Ανάκαμψη, ανάπτυξη

Ανάκαμψη, ανάπτυξη

Είναι και οι δυο μαγικές λέξεις – ανάκαμψη, ανάπτυξη της οικονομίας. Μόνο που τα μάγια των λέξεων δεν λειτουργούν έτσι που να επιφέρουν την υλοποίηση των εννοιών στον υλικό κόσμο της καθημερινότητας.

Όσα και να λένε οι υπουργοί της οικονομίας και ο άσχετος πρωθυπουργός, επενδύσεις δεν έρχονται (αφού και οι τσιπριστές κόβουν από τις δημόσιες επενδύσεις για να εξαγοράσουν πελάτες). Επομένως ούτε ανάκαμψη θα δούμε ούτε ανάπτυξη για αρκετό διάστημα ακόμα.

Το 2015, 2016 όλες οι χώρες της Ευρωζώνης ανέκαμπταν γοργά και θεαματικά σε συνθήκες ασυνήθιστα ευνοϊκές με μηδενικά επιτόκια, μαζικές αγορές ομολόγων από τη “μαμά” Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σχετικά φθηνό πετρέλαιο. Η Ισπανία είχε ρυθμό ανάπτυξης 3,4%, η Πορτογαλία 1,8%, η Κύπρος (μετά το μνημόνιό της) 2% και ομοίως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες με έναν μέσο όρο 2,1%. Όλες, εκτός από την Ελλάδα των τσιπριστών που συρρικνωνόταν – ενώ το τσούρμο κόμπαζε και θριαμβολογούσε. Όπως και τώρα και το 2017 που ήμασταν πρώτοι από το τέλος, ουραγοί.

Μα ο Τσίπρας καλεί 10.000 να εισέλθουν στο Δημόσιο, αφού έδιωξε 10.000 μαυροφορεμένους κληρικούς, που όμως θα εξακολουθεί να τους πληρώνει όπως θα πληρώνει και τους καινούριους με τους δικούς μας υπερ-φόρους!

Μα δεν κάνει τίποτα για έναν από τους μοχλούς ανάκαμψης, τις τράπεζες που ασθενούν βαθύτατα. Αν αυτές ανακάμψουν ίσως και ξένοι επενδυτές να ενθαρρυνθούν να φέρουν λεφτά για επενδύσεις.

Αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, που να κάνει τους επενδυτές να ξεχάσουν τα πλήγματα που κατάφερε στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο δεν καταλαβαίνει καθόλου, όπως δεν καταλαβαίνει τίποτε άλλο στην οικονομία.

Ο Τσακαλώτος είναι συμπαθέστατος, όπως λέγεται, μα τα μαρξιστικά οικονομικά του μόνο στη Σοβιετία του Στάλιν θα είχαν πέραση.

Δεν ξεχνούν οι επενδυτές τον ανεκδιήγητο τυχοδιωκτισμό του 2015 με το δίδυμο Τσίπρας – Βαρουφάκης, την εκροή 40 δισεκατομμυρίων καταθέσεων, την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, τα κάπιταλ κοντρόλς και τη συνέχεια της μιας κωλοτούμπας μετά την άλλη.

Αυτή η “σοσιαλιστική” πολιτική του οπορτουνισμού ανέκοψε την ανάκαμψη, που αργούσε μα προχωρούσε, το 2014. Είχαν μπει 60 δισεκατομμύρια από το 2011 κι έπειτα. Για πρώτη φορά το δεύτερο μισό του έτους η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ξεπερνούσε τον μέσο όρο της ΕΕ.

Μα το τσουνάμι των τσιπριστών ξανάστειλε το σύστημα στην αρρυθμία του καθώς, ακόμα και μετά την αλλαγή των Διοικητικών Συμβουλίων (πίεση των Θεσμών 2015), η λύση για τα Κόκκινα Δάνεια δεν προωθήθηκε. Οι χιλιάδες απατεώνες συνέχισαν τη χλιδάτη ζωούλα τους, αδιαφορώντας για την αποπληρωμή των δανείων τους – που είχαν καλύψει φορολογούμενοι όπως εσείς και εγώ – κι εξακολουθούν να καλύπτονται από τους τσιπριστές!

Τώρα οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 45% σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022, δίχως ζημιές!

Στο μεταξύ ο Τσίπρας και το τσίρκο του ταξιδεύουν, ολοένα ταξιδεύουν στο άγνωστο με βάρκα την απάτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *