Ε1548: Διώξεις, φυλακίσεις – Ρωσία

Ε1548: Διώξεις, φυλακίσεις – Ρωσία

Το πουτινικό καθεστώς έχει μετατραπεί βαθμιαία σε σταλινικό με την αυξανόμενη καταπίεση, τις διώξεις και φυλακίσεις αντιφρονούντων-ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών, που τολμούν να εκδηλώνουν δημόσια την αντίθεσή τους.

Στη Δύση, παρά τις αδυναμίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, παρά τη διαφθορά που υπάρχει, καμιά κυβέρνηση, καμιά πολιτική ηγεσία (εκτός ίσως του Ορμπάν στην Ουγγαρία) δεν ενεργεί απολυταρχικά αγνοώντας το Κράτος Δικαίου και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών τους. Αυτό μοιάζει να είναι άγνωστο μα και ανεπιθύμητο στη Ρωσία, παρότι αρχικά ο Πούτιν έδειξε κάποιο ενδιαφέρον να συμπλεύσει με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τον Δεκέμβριο 1927 μπήκε σε ισχύ το άρθρο 58 του Ποινικού Κώδικα της Σοβιετίας κι ανανεώθηκε πολλές φορές: «Αντι-επαναστατική δράση είναι κάθε πράξη που αποσκοπεί στην ανατροπή, στην υπονόμευση ή αποδυνάμωση των αυτόνομων Δημοκρατιών…, της εξωτερικής ασφάλειας της ΕΣΣΔ και των κύριων οικονομικών, πολιτικών κι εθνικών επιτεύξεων της προλετάριας επανάστασης. Αυτή τιμωρείται με θάνατο ή 10 ετών κάθειρξη και δήμευση περιουσίας».

Όμοια διάταξη (δίχως τη θανατική ποινή) πέρασε στη Δούμα 7/7/2022 η οποία σχεδιάστηκε και προωθήθηκε από την προεδρική υπηρεσία και τις Δυνάμεις Ασφαλείας.

Πρώτο θύμα ήταν ο Dmitry Kolkez, επικεφαλής του Πανεπιστημίου Novosibirsk, Τμήμα Κβαντικών Τεχνολογιών. Αυτός συνελήφθη ως ύποπτος προδοσίας για συνεργασία με την Κίνα. Στα 54 και στο τελικό στάδιο καρκίνου, μεταφέρθηκε στις 30/6 στη φυλακή Lefortovo στη Μόσχα. Δεν επέτρεψαν ούτε επισκέψεις ούτε καν ιατρική περίθαλψη και ο καθηγητής απεβίωσε στις 3 Ιουλίου με μεγάλο πόνο.

Πολλοί άλλοι συνελήφθησαν με όμοιες κατηγορίες. Ο Valentin Danilov, Διευθυντής του Τμήματος Θερμοφυσικής στο Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο Krasnoyarsk, επίσης πέθανε από καρκίνο ενώ ήταν υπό κράτηση. Επίσης συνελήφθησαν οι Vladimir Lapygin, της Αγίας Πετρούπολης, Valery Mitka και ο Viktor Kudryavtsev. Και ο Anatoly Moslov, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, επίσης στο Novosibirsk, καταδικάστηκε για έσχατη προδοσία (πληροφορίες στους Κινέζους) – στη φωτογραφία.

Ο Ilya Sachkov συνελήφθη πολύ νωρίτερα, 29/9/2021. Είναι γνωστός χάκερ και καταδικάστηκε επειδή έδωσε πληροφορίες στους Αμερικανούς για τις παράνομες δραστηριότητες Ρώσων ασφαλιτών (GRU) που επηρέασαν τις εκλογές στις ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ.

Μα συνελήφθησαν και συνεργάτες του καθεστώτος όπως ο Vladimir Mau, που ανήκε στο οικονομικό επιτελείο του Πούτιν και κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση. Επίσης η Marina Rakova και ο Sergey Zuev.

Φαίνεται πως ο Πούτιν έχει επιδοθεί σε σταλινική εκκαθάριση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *