ΕΛΤΑ, άλλη χρεοκοπημένη ΔΕΚΟ

ΕΛΤΑ, άλλη χρεοκοπημένη ΔΕΚΟ

- in Επικαιρότητα
0

Είναι πολύ παράξενο που ένα κρατικό μονοπώλιο κοντεύει να ξεψυχήσει – τα Ελληνικά Ταχυδρομεία που μέχρι πρότινος έκαναν εξαιρετική εξυπηρέτηση σε όλους τους πολίτες της πολύπαθης χώρας μας.

Έγινε σχεδιασμός έγκαιρα να μετατραπούν τα ΕΛΤΑ και σε εταιρεία υποστήριξης του ηλεκτρονικού Εμπορίου. Μα το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε, διότι άλλα ήθελαν οι διοικήσεις των τσιπριστών.

Ιδρύθηκε μια θυγατρική για ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ (=ΕΛΤΑ κούριερ!) για γρήγορες διανομές επιστολών και μικρο-δεμάτων. Μα αντί να κάνει κούριερ μεταφορές, και αυτή, εν τη γενέση της έγινε όργανο της κυβέρνησής για διορισμούς και ρουσφέτια.

Έτσι σταδιακά η παρουσία των ΕΛΤΑ στην αγορά μειώθηκε από 55% το 2012 σε 35% το 2017.

Πάλι καλά διότι τα δρώμενα των ΕΛΤΑ ήταν δυστυχώς άθλια.

Αφήνοντας κατά μέρος τις παθογένειες κάθε κρατικής επιχείρησης (υπεράριθμο προσωπικό, απουσία αξιοκρατίας και αξιολόγησης, χαμηλή παραγωγικότητα λόγω ασφαλούς μονιμότητας κλπ), τα ΕΛΤΑ δεν κινήθηκαν έγκαιρα όταν έγινε φανερή η άνοδος ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων στη θέση χάρτινων επιστολών, οι οποίες έπεσαν σε ένα θλιβερό ελάχιστο.

Επιπλέον, υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη του κοινού προς την ίδια την ύπαρξή τους με τη βλακωδέστατη πρακτική τους να κατακρατήσουν τις πληρωμές των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ τον Μάιο 2018. Αυτή η αυθαιρεσία είναι καθαρά εγκληματική – μα, βέβαια, καθόλου ασύμβατη με τη τσιπρική νοοτροπία. Διότι ζημίωνε αφενός τη ΔΕΗ που δεν έπαιρνε τα χρήματα τα οποία και αυτή, ως άλλη Δημόσια (=κρατική) επιχείρηση με κακοδιαχείριση θα είχε ανάγκη, και αφετέρου τους πολίτες που δεν θα είχαν την μείωση του 15% λόγω έγκυρης εξόφλησης, μα, επιπρόσθετα, θα λάμβαναν λογαριασμούς με προσαυξήσεις.

Έτσι ένας κρατικός φορέας που εκτελούσε μία παραδειγματική λειτουργία αμερόληπτης εξυπηρέτησης των πολιτών χαντακώθηκε λόγω απερισκεψίας των Διοικητών. Αυτός νόμισαν τότε ήταν ο καλύτερος τρόπος να πιέσουν και να εκβιάσουν διάφορα υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες να εξοφλήσουν τα δικά τους χρέη προς την επιχείρηση ΕΛΤΑ!

Αφού η Διοίκηση εκείνη, διορισμένη από την τσιπρική κυβέρνηση, καρατομήθηκε από την ίδια κυβέρνηση, η νέα Διοίκηση (σε στενή συνεργασία με ιδιωτική εταιρία συμβούλων, την PwC) θα προβεί «σε βαθιές τομές»!

Μια τομή θα είναι η απόλυση 2.100 υπαλλήλων από τους 5.900 που έχει σήμερα και τη μείωση των 700 καταστημάτων σε 450 για να περικοπούν τα έξοδα κατά 83 εκμ. Και η αποχώρηση εργαζομένων θα ξεκινήσει τον Ιούνιο 2019. Και οι εργαζόμενοι βέβαια θα αντισταθούν με τους γνωστούς τρόπους απεργίας και διαδήλωσης για να μη γίνουν απολύσεις και οι κηφήνες να συνεχίσουν να παίρνουν τους μισθούς τους από την υπερφορολόγηση των υπόλοιπων πολιτών!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *