Ψεκασμένος ψυχισμός

Ψεκασμένος ψυχισμός

- in Επικαιρότητα
0

1. Ευθύς εξαρχής ομολογώ πως τα στοιχεία που παραθέτω τα πήρα από τον πολύ αγαπητό μου Σ. Κασιμάτη, Καθημερινή 1/11/18, “Ο εξυπνότερος λαός του κόσμου”.

Αυτός ο λαός, υπονοεί ο αρθρογράφος ειρωνικά, είμαστε εμείς, οι πρωτοπόροι στον πολιτισμό, στη φιλοσοφία, στην τέχνη, στη Δημοκρατία. Υπήρξαν οι Αιγύπτιοι, Μεσοποτάμιοι, Ινδοί και Κινέζοι, μα ο Δυτικός Πολιτισμός με τις φιλοσοφικές, ποιητικές, οικονομικές, πολιτικές, επιστημονικές κι άλλες επιδόσεις του, στηρίζεται στην ελληνική ευφυΐα.

Εγώ έβαλα στον τίτλο τον ψεκασμό διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία στην έρευνα του αμερικανικού Pew Research Institute που συμβουλεύτηκε ο Κασιμάτης, ένα 30% των συμπατριωτών μας, δηλ. περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, πιστεύουν πως τα αεροπλάνα των διεθνών αερογραμμών μας ψεκάζουν για να είμαστε αποβλακωμένοι. (Ο Κασιμάτης σχολιάζει πως την αποβλάκωση την καταφέρνουμε μόνοι μας δίχως ψεκασμούς!)

2. Ένας δείκτης τον οποίο η έρευνα δεν χρησιμοποίησε αμιγώς είναι το 35% που πήραν οι τσιπριστές το 2015, βγήκαν πρώτο κόμμα κι έγιναν κυβέρνηση (με τη στήριξη των Ανελλήνων του κ. Καμμένου). Διότι αυτό το γεγονός δείχνει κάποιο βαθμό (χαμηλό έστω) νοημοσύνης.

Αλλά η έρευνα κάνει μια σχετική παρατήρηση πως “η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέλος του ανατολικού μπλοκ [=κομμουνιστών], χαρακτηρίζεται από πεποιθήσεις που συντονίζονται σχεδόν πλήρως με τις απόψεις που επικρατούν σήμερα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ”.

Η απλή αλήθεια είναι πως ακόμα και τις μέρες της ήττας των κομμουνιστών ή όσων πίστευαν στο αλάθητο του Στάλιν και πολέμησαν για να το επιβάλουν εδώ, υιοθετήθηκαν από δήθεν δεξιές, δήθεν φιλελεύθερες κυβερνήσεις, πρακτικές που εφάρμοζε ο αλάθητος Πατερούλης – απόλυτος κρατισμός, διωγμοί αντιφρονούντων και παρόμοια.

Γι’ αυτό ίσως τιμώνται κι εγκωμιάζονται οι εθνοπροδότες αριστεροί που ήθελαν την Ελλάδα δορυφόρο της Μόσχας μα ηττήθηκαν, ενώ οι νικητές λοιδορούνται και περιφρονούνται. Έτσι καταναλώνουν ακόρεστα τα αγαθά του καπιταλισμού μα αγωνίζονται για τις σαχλαμάρες του σοσιαλισμού. Αυτή κι αν είναι ένδειξη (ευτελούς έστω) ευφυΐας.

3. Υπάρχουν ευτυχώς κι άλλα κριτήρια.

Το 89% των Ελλήνων πιστεύουν, ανάμεσα σε όλες τις άλλες παλαβομάρες τους, πως ο πολιτισμός μας είναι ο ανώτερος του κόσμου, ενώ ο αμέσως επόμενος είναι πιο κάτω κατά 20 μονάδες. Δεύτεροι έρχονται οι Ρώσοι και οι Βούλγαροι με μόνο 69%. Τελικά ο πολιτισμός μετράει κι εμείς είμαστε αξεπέραστοι!

Α, μη νομίζετε πως πρόκειται για έρευνα της πλάκας. Είναι πολύ σοβαρή. Διήρκεσε 2 χρόνια (2015-17), έγινε σε 34 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου και συμμετείχαν 56.000 άτομα.

Το 92% των Ελλήνων πιστεύουν στην ύπαρξη του θεού, ενώ στη Ρωσία μόνο το 75%. Βέβαια, θα έπρεπε να διευκρινιζόταν ποιανού θεού ή τι είδους θεού. Διότι η λέξη “θεός” υποδηλώνει διαφορετικές δυνάμεις ή αδυναμίες σε διαφορετικούς ανθρώπους και συχνά οι έννοιες απέχουν πολύ μεταξύ τους.

Το 75% ταυτίζουν το αίμα (την καταγωγή) με την εθνική ταυτότητα. Το 76% όμως ταυτίζουν τη θρησκεία με την εθνική ταυτότητα. Εδώ, σαφώς σχιζοφρένεια.

Το 66% πιστεύουν στο κακό μάτι. Ομολογώ πως περίμενα μεγαλύτερο ποσοστό. Διότι δεν γνωρίζω συμπολίτες που να μην πιστεύουν πως πάντα κάποιος άλλος φταίει για κάθε συμφορά που τους τυχαίνει.

4. Δεν κόπιασα να διαβάσω την έρευνα κι αρκέστηκα στα στοιχεία του Κασιμάτη.

Υπάρχει ακόμα ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό. Το 31% μόνο θα δέχονταν μουσουλμάνο στην οικογένεια και το 35% Εβραίο.

Αυτά τα ποσοστά δείχνουν ίσως ρατσισμό (κι εγώ δεν το αμφιβάλλω) μα και μισαλλοδοξία κι όχι πολλή χριστιανική αγάπη. Διότι, όπως έλεγε ο Ιησούς, τους οικείους τους αγαπάνε και οι αμαρτωλοί. Οι χριστιανοί πρέπει να δείξουν κάτι παραπάνω.

Τέλος πάντων, αν αληθεύουν τα ποσοστά και οι απαντήσεις που έδιναν οι ερωτώμενοι, τέτοιοι είμαστε που είμαστε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *