Τσίπρας και Λένιν

Τσίπρας και Λένιν

- in Επικαιρότητα
0

1. Ο κ. Τσίπρας είναι πάντα εκπληκτικά επίκαιρος με τις γκάφες του που έχουν γίνει πια ανιαρά προβλέψιμες. Διότι ό,τι κάνει σύντομα φαίνεται να είναι γκάφα.

Αρχές Δεκεμβρίου, οι παντογνώστες αξιωματούχοι που στηρίζουν με τόση προσπάθεια το ασύγκριτο κράτος του τσιπρισμού υπό την εποπτεύουσα ευθύνη του κ. Τσίπρα έδειξαν ξανά την απεριόριστη ανικανότητά τους (=άγνοια) αφού δεν γνώριζαν πως δεν υπάρχουν δασμοί για την εξαγωγή χρυσού από χώρες της ΕΕ προς τη γείτονα Τουρκία. Στη βαθυστόχαστη άγνοιά τους έστησαν ένα φανταστικό κατηγορητήριο για «λαθρεμπορία» το οποίο φυσικά κατέπεσε και οι 59 κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι…

Η γκάφα πέρασε από την ηγεσία της Αστυνομίας στον αρμόδιο υπουργό, στους Καρανίκες συμβούλους του πρωθυπουργού και από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα στη Βουλή όπου καυχήθηκε για ένα ακόμα ένδοξο επίτευγμα – που έσβησε άδοξα σαν μακρινό βεγγαλικό. Αμφιβάλλω αν το πήρε χαμπάρι!

Από τη μια δεν παίζεται σε τακτικισμό και κυνισμό. Από την άλλη τίποτα δεν του βγαίνει παρά ως γκάφα. Ανεντιμότητα, ανευθυνότητα και ανικανότητα.

2. Μπορεί να φαίνεται παράξενο μα τα ίδια γνωρίσματα εξεδήλωνε και ο μέγας προπάτορας των αναρχοαριστερών. Και ας μη νομίζεται πως επειδή σκλάβωσε την αχανή Ρωσία που βρισκόταν σε αποσύνθεση, ο Λένιν ήταν, όπως τον παρουσιάζουν οι θαυμαστές του, μέγας και τρανός. Γκαφατζής ήταν και αυτός – με όμοιο και χειρότερο τακτικισμό και κυνισμό. Πολλά εκατομμύρια Ρώσοι και άλλοι πλήρωσαν τις γκάφες του Vladimir Ilyich Ulyanov, ο οποίος όχι μόνο δεν είχε καμία πατρογονική σχέση με προλετάριους (όπως ισχυρίζονταν οι Μπολσεβίκοι) μα ανήκε στην κατώτερη αριστοκρατία (στο Simbirsk).

Όπως ο Τσίπρας μας με το πάνδοξο παρελθόν του Κνίτη λενινιστή νόμιζε πως θα κομμουνιστοποιούσε την ηλίθια Ελλάδα (ίσως και την κουτόφραγκη Ευρώπη) σε λίγους μήνες (δίχως γραβάτα και με πουκάμισα έξω), έτσι και ο Λένιν έλεγε το 1918 πως για να επιτύχει ο σοσιαλισμός στη Ρωσία χρειάζονταν «τουλάχιστον λίγοι μήνες», κατά τα γραπτά του Τρότσκι (Lenin, Λονδίνο 1925, σ174). Και ο Τρότσκι απόρησε: «Μήπως εννοούσε χρόνια και δεκαετίες; Όχι, δεν ήταν λάθος!» (σ175).

3. Και όμως ήταν λάθος. Όπως ο σύντροφος Τσίπρας (και οι επιστήθιοί του Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης κλπ.), και ο Λένιν και οι σούπερ-σύντροφοι, έκαναν λάθος.

Οι Μπολσεβίκοι εδραίωσαν το κόμμα τους στην απόλυτη εξουσία με απεριόριστη δύναμη, πάνω από κάθε νόμο, και όμως απέτυχαν θλιβερά.

Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν την ομολογία της αποτυχίας του Λένιν στο 11ο Συνέδριο του κόμματος, στη Μόσχα, Απρ. 1922. Ο στόχος του Μαρξισμού πάντα ήταν να οδηγήσει επιστημονικά στον κομμουνισμό όπου όλοι οι πολίτες θα απολάμβαναν ισότητα, ευμάρεια και, πάνω από όλα, ελευθερία. Αυτός ήταν και ο διακηρυγμένος σκοπός του Λένιν. Αλλά οι κομμουνιστές, είπε τότε, «δεν διοικούν μα διοικούνται.» Αυτοί τους οποίους υποδούλωσαν (για να ελευθερώσουν πάλι κάποτε!) είχαν ισχυρότερη «κουλτούρα» από τους νικητές Μπολσεβίκους. Η κουλτούρα των γραφειοκρατών της μπουρζουαζίας «ήταν μίζερη, ασήμαντη» μα ανώτερη από των Μπολσεβίκων!

4. Σε κείνη την πραγματικά ιστορική ομιλία του στο Συνέδριο, ο Λένιν ομολόγησε την τραγική σχεδόν αποτυχία του, παρά την παντοδυναμία του, να φέρει τον σοσιαλισμό ως προστάδιο του λυτρωτικού (μα ουτοπικού) κομμουνισμού.

Είμαστε, είπε στους συντρόφους σύνεδρους εντελώς ανίκανοι να διαχειριστούμε τη σοσιαλιστική οικονομία (αφού η κολεκτιβοποίηση είχε αποτύχει θεαματικά) και κατώτεροι από τους «κοινούς καπιταλιστές πλασιέ»!

«Κομμουνιστές, επαναστάτες που πραγμάτωσαν τη μεγαλύτερη εξέγερση στον κόσμο, πάνω στους οποίους τα μάτια… 40 ευρωπαϊκών χωρών είναι στραμμένα με την ελπίδα λύτρωσης από τον καπιταλισμό, ωστόσο αυτοί πρέπει να διδαχθούν από κοινούς πλασιέ. Οι κοινοί αυτοί πλασιέ έχουν πείρα και γνωρίζουν τη δουλειά τους, ενώ οι σοβαροί κομμουνιστές και αφοσιωμένοι επαναστάτες δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους και δεν καταλαβαίνουν πως δεν την γνωρίζουν»!

Πόσο ταιριαστή ακούγεται η τελευταία πρόταση για τους τσαρλατάνους τσιπριστές που καταβαράθρωσαν τη χώρα.

(Τα λόγια του Λένιν είναι από σ521-527 στο Lenin Anthology του Robert Tucker, Νέα Υόρκη 1975.)

5. Ο Λένιν συνδύαζε τον μαρξισμό-ουτοπισμό με τον παθιασμένο πραγματισμό του φιλόδοξου εγωίσταρου επαναστάτη. Οι προσπάθειες του να επιβάλει τον σοσιαλισμό μέσω κολχοζοποίησης και Κόκκινου Τρόμου είχε αποτύχει και αναγκάστηκε με τη Νέα Οικονομική Πολιτική να παραδεχθεί τη φαυλότητα των φιλοδοξιών του. Το έκανε δημόσια ενώπιον των συντρόφων του: «Έχουμε όλα όσα θέλετε – εκτός από ικανότητα»!

Εδώ, στη χώρα της τρελής ροδιάς με πρωθυπουργό έναν αμόρφωτο δήθεν μαρξιστή-λενινιστή, χρόνο με τον χρόνο άνθρωποι πνίγονται σε πλημμύρες και καίγονται σε ανέλεγκτες πυρκαγιές και χιλιάδες νοικοκυριά φτωχοποιούνται και το κράτος καταρρέει σε κάθε τομέα, μα ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τα καραγκιοζιλίκια και τις κωλοτούμπες του.

Οι αναρχοαριστεροί τσιπριστές, σαν τους επαναστάτες του Λένιν, έχουν την εξουσία μα «δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους και δεν καταλαβαίνουν πως δεν τη γνωρίζουν». Και μετά από 3 γεμάτα έτη εξακολουθούν να μην την γνωρίζουν και να κάνουν γκάφες γκροτέσκου.

Η κα Γεροβασίλη (Προστασίας δήθεν του Πολίτη) περνά τη μπάλα στο Δικαιοσύνης για τον λαθραίο χρυσό και αυτό το υπουργείο κάπου αλλού και το άλλο αλλού…

Έχουν όλα όσα θέλουν, εκτός από ικανότητα και λίγη ταπεινότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *