Ρουσφετολογία

Ρουσφετολογία

- in Επικαιρότητα
0

1. Το ρουσφέτι το εξύψωσε σε μεγάλη τέχνη ο μέγας Αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Ευγενέστατος κι ευπροσήγορος, πάντα έκανε το δικό του χωρίς όμως ποτέ να λέει «όχι» σε κανένα. Αυτό έθρεψε τον συνδικαλισμό με πολλές λιχουδιές και προσδιόρισε τη μίζα σε λογικά ύψη.

Βέβαια, το ρουσφέτι προϋπήρχε του Ανδρέα. Θυμάμαι γνωστό μου (αριστερών φρονημάτων) να προσεγγίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ τις πρώτες μέρες της Μεταπολίτευσης και να πετυχαίνει κάποιο διορισμό!

Αλλά το ρουσφέτι προϋπήρχε και της Μεταπολίτευσης και νωρίτερα.

Πολλοί πολιτικάντηδες μίλησαν ενάντια σε αυτή την πανούκλα του δημόσιου βίου. Πρώτος πρωθυπουργός, όμως, που το εξετάζει στις προγραμματικές δηλώσεις του είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Ιουλ 2019). Το κατά πόσο θα κάνει κάτι θετικό μέλλει να το δούμε.

Δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο αφού το 1994 με τον νόμο 2190 ο Αν. Πεπονής του ΠΑΣΟΚ έκανε μια σημαντική προσπάθεια να εξορθολογήσει τους διορισμούς στο δημόσιο με ακομμάτιστα κριτήρια μέσω του τρόπου που εξελίχθηκε στο ΑΣΕΠ.

2. Εκτός από τον Νόμο Πεπονή, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει για αυτή τη μάστιγα. Όλοι φωνασκούν για αξιοκρατία μόνο για να την ξεχάσουν μόλις γίνουν κυβέρνηση και να την ποδοπατήσουν με κάθε τρόπο παραβαίνοντας ακόμα και το ΑΣΕΠ.

Έτσι λεγεώνες ανίκανων και ανεύθυνων κομματόσκυλων διορίζονται κάθε χρόνο και οι φορολογούμενοι πρέπει να τους πληρώνουν για να ικανοποιείται ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Έτσι, π.χ. ο νέος αείμνηστος κ. Τσίπρας και τα τσιράκια του διόρισαν στο υπουργείο Παιδείας 1.700 μουσοφόρους, ρακένδυτους λούμπεν τσιπριστές, οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρία γνωστού μου εκπαιδευτικού, έχουν μηνιαίο μισθό γύρω στις 2.000 ευρώ και περιφέρονται στους διαδρόμους και στις αίθουσες των κτηρίων χωρίς να κάνουν τίποτα!

Κανείς δεν τόλμησε πριν τον Πεπονή ή μετά να αντιμετωπίσει την κακοδαιμονία και να την περιορίσει τουλάχιστον. Έτσι παραμένει μια βαθύρριζη, κουτοπόνηρη παράδοση, σεβαστή και από δεξιούς και από αριστερούς. Σε κάποιο βαθμό θα υφίσταται και στις πολιτισμένες χώρες της Δύσης μα είναι φαινόμενο κυρίως των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

3. Ο δημοσιογράφος Πέτρος Μακρής μνημονεύει σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ 24/7/19, μια στιχομυθία που είχε τον Οκτώβριο 1988 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε από την εγχείρησή του στο Χέρφιλντ Αγγλίας. Στην πρώτη του τότε συνέντευξη, ο Πέτρος Μακρής τον ρώτησε και ο Ανδρέας Παπανδρέου απάντησε:

ΠΜ: Γιατί το ΠΑΣΟΚ… δεν μετεξελίχθηκε από κίνημα σε κόμμα αρχών;

ΑΠ: Όσο σ’ αυτόν τον τόπο κυριαρχεί το ρουσφέτι, μην ευελπιστείτε για μια τέτοια αλλαγή.

Για να δούμε τώρα τι θα κάνει ο Μητσοτάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *