Ε1125: 18 χρόνια σε αεροδρόμιο!

Ε1125: 18 χρόνια σε αεροδρόμιο!

- in Επικαιρότητα
0

Πολλοί πρέπει να έχουν δει την ταινία The Terminal με τον Tom Hanks που υποδύεται έναν πολύ ευχάριστο μα αφελέστατο ταξιδιώτη, τον Βίκτωρα Ναβόρσκι, από κάποια Μεσο-ευρωπαϊκή χώρα όπου έγινε μια επανάσταση και με το νέο καθεστώς τα έγγραφά του δεν γίνονται αποδεκτά στις ΗΠΑ. Έτσι αναγκάζεται να μένει για βδομάδες στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης ωσότου βρεθεί κάποια λύση. Η ταινία βλέπεται πολύ ευχάριστα!

Μα η ταινία είναι βασισμένη σε ένα αληθινό γεγονός.

Τον Αύγουστο 1988 ένας Ιρανός πρόσφυγας έφθασε στο αεροδρόμιο Charles De Gaulle (Παρίσι) όπου έμεινε για 18 χρόνια ως τον Ιούλιο 2006 οπότε τον πήγαν σε νοσοκομείο. Η αυτοβιογραφία του The Terminal Man που ενέπνευσε το σενάριο για την ταινία δημοσιεύθηκε το 2004. Ήθελε να πάει στη Βρετανία διότι είχε Βρετανίδα (Σκωτσέζα) μητέρα. Μα νωρίτερα είχε αποκτήσει το στάτους του πρόσφυγα από την Επιτροπή Προσφύγων του ΟΗΕ που εδράζει στο Βέλγιο. Καθώς ταξίδευε προς Λονδίνο με φέρι έχασε τον χαρτοφύλακά του μαζί με τα έγγραφά του: ισχυρίστηκε πως τον έκλεψαν άγνωστοι. Στη Βρετανία δεν έγινε δεκτός και αναγκαστικά τον επέστρεψαν στο Παρίσι. Κι έτσι άρχισε η παραμονή του εκεί!

Η γαλλική αστυνομία τον συνέλαβε μα είδαν πως δεν ήταν παράνομο να μένει στο αεροδρόμιο κι έτσι τον άφησαν εκεί. Περνούσε τις μέρες του διαβάζοντας εφημερίδες κι άλλα έντυπα κι έπιασε φιλίες με διάφορους υπαλλήλους στο αεροδρόμιο. Στο μεταξύ η περιπέτειά του έκανε τον γύρο του κόσμου και πολλοί του έστειλαν χρήματα για τα έξοδα της διαβίωσής τους. Συγχρόνως έγραφε το ημερολόγιό του που αποτέλεσε τη βάση για το βιβλίο του.

Ένας Γάλλος δικηγόρος ειδικός στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Christian Bourget ανέλαβε να τον βοηθήσει. Το 1995 το Βέλγιο του έδωσε άδεια να πάει και να μείνει εκεί μα με τον όρο να ζει υπό την επίβλεψη ενός κοινωνικού λειτουργού. Ο Νασέρι δεν δέχτηκε διότι εξακολουθούσε να θέλει να πάει στη Βρετανία.

Πρέπει να είχε κάποια νοητική διαταραχή διότι όταν και η Γαλλία και το Βέλγιο του προσέφεραν μόνιμη παραμονή, αυτός την απέρριψε κι επέμενε πως έπρεπε να πάει στη Βρετανία. Έτσι έγινε γνωστός και ως Σερ Άλφρεντ του Charles De Gaulle αεροδρομίου.

Το 2006 αρρώστησε (με κάποια άγνωστη ασθένεια) και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο (Ιούλιο). Έξι μήνες αργότερα (Ιαν. 2007) πήρε εξιτήριο και ο Γαλλικός Ερυθρός Σταυρός ανέλαβε τη φροντίδα του. Τον Μάρτιο μεταφέρθηκε στην Εμμαούς Φιλανθρωπική Οργάνωση και από τότε διαμένει στο Παρίσι στη φροντίδα αυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης έχοντας αποδεχτεί τη γαλλική πολιτογράφηση.

Η Βρετανική εφημερίδα The Guardian έγραψε πως το 2004 η εταιρεία του Σπίλμπεργκ Dream Works (παραγωγής ταινιών) πλήρωσε $ 250.000 για δικαιώματα για την ιστορία του. Είχε προηγηθεί η New York Times που χωρίς να αναφέρει χρηματικό ποσό δήλωνε πως ο Σπίλμπεργκ είχε αγοράσει τα δικαιώματα για να φτιάξει την ταινία του The Terminal, όπου ο Τομ Χανκς παίζει τον Ναβόρσκι – δηλαδή τον Mehran Karimi Nasseri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *