E1350: Καταρράκτης Νιαγάρας

E1350: Καταρράκτης Νιαγάρας

Στο Καταρράκτες στην Ελλάδα είδαμε μερικούς όμορφους καταρράκτες στην Ελλάδα. Υπάρχουν και άλλοι. Μα για να αντιληφθούμε το μεγαλείο του καταρράκτη πρέπει να δούμε μερικούς στο εξωτερικό, σε χώρες με πολύ μεγαλύτερη βροχόπτωση – και μάλιστα ζωντανά, από κοντά. Ο πιο γνωστός καταρράκτης είναι ο Νιαγάρας στη Βόρειο Αμερική στα ανατολικά σύνορα Καναδά και ΗΠΑ, στις μεγάλες λίμνες, όπως στον χάρτη: ανάμεσα στις Ontario και Erie.

Και να μια φωτογραφία από ψηλά που δείχνει το μεγαλείο του.

Αλλά είναι μόνο μια άποψη. Ο καταρράκτης εκτείνεται σε μήκος. Κάθε περιοχή ισχυρίζεται πως το δικό της τμήμα ή η δική της άποψη είναι η καλύτερη θέα. Παρουσιάζω και τις δυο πλευρές. Η πρώτη είναι μια άποψη από τη μεριά των ΗΠΑ, από τον πύργο Skylon, με τον μικρότερο δεξιά, που λέγεται Bridal Veil ‘Νυφικό βέλο’. Η 2η είναι μια καναδική άποψη – “πέταλο”.

Υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις. Η επόμενη φωτογραφία είναι από τον χειμώνα του 1888 οπότε τα νερά είχαν παγώσει για πολλές μέρες. Το καταλαβαίνει κανείς αυτό από τις φιγούρες των ανθρώπων που περιφέρονται με περιέργεια και θαυμασμό ίσως στο παγωμένο τοπίο και την αίσθηση της μεγαλοσύνης του καταρράκτη. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η 2η φωτογραφία από τον χειμώνα του 1911 όπου οι άνθρωποι πάλι περιεργάζονται το παγωμένο τοπίο μα ο φωτογράφος έπιασε και τα συγκριτικά μεγέθη.

Εδώ ο καναδικός καταρράκτης μετά από ελάχιστη βροχόπτωση

Τον Ιούνιο 1968 το ρεύμα του καταρράκτη ανακόπηκε ψηλά για να στραγγιστεί ο πάτος του. Το μόνο που βρήκαν εκτός από μεγάλα βράχια και πέτρες ήταν οι σκελετοί ενός άντρα και μιας γυναίκας.

Η ροή των υδάτων διαμόρφωσε το σύμπλεγμα του καταρράκτη πριν από 18.000 έτη. Με τη ραγδαία κλιματική αλλαγή που έχει παρουσιαστεί πολλοί φοβούνται πως αυτό το θαυμαστό τοπίο μπορεί να εξαφανιστεί. Θαυμάστε το, λοιπόν, για μια ακόμα φορά – το καναδικό πέταλο που χύνεται στο φαράγγι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *