεξαρτησίας της Κριμαίας και των Τατάρων. Μα ο Κόκκινος Στρατός επανήλθε αργότερα και ο Çelebicihan εκτελέστηκε.

Τώρα μόνο οι ρωσόφωνοι, που έχουν αυξηθεί λόγω εισροής πολλών χιλιάδων Ρώσων, εξακολουθούν να θέλουν την συνέχιση του ρωσικού καθεστώτος. Οι Τάταροι είναι μόλις 10% του πληθυσμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *