Προοδευτική Συμμαχία

Προοδευτική Συμμαχία

Συνηθισμένες «σάντουιτς» αφίσες στους στύλους της ΔΕΗ σε όλο το μήκος της Καποδιστρίου. Αυτή τη φορά δεν ήταν τραγουδιστές σε κάποιο κέντρο μα ο πρωθυπουργός της χώρας σε προφίλ.

«Προοδευτική Συμμαχία» με πολύ μικρά γράμματα. «Σύριζα» με αρκετά μεγαλύτερα. «Αλέξης Τσίπρας» με μεγάλα χτυπητά γράμματα. Και ο περίφροντις πρωθυπουργός δίχως το χαριτωμένο του χαμόγελο.

Η αφίσα πληροφορούσε πως θα γίνει μεγάλη μάζωξη στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι ώρα 18.00 στις 6/4/2019.

Ήταν η Πανελλαδική Συνάντηση για την Προοδευτική Συμμαχία όχι μόνο μεταξύ προοδευτικών αριστερών και κεντρώων στην Ελλάδα, μα επίσης μεταξύ Ελλήνων κι Ευρωπαίων. Κοσμοϊστορικό γεγονός, δηλαδή.

Ενορχηστρωτής, ηγήτωρ, ο κ. Τσίπρας, στυλοβάτης της κεντροαριστεράς, μεγάλης προοδευτικής συμπαράταξης κι ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Το απλό μήνυμα της αφίσας ήταν πως η Κεντροαριστερά, η Σοσιαλδημοκρατία, η Συμμαχία, η Ευρώπη, η Ελλάδα έχουν βέβαια κάποια σημασία. Η μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση για τις ιδέες αυτές γινόταν. Μα όλες όλοι και όλα κρέμονταν από τον κ. Τσίπρα.

Και είναι σωστό αυτό. Επρόκειτο ξανά για μια σφραγιδοσύναξη. Από τις αρχές της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας, η αρρωστημένη Αριστερά χρησιμοποιούσε μεγάλους εντυπωσιακούς τίτλους για τις μικρές άσημες παρεούλες «αγωνιστών» και συνοδοιπόρων: Αριστερή Δημοκρατία, ΑΚΕ (=Ακτιβιστική Κίνηση Ευρωπαίων) Σοσιαλιστών, Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ΚΕΣ (=Κοινωνική Ευρωπαϊκή Συμφωνία), Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, Χάρτα 19 κ.λπ. Τα «γραφεία» της οργάνωσης – ένα δωμάτιο μερικές στοίβες εντύπων από αδελφές οργανώσεις, με μια ντουλάπα, ένα τραπέζι και 4-5 καρέκλες και μια τουαλέτα, στον τελευταίο όροφο του κτηρίου. Αλλά ο τίτλος – τίτλος: Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών!

Σπανιότατα και τα παράγωγα της λέξης «κομμουνισμός».

Τώρα όμως, όλες αυτές οι σφραγίδες και μερικά απολειφάδια παλαιότερων κραταιών κομμάτων μπαίνουν σε μια διάταξη όπως τα ρινίσματα σιδήρου με την έλξη ενός μεγάλου γυαλιστερού μαγνήτη.

Όλη αυτή η «προοδευτικότης» έχει δοκιμαστεί εδώ κι εκεί σε μια ή άλλη μορφή ανά την υφήλιο κι έχει αποδειχτεί σκέτη αποτυχία: εξαθλίωνε, καταπίεζε και φτωχοποιούσε τους δύσμοιρους ανόητους που την είχαν υιοθετήσει ως πολιτικό καθεστώς. Πλήρης κατάρρευση.

Και όμως αυτοί οι αριστεροί που νοσταλγούν την εξαθλίωση του τόσο πρόσφατου παρελθόντος αυτοαποκαλούνται «προοδευτικοί»!

Και μάχονται τον φιλελευθερισμό που ακόμα και ως πολύ άρρωστος και αχρείος καπιταλισμός δοκιμάζεται, δικάζεται, αναδιαμορφώνεται και ρυθμίζεται καθημερινά.

Το Γυμναστήριο γέμισε, σχεδόν. Τα πλάνα στην τηλεόραση έδειχναν αρκετά κενά, που και που. Μαζεύτηκαν 5.000 κόσμος μόνο – κατά κ. Σκουρλέτη.

Αλλά σε μια περιοχή 4εκμ ανθρώπων. Και ήρθαν δεκάδες πούλμαν από κάθε περιοχή της χώρας. 5.000 κόσμος μόνο.

Και τι είπε ο κ. Τσίπρας; Αυτά τα χιλιοειπωμένα που λέει όποτε ανοίγει το στόμα του. Λόγια, λόγια, λόγια, ψέματα… Κάποιοι σίγουρα τα πιστεύουν ως Νέα Αποκάλυψη: ολιγαρκής αφθονία!…

Και όμως με τη συνηθισμένη επιπολαιότητά τους οι δημοσιογράφοι καταπιάστηκαν με τα όσα είπε.

Δεν ξέρω γιατί θυμήθηκα το παλαιό Τρεις Καμπαλέρος:

Ω! ολόγυρα βουβάλια/ χιλιάδες κεφάλια/ στη μέση εσύ./ Καθένας τα ξέρει/ σε τούτα τα μέρη/ το τσίρκο του Τσίπρα/ ζωή ζει χρυσή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *