Ε1654: Φυσικό αέριο

Ε1654: Φυσικό αέριο

- in Επικαιρότητα
0

Στο γράφημα βλέπουμε την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου από το2019 ως σήμερα (Οκτ 2022). Η αύξηση, όπως φαίνεται, είχε ξεκινήσει βαθμιαία στα μέσα του 2021 για να κάνει μεγάλη άνοδο στα τέλη του έτους και πολύ απότομη. Μετά ήρθε η μεγάλη αύξηση της άνοιξης 2022.

Θα αναρωτιέστε γιατί τόση αύξηση πριν τον πόλεμο Ουκρανίας;

Αν δεν έχετε ακούσει, μάθετε τώρα. Οι αγορές προβλέπουν και προεξοφλούν. Οι αμερικανικές και βρετανικές (ίσως και Ισραηλινές) μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν πως κάτι ετοίμαζε ο Πούτιν: μια εισβολή τέτοιας κλίμακας δεν σχεδιάζεται και γίνεται σε λίγες μέρες ή βδομάδες. Ίσως δεν γνώριζαν ακριβώς πότε και σε ποια έκταση. Μα γνώριζαν και ειδοποίησαν τους πολιτικούς που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις. Αυτοί και βλάκες είναι και κοιμισμένοι στα όνειρα της αιώνιας άνοιξης στην εξουσία! Μάλλον δεν πίστεψαν διότι δεν ήθελαν, διότι αν πίστευαν θα έπρεπε να λάβουν μέτρα – που σημαίνει εργασία έξω από τη ρουτίνα των ημερήσιων ανοησιών που τους απασχολούν!

Μα κάποιοι, όπως πάντα, πληροφόρησαν φίλους, γνωστούς, χρηματοδότες, στον χρηματοπιστωτικό κι εμπορικό κόσμο. Έτσι έναν χρόνο νωρίτερα (περίπου, ή 8 μήνες) οι αγορές κινητοποιήθηκαν: πρώτα οι πληροφορημένες εταιρείες, μετά οι άλλες, και άρχισε η άνοδος τιμών. Από 25 ανέβηκε στα 100 στα 180 στα 250! Και λέγοντας «εμπορικό κόσμο» εννοώ τους μεγαλέμπορους που κάνουν τη δουλειά τους με το τηλέφωνο αγοράζοντας και πουλώντας χιλιάδες τόνους (ή εκμ. βαρέλια) χωρίς ποτέ να αγγίξουν ή να δουν το εμπόρευμα.

Και οι πολιτικοί, αυτάρεσκοι βλάκες, δειλοί και υπνωτισμένοι από την εξουσία, δεν πήραν χαμπάρι γιατί δεν ήθελαν!

Τώρα υπάρχει κάθοδος στην τιμή. Τίποτα στον υλικό κόσμο δεν κρατά αιώνια – ούτε κάποια ονειρεμένη άνοιξη ούτε κάποιος πρόεδρος Πούτιν ή κάποιο Τρίτο Ράιχ!

Ναι, η τιμή πέφτει και τα δύσκολα είναι (ίσως) πίσω μας. Ευτυχώς αφυπνίστηκαν οι παλιάτσοι της πολιτικής και χάρη στους τεχνοκράτες ίσως να μη δυστυχήσουμε πάρα πολύ στον επικείμενο χειμώνα. Μέλλει να δούμε πόσο ακόμα θα πέσει.

Μα οι άλλες τιμές δεν πέφτουν! Ακόμα και τα ναύλα έχουν πέσει. Αλλά η αισχροκέρδεια καλά κρατεί!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *