Χαμένα χρόνια;

Χαμένα χρόνια;

- in Επικαιρότητα
0

1. Τέσσερα έτη γεμάτα διακυβέρνησης της Πρώτης-φοράς Αριστεράς. Από μια άποψη είναι όχι μόνο χαμένα διότι δεν έγινε τίποτα προοδευτικό ή αναπτυξιακό, μα καταστροφικά, διότι διαβρώθηκαν οι θεσμοί όλοι, που κάνουν υποφερτό το δημοκρατικό πολίτευμα της Σοσιαλδημοκρατίας, και διότι το ψέμα έγινε άρτος επιούσιος σε όλο το λεγόμενο δημοκρατικό τόξο της πολιτικής.

Ο Μητσοτάκης παρασύρθηκε στον κατήφορο των τσιρπιστών συμψηφίζοντας παροχές που είναι ασύμφορες και το ήξερε πολύ καλά. Στη δική του προεκλογική στρατηγική έδωσε υποσχέσεις που αναγκαστικά δεν θα μπορούσε να τηρήσει. Μπορούσε να μιλήσει με κάποιες επιφυλάξεις και πιθανότητες να χρειαστεί να αλλάξει πολιτικές. Δεν το έκανε.

2. Η επιδημία ψεύδους που διέσπειρε ο κ. Τσίπρας είναι πρωτόφαντη, στην ισχύ κι έκτασή της. Λειτούργησε ο ίδιος ως βιολογικός μεγεθυντικός φακός μαζεύοντας το ψεύδος από κάθε κατεύθυνση και τμήμα της κοινωνίας και το επέστρεψε γενναιόδωρα δεκαπλάσιο.

Παρά τους κομπασμούς περί κανονικότητας, η πραγματικότητα στην οικονομία είναι αποκαρδιωτική, απελπιστική. Ιδού μερικά στατιστικά:

Για την υπερφορολόγηση δεν χρειάζονται πρόσθετα λόγια. Όλοι ξέρουμε πως είναι πολύ υψηλότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Παίρνοντας όμως ως βάση το 100 σε διάφορους δείκτες, βλέπουμε τη δεινή θέση της Ελλάδας. Ο δείκτης παραγωγικότητας της εργασίας στη χώρα μας είναι για το 2018 στο 94,2 μα στην Κύπρο είναι στο 102,1, στην Ισπανία είναι 106,6, στην Πορτογαλία το ίδιο και στην Ιρλανδία 145,8! Για τις ιδιωτικές επενδύσεις το 2018 η Ελλάδα έχει μόλις 53,6, η Κύπρος 91,6, η Ιταλία 92,5, η Ισπανία 104, η Πορτογαλία 87,6 και η Ιρλανδία το απίστευτο 229!

3. Τα χρόνια είναι χαμένα διότι βουλιάξαμε οικονομικά σε αποεπενδύσεις, όπως έχουμε υποδείξει σε προηγούμενα άρθρα, και ηθικά σε έναν βάλτο ψευδολογίας και ψηφοθηρίας.

Αν η ΝΔ προχωρήσει σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις βάθους, όπως η μείωση βουλευτών και υπουργείων και κράτους, τότε κάτι μάθαμε και τα χρόνια δεν πήγαν χαμένα.

Το πραγματικό πρόσωπο της Αριστεράς αποκαλύφθηκε γυμνό από το μέικαπ της μυθολογίας της φιλολαϊκής, φιλόπτωχης, φιλοδίκαιης Αριστεράς και της καυχησιολογίας της για ανύπαρκτα επιτεύγματα. Τέτοιο ήταν, είναι και θα είναι. Μόνο πλανεμένοι αιθεροβάμονες το νομίζουν αλλιώτικο.

Δυστυχώς η ΝΔ που μόνη θα μπορούσε να φέρει χρήσιμες αλλαγές (όχι παπανδρεϊκού τύπου), δεν αναφέρθηκε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις. Ναι, χρήσιμες οι μειώσεις στη φορολογία και αυξήσεις στα εισοδήματα ιδιωτών. Μα αυτά είναι προεκλογικά ψηφοσυλλεκτικά κόλπα.

Περί θεσμικών μεταρρυθμίσεων κι Ευρωπαϊκών πολιτικών ουδέν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *