Εξωτερική πολιτική

Εξωτερική πολιτική

1. Οι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη πως δεν έχουν φίλους στο εξωτερικό, μόνο συμφέροντα. Τότε, λοιπόν, οι ξένοι θα πρέπει να προωθούν ή να δέχονται τα αμερικανικά συμφέροντα έναντι κάποιων ανταλλαγμάτων, όπως έκανε η Τουρκία επί δεκαετίες, πριν τον Ερντογάν.

Εμείς όμως τι κάνουμε;

Κάτι ακούσαμε για μερικά αεροπλάνα που ανακαινίστηκαν πανάκριβα στις ΗΠΑ χάρη στον Πάνο Καμμένο. Κάτι για την επέκταση της αμερικανικής βάσης στην Κρήτη. Κάτι για τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία. Κάτι για προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ΕΕ.

Από τη μια ο πρώην πρωθυπουργός, όπου ομιλούσε στους Έλληνες, αναφερόταν στον ήρωά του Άρη Βελουχιώτη, το ΕΑΜ, το Πολυτεχνείο και τα γερμανικά δάνεια. Από την άλλη ο κ. Τσίπρας έγινε ο υπηρέτης της Αμερικανικής πολιτικής στην Ευρώπη δίχως όμως κανείς να γνωρίζει σε τι συνίσταται τέτοια υπηρεσία – εκτός από το να λειτουργεί ως νέος Δούρειος Ίππος.

2. Μα ακόμα κι εγώ, παντελώς σχεδόν απληροφόρητος σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις και τις εγωιστικές εθνικές επιδιώξεις Αμερικής, Ρωσίας, Τουρκίας, Ισραήλ, Περσίας κ.λπ., διαβλέπω πως τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή μας (Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο) δεν ταυτίζονται με αυτά των ΗΠΑ που, δικαίως ίσως, θέλουν τη Ρωσία μακριά από την περιοχή.

Η χώρα μας απειλείται από τον επεκτατισμό της Τουρκίας και της Αλβανίας και τον Μακεδονισμό της Βορείου Μακεδονίας. Μα οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτές ακριβώς τις χώρες. Γνωρίζουμε πόσο άνιση ήταν η συμπεριφορά τους και η τρομερή εύνοια που έδειχναν δεκαετίες τώρα προς την Τουρκία.

Σοβαρές διαφορές έχουμε και με την Αλβανία την οποία (όπως τη Βόρεια Μακεδονία) οι ΗΠΑ προωθούν σε βάρος των ελληνικών διεκδικήσεων σχετικά με τους Βορειοηπειρώτες, τα θαλάσσια σύνορα, τις ενεργειακές πηγές και το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο.

3. Η σχιζοφρένεια της τσιπρικής κυβέρνησης επεκτάθηκε, πολύ φοβάμαι, και στην εξωτερική πολιτική σε βάρος της χώρας.

Ανήκουμε σαφέστατα στη Δύση. Και οπωσδήποτε πρέπει να έχουμε άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ που μας βοήθησαν, όσο μας βοήθησαν, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη, να ανορθωθούμε από τα ερείπια του πολέμου και της κομμουνιστικής απειλής.

Μα έκτοτε δεν βοήθησαν πολύ σε τίποτε ουσιαστικό – εκτός από την στήριξη τους στη γελοία και δικτατορική χούντα των συνταγματαρχών!

Ποτέ στις συγκρούσεις με την Τουρκία: ούτε το 1974 με την εισβολή στην Κύπρο, ούτε το 1987 στο Βόρειο Αιγαίο, ούτε το 1996 στα Ίμια, ούτε με τις συνεχείς απειλές στα ελληνικά εδάφη, στις θάλασσες και στο FIR Αθηνών, ούτε στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ.

4. Είναι φανερό πως οι Αμερικανοί θέλουν να κυριαρχούν πλήρως στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή κρατώντας μακριά κάθε ρωσική επιρροή… Υπάρχουν ενεργειακές πηγές, ορυκτά πλούτη και αγορές για τα προϊόντα τους.

Η Ελλάδα συνεργαζόταν στενά (και μέσω της ΕΕ) με τη Βουλγαρία και σε κάποιο βαθμό με τη Ρωσία: Αθήνα, Σόφια, Μόσχα. Μα τώρα ωθείται από τους Αμερικανούς, όπως και η Βουλγαρία, να σπάσει το μονοπώλιο της ρωσικής Gazprom στα Βαλκάνια. Έτσι προωθείται το έργο της Αλεξανδρούπολης με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που, αν αντικαταστήσει την παροχή από τη Ρωσία, θα κάνει την Ελλάδα έρμαιο της αδίστακτης Τουρκίας.

Έτσι με την προθυμία της προηγούμενης κυβέρνησης των τσιπριστών να εξυπηρετήσουν τις ΗΠΑ (για να παραμείνουν στην εξουσία, όπως ήλπιζαν), ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε, αρχές Μαΐου στον Κήρυκα της Νέας Υόρκης πως είναι εντυπωσιασμένος από τη σοβαρότητα της ελληνικής κυβέρνησης!

Οι Αμερικανοί δεν έχουν φίλους· έχουν συμφέροντα!

5. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωστρατηγική θέση, ευαίσθητη κι ευάλωτη ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις και μέλος μιας ανερχόμενης τρίτης (ΕΕ) και φίλη μιας τέταρτης, Κίνας.

Δεν χρειάζεται να ακολουθεί τον εξευτελιστικό δρόμο του κατευνασμού και της υποχώρησης δεχόμενη τόσες ύβρεις, απειλές και αμφισβητήσεις από μια ανάγωγη κι επιθετική Τουρκία επειδή έτσι συμφέρει τις ΗΠΑ. Μπορεί να εκμεταλλευτεί και τη θέση της και τον όποιο φυσικό πλούτο έχει, μα και τις ανάγκες και Ρώσων και Αμερικάνων. Θα το κάνει ο Κ. Μητσοτάκης;…

Οι τσιπριστές ξεπούλησαν τα συμφέροντα της χώρας πάμφθηνα – και την περιουσία της. Καμιά άλλη κυβέρνηση εκτός από τη Χούντα της επταετίας δεν φέρθηκε με τόση δουλοπρέπεια.

Ναι, ανήκουμε στη Δύση. Μα είμαστε και μέλος της ΕΕ. Και πρωτίστως ανήκουμε στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούμε να παίζουμε τον ρόλο του υπονομευτή στην ΕΕ για καμία άλλη χώρα.

Οι τσιπριστές έγιναν το κανίς των Αμερικανών χωρίς ανταλλάγματα. Αντί να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του Έθνους φρόντιζαν όπως σε κάθε άλλο τομέα της πολιτικής, τον εαυτούλη και το κόμμα τους, να παραμείνουν στην εξουσία εσαεί. Μα οι πολλοί τους κατάλαβαν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *