Ε1410: Καλοί ή κακοί;

Ε1410: Καλοί ή κακοί;

1. Βάζω ερωτηματικό διότι ο διαχωρισμός είναι απλουστευτικός και αφελής. Δεν υπάρχουν τέτοιες κατηγορίες ανθρώπων ή κρατών ή φαινομένων.

Οι μεγάλες μάζες λόγω κάκιστης παιδείας με πατριδοκαπηλία και θρησκοληψία, ναι, πράγματι διαχωρίζουν ανθρώπους κι έθνη με τέτοιο απόλυτο τρόπο. Είμαστε οι καλοί και οι φίλοι μας και οι σύμμαχοί μας (ιδίως εμείς οι Δυτικοί) και οι άλλοι όλοι, αν όχι ακριβώς κακοί, είναι απολίτιστοι, αναξιόπιστοι, βάρβαροι.

Μα υπάρχουν πολλοί που διαβλέπουν πως άνθρωποι και κράτη είναι μίγματα καλού και κακού. Μεγάλες ομάδες μάλιστα δεν διστάζουν να αποκαλέσουν τους Δυτικούς κακούς σαν τους απολυταρχικούς λαούς (Ρωσία, Κίνα), αφού είναι καπιταλιστές, ιμπεριαλιστές κι εκμεταλλευτές άλλων λαών (Αμερικάνοι).

Υπάρχει όμως και μια όλως διαφορετική προσέγγιση, σαν αυτήν που χρησιμοποιώ σε πολλά άρθρα μου. Βασίζεις τη θεώρησή σου σε ορισμένες αρχές και με αυτές τώρα κρίνεις ηγέτες και κράτη. Δεν ταυτίζεσαι ούτε καν με το έθνος και τη χώρα σου ή με κάποια πολιτική παράταξη.

2. Κάποιοι αναγνώστες θορυβήθηκαν (και πολύ, μάλιστα, ένας) διότι δεν έμεινα και δεν μένω με την καταδίκη της Ρωσίας, μα προχώρησα σε μερικά άρθρα μου να καταδικάσω και τη στάση των Δυτικών αποκαλώντας τους «δειλούς», αφού δεν στέλνουν στρατεύματα να πολεμήσουν μαζί με τους αδύναμους (σε αριθμούς και πόρους) Ουκρανούς ενάντια στους εισβολείς Ρώσους. Οι κυρώσεις φθάνουν, είπαν. Μακρόχρονα θα έχουν πολύ πιο σοβαρή επίδραση και θα γονατίσουν τη Ρωσία οικονομικά και πολιτισμικά.

3. Ναι οπωσδήποτε οι κυρώσεις έχουν (ήδη) επίδραση. Μα αυτές δεν αρκούν. Δεν αρκούν για τους Ουκρανούς που βλέπουν τις πόλεις τους να καταστρέφονται, εκατομμύρια να φεύγουν ως πρόσφυγες και μικρά παιδιά ανάμεσα σε εκατοντάδες αμάχους να πεθαίνουν από βόμβες και αφυδάτωση!

Μα δεν αρκούν ούτε για τους Δυτικούς, οι οποίοι για πολλοστή φορά δείχνουν την απροθυμία να βοηθήσουν άμεσα, τη δειλία και την αναξιοπιστία τους. Πρόσφατο γεγονός αναξιοπιστίας ήταν η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν στους φανατικούς Ταλιμπάν, μετά από 20 έτη Αμερικανικής παρουσίας και παροχής οπλισμού και δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παλαιότερα ο Νίξον εγκατέλειψε το Νότιο Βιετνάμ στους κομμουνιστές και μάλιστα βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης – μετά από χρόνια Αμερικανικής υποστήριξης διεφθαρμένων στρατηγών (δικτατόρων) στον Νότο!

Και τι να πούμε για την κερδοσκοπική χιτλερική εισβολή των Αμερικανών, Βρετανών και «συμμάχων» στο Ιράκ με διάφορες ψευδολογίες για όπλα μαζικής καταστροφής – ακριβώς όπως η τωρινή προπαγάνδα των Ρώσων ενάντια στους Ουκρανούς. Ενώ τους ενδιέφεραν η εκμετάλλευση των πετρελαίων και η , μετά την καταστροφική εισβολή, ανοικοδόμηση της χώρας από Δυτικές κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες!

4. Σε μια σύγκριση Δυτικών (Αμερικάνων – ΗΠΑ, Καναδάς – κι Ευρωπαίων) με τον Πούτιν ή τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας, των Ιρανών ή Τούρκων, των ηγετών ή κυβερνήσεων σε μπανανίες της Αφρικής και Ν. Αμερικής, αναμφίβολα οι Δυτικοί φαίνονται πολύ ανώτεροι σε ήθος, με ικανότητα διακυβέρνησης και στήριξη δημοκρατικών θεσμών κι ελευθεριών.

Αλλά μόλις αρχίσεις να σκαλίζεις την επιφάνεια, βρίσκεις πως χωρίς να φθάνουν στο χαμηλό επίπεδο των προ-αναφερθέντων, έχουν καταθλιπτικά κουσούρια.

Ανέφερα την αφερεγγυότητα των ΗΠΑ και συμμάχων, και την εισβολή στο Ιράκ μετά από χαλκευμένες κατηγορίες για όπλα μαζικής καταστροφής που ουδέποτε βρέθηκαν – ούτε καν ίχνη τους.

Αλλά πρόδωσαν με την ίδια επιπολαιότητα και συμφεροντολογία τους Ουκρανούς. Ο Κλίντον είχε, σύμφωνα με το Μνημόνιο Βουδαπέστης (Budapest Memorandum on Security Assurances) υποσχεθεί στους Ουκρανούς πως θα έχουν ασφάλεια και θα έπαιρναν πολλή χρηματική βοήθεια αν παρέδιδαν το πυρηνικό οπλοστάσιο που κληρονόμησαν από τη Σοβιετία. Τους διαβεβαίωνε η Αμερική πως θα είχαν ξεχωριστή μεταχείριση για τη ΕΕ και το ΝΑΤΟ και πως η Ρωσία δεν ήταν πλέον η παλιά Σοβιετία.

ΤΙΠΟΤΑ από αυτές τις εγγυήσεις δεν τηρήθηκε!

5. Δημοκρατία δεν είναι απλώς το να ψηφίζουν οι αμόρφωτες μάζες κυνικούς πολιτικάντηδες και να βγαίνει κυβέρνηση «πλειοψηφίας» με διάφορα καλπονοθευτικά συστήματα.

Η Δημοκρατία έχει αξία και αποτελεσματικότητα μόνο εφόσον οι ψηφοφόροι είναι αρκετά καλά μορφωμένοι, οι πολιτικοί δεν ψεύδονται μα τιμωρούνται αν εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους με ψευδείς υποσχέσεις και υπάρχει έντιμο και αποτελεσματικό σύστημα κρατικών μηχανισμών, Δημόσιων Υπηρεσιών και, πάνω από όλα, αμερόληπτη Δικαιοσύνη.

Σε αυτόν τον τομέα όλες οι Δυτικές χώρες, όσο πιο πολιτισμένες κι αν είναι από άλλες, πάσχουν επώδυνα από ελλείψεις.

Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που παύουν να τηρούν τις υποσχέσεις τους βρίσκονται σε καμπή παρακμής προς τη βαρβαρότητα.

Η κατολίσθηση θα επιταχυνθεί. Διότι οι πολίτες δεν έχουν την παιδεία ή επιμόρφωση που θα έπρεπε. Δηλαδή στην Ηθική.

Οι επιφυλάξεις για να αποφευχθεί 3ος ΠΠ είναι γελοίες δικαιολογίες. Και η Βρετανία του Τσώρτσιλ, σε μια πολύ πιο αδύναμη θέση θα μπορούσε να τις είχε επικαλεσθεί το 1940 για τη Χιτλερική αρπακτικότητα, που οδήγησε στον 2ο ΠΠ, μα δεν το έκανε και πολέμησε, όπως κάνουν οι Ουκρανοί!

Ντροπή στη Δύση που μοιάζει ευνουχισμένη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *