Βενεζουέλα, σοσιαλισμός, καπιταλισμός

Βενεζουέλα, σοσιαλισμός, καπιταλισμός

1. Θα έγραφα και «δικτατορία και δημοκρατία» αν ο τίτλος δεν γινόταν πολύ εκτεταμένος. Μα και αυτός είναι ένας καλός προσδιορισμός.

Κάποιος Δ. Γαλάνης, αρθρογράφος στο ΒΗΜΑ (8/2/19: «Βενεζουέλα: στα πρόθυρα εμφυλίου») βλέπει «την ειρωνεία [η δημοκρατία να] πεθαίνει κάθε μέρα πάνω στα κοιτάσματα πετρελαίου της Βενεζουέλας» – διότι, πιστεύει, οι Δυτικοί εξωθούν τον Γκουαϊδό σε εμφύλιο! Και δεν μπορεί να καταλάβει, γράφει τώρα ειρωνικά, «το πώς συμβιβάζονται οι δημοκρατικές διαδικασίες με τελεσίγραφα και μονομερείς ενέργειες είναι κάτι που οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν».

Και προσθέτει: «Δεν είμαι οπαδός του Μαδούρο. Αντιλαμβάνομαι ότι πιθανόν να μην είναι άξιος ηγέτης. Όμως έχει εκλεγεί από την πλειοψηφία του λαού του και ως εκ τούτου οι οποιεσδήποτε απαιτήσεις από ξένες χώρες για την απομάκρυνσή του μόνο τις δημοκρατικές διαδικασίες δεν προάγουν.»

2. Μπορεί ο κ. Γαλάνης να μην ανήκει στον Σύριζα, μα η γραφή του είναι τσιπρική. Ο ίδιος κατακρίνει τους Δυτικούς υιοθετώντας το βολικό σκεπτικό των τσιπριστών εδώ και στην Ευρωβουλή. Μα ο ίδιος δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει γιατί ο πληθωρισμός στη βασανισμένη Βενεζουέλα έφθασε το απίστευτο αστρονομικό νούμερο 1,7 εκατομμύριο τοις εκατό και ο λαός έχει φτωχοποιηθεί φριχτά, ενώ έχουν όλα αυτά τα πετρέλαια, και ο Τσάβεζ έκανε εκατομμύρια (προστατευμένα σε ξένες τράπεζες) και ο Μαδούρο τον μιμείται τώρα!

Φαίνεται απίστευτα απληροφόρητος ή εσκεμμένα ψευδόμενος καθώς εστιάζεται στις σταθερές του τσιπρισμού: καλός αναρχοαριστερός δικτάτορας, αμόρφωτος και πρόστυχα χυδαίος ακριβώς σαν τον κ. Τσίπρα, και κακοί Δυτικοί που θέλουν μόνο τα πετρέλαια υπονομεύοντας δημοκρατικές διαδικασίες τις οποίες σέβεται ασφαλώς ο δικτάτορας που, φυσικά, δεν εκλέχτηκε με καμιά πλειοψηφία (ακριβώς όπως ο κ. Τσίπρας) και δολοφονεί και φυλακίζει ενοχλητικούς αντιφρονούντες στο γνωστό σταλινικό στυλ.

3. Η Βενεζουέλα διαθέτει πάρα πολλούς φυσικούς πόρους: εκτός από πετρέλαιο έχει κοιτάσματα βωξίτη, νικελίου, σιδήρου και μπόλικου χρυσού!

Μπορεί ο Τσάβεζ και η διεθνής αναρχοαριστερά με τους τσιπριστές να φωνάζουν όλοι «Έξω, φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι». Και οπωσδήποτε οι Αμερικάνοι κοίταζαν και θα κοιτάζουν τα δικά τους καλά και συμφέροντα και όπου μπορούν, όπου θα βρουν καλοθελητές πολιτικάντηδες τσαρλατάνους (σαν τον κ. Τσίπρα), θα επωφεληθούν!

Μα το ίδιο κάνουν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι και όποιο άλλο κράτος έχει τη δύναμη και τη γνώση να το διεκπεραιώσει.

Το ίδιο δεν έκαναν οι Στάλιν, Μάο και Κάστρο ακολουθώντας τον πρώτο ψυχοπαθή Λένιν;

Μα είναι τώρα η αναρχοαριστερή ελίτ (όπως στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ και νυν του τσιπρισμού) που τσεπώνει τις υπεραξίες και αφήνει στη φτώχεια τον λαό.

Δεν είναι μόνο ο Τσάβεζ και ο Μαδούρο που φρόντισαν να έχουν γενναίες καταθέσεις στο εξωτερικό (Μόσχα, κυρίως). Ο υπουργός Άμυνας Λόπεζ επίσης έχει καταθέσεις σε ρωσική τράπεζα και φυσικά υπάρχουν πολλοί άλλοι. (Ίσως γι αυτό ο τσιπριστής κ. Παππάς και σύντροφοι έκαναν τις απόρρητες επισκέψεις τους εκεί.)

4. Γιατί αρνείται ο Μαδούρο να κάνει έντιμες εκλογές αφού έχει την πλειοψηφία του λαού να τον στηρίζει; Ή μήπως δεν την έχει;

Πάνω από δύο εκατομμύρια του λαού του έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες. Τα ράφια στα καταστήματα είναι όλα άδεια ή με ελάχιστα αγαθά και καθόλου φάρμακα. Δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση σε καμιά χώρα πλέον να ελέγχει τιμές αγαθών και μισθούς. Μόνο απολυταρχικές δικτατορίες σε ερμητικά κλειστά καθεστώτα σαν του Κιμ στη Βόρειο Κορέα μπορούν να ελέγχουν τα πάντα με αστυνομία και στρατό. Τα αγαθά, το χρήμα, όλα τα οικονομικά μεγέθη ρέουν αδιάκοπα: υπάρχει διάχυση, ανταλλαγή, όσμωση.

Ο Μαδούρο θέλει να ελέγχει τα πάντα. Και το κάνει με τον στρατό, την αστυνομία και τα τάγματα θανάτου.

Οι εκλογές που τον ανέδειξαν Πρόεδρο δικτάτορα ήταν μαγειρεμένες με τη γνωστότατη κομμουνιστική καλπονοθεία.

Η Διεθνής Αμνηστία μας πληροφορεί πως το καθεστώς ευθύνεται για τις μεγαλύτερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την ιστορία της Βενεζουέλας. Και όσοι τολμούν να διαμαρτυρηθούν για τις δολοφονίες, φυλακίσεις και καταπιέσεις, εξαφανίζονται.

5. Είναι μεγάλη αισχρότητα εκ μέρους αρθογράφων σαν τον κ. Γαλάνη, των τσιπριστών και άλλων αναρχοαριστερών, να επικαλούνται δημοκρατικές διαδικασίες ενώ τα ινδάλματά τους, όπως ο Μαδούρο, αρνούνται να τις ακολουθήσουν κι εξοντώνουν όποιον πολίτη απαιτεί να εφαρμοστούν στις απάνθρωπες απολυταρχίες τους.

Το μέλλον της Βενεζουέλας πρέπει να αφεθεί στους πολίτες της, φωνασκούν υποκριτικά, ενώ ο δικτάτορας κυβερνά με τον στρατό και απαγορεύει, όπως έκανε ο Λένιν, όπως έκανε ο Μάο, όπως έκανε ο Πούτιν με το βυθισμένο υποβρύχιο, ξένη ανθρωπιστική βοήθεια!

Ναι, ενδέχεται να υπάρξει εμφύλιος. Ναι, ενδέχεται να επέμβουν οι Αμερικάνοι. Ναι, οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τον Γκουαϊδό. Γιατί όλοι αυτοί, σε αντίθεση με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, θέλουν να ξεκινήσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες τις οποίες έχει καταπνίξει ο Μαδούρο.

Και ας χρησιμοποιηθούν όπλα στον Εμφύλιο, αν ο Μαδούρο δεν πάψει να τα χρησιμοποιεί ενάντια στους αντιφρονούντες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *