Ε1386: Μια φωτογραφία

Ε1386: Μια φωτογραφία

- in Επικαιρότητα
0

Στη Θεσσαλονίκη μερικοί θέλουν χώρο πάρκινγκ στο κέντρο. Άλλοι από καιρό, με πρωταγωνιστή τον Γ. Μπουτάρη ως πρώην δήμαρχο, σχεδίασαν Μνημείο για τους Εβραίους της πόλης που τον καιρό του 2ου ΠΠ μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου στην Πολωνία και αλλού. Το Ολοκαύτωμα είναι πάντα επίκαιρο διότι επίκαιρος είναι και ο αντισημιτισμός (που συχνά καμουφλάρεται ως υποστήριξη για τους “Παλαιστίνιους” από πολλούς που δεν έχουν εξετάσει το θέμα για να γνωρίζουν πως είναι μια εφεύρεση του Γιασέρ Αραφάτ και των Ρουμάνων κομμουνιστών και της σοβιετικής Κα-Γκε-Μπε τη δεκαετία 1960).

Αυτή είναι η “μια φωτογραφία” την οποία είδα στο Διαδίκτυο τυχαία.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στη The New York Times, 26 Δεκεμβρίου 1945. Είναι αγνώστου φωτογράφου. Όμως το θέμα είναι γνωστό. Είναι του 1943.

Θυμίζει αμέσως τον 2o ΠΠ και τον διπλό βιασμό της Πολωνίας. Στα δυτικά από τους Ναζί που επιτέθηκαν αρχές Σεπτεμβρίου 1939 για τον διαβόητο “ζωτικό χώρο” τους ανατολικά (Liebensraum) κι έτσι άρχισε ο 2ος ΠΠ επίσημα. Μόνο που παρά τη Συνθήκη Συμμαχίας και υποστήριξης της Πολωνίας με τη Βρετανία και τη Γαλλία, οι δυο χώρες ταμπουρώθηκαν πίσω από τη γραμμή Μαζινό χωρίς να πολεμούν ενώ οι Γερμανοί σφάγιαζαν και λεηλατούσαν την Πολωνία.

Και σαν να μην έφταναν οι χιτλερικές κτηνωδίες, στην ανατολική Πολωνία επιτέθηκαν οι Ρώσοι, σε πλήρη συμφωνία με τους Γερμανούς. Έτσι παρά τη γενναιότητα των Πολωνών, τα στρατεύματά τους εξοντώθηκαν πλήρως, εκτός από λιγοστούς μαχητές και πιλότους που κατόρθωσαν να διαφύγουν στη Βρετανία και να πολεμήσουν οι πιλότοι στη Μάχη της Βρετανίας και οι πεζικάριοι στη Βόρεια Αφρική.

Από μία άποψη μερικοί βλέπουν εδώ και τη Θεία Δίκη αφού οι Πολωνοί δεν δίστασαν, σε συνεννόηση με τους Γερμανούς ένα έτος νωρίτερα να αρπάξουν ένα κομμάτι της Τσεχοσλοβακίας την οποία κατέλαβαν οι Ναζί. Μα αυτό είναι άλλο ζήτημα και οι Πολωνοί έχουν ζητήσει συγγνώμη.

Οι Σοβιετικοί βάλθηκαν να εξοντώσουν πλήρως την ελίτ και τη Μεσαία Τάξη των Πολωνών κι εκτέλεσαν 21.000 αξιωματικούς και ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και της (Καθολικής) θρησκείας. Οι Γερμανοί ως συνήθως στράφηκαν κατά των Εβραίων και αρχικά τους συγκέντρωσαν στο γκέτο της Βαρσοβίας. Στην Πολωνία εγκαθίδρυσαν μερικά στρατόπεδα επιστημονικής μαζικής γενοκτονίας, όπως Treblinka και Majdenek.

Στη φωτογραφία είναι μερικοί Εβραίοι που βγαίνουν από τις τρύπες όπου είχαν κρυφθεί στο γκέτο. Η ταυτότητα του τρομαγμένου αγοριού δεν έχει εξακριβωθεί. Όλοι, όσοι δεν εκτελέστηκαν αμέσως, στάλθηκαν σε ένα ή άλλο στρατόπεδο – το 1943.

Ο Ναζί με το πολυβόλο έχει ταυτοποιηθεί. Είναι ο Rottenführer των SS, Joseph Blösche που επονομάστηκε Φρανκενστάιν: αυτός ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων Εβραίων στη Βαρσοβία. Ο ίδιος δικάστηκε μετά τον πόλεμο για τα εγκλήματά του κι εκτελέστηκε το 1969.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *