Τσίπρας και Στάλιν

Τσίπρας και Στάλιν

1. Πολλοί συχνά εκδηλώνουν απορία ή επίκριση για τη σύζευξη στην κυβέρνηση αναρχοαριστερών Συριζαίων και ακροδεξιών Ανελλήνων: δηλαδή το κόμμα του κ. Τσίπρα και αυτό του κ. Καμμένου.

Αλλά αυτό ας μη μας κάνει εντύπωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μόρφωμα της φασιστικής αναρχοαριστεράς στηρίζεται σε δεκανίκι της φασιστικής δεξιάς. Στην πραγματικότητα είναι αξιοσέβαστη παράδοση στη Σοβιετία από γεννησιμιού της να σμίγει σε παράφορο έρωτα και μετά σε εξοντωτικό καυγά με τον ακροδεξιό φασισμό του Κάιζερ στα έτη 1917-1918 και τον σοσιαλιστικό φασισμό του Χίτλερ στα έτη 1939-41.

Σε προηγούμενα σημειώματα εξέτασα τις ομοιότητες του δικού μας φασιστο-κομμουνιστάκου κ. Τσίπρα και του Χίτλερ. Σήμερα θα σκιαγραφήσω παραλληλισμούς με τον Λένιν και τον Στάλιν.

2. Συνεργασία μεταξύ Λένιν και των Γερμανών μιλιταριστών του Κάιζερ υπήρξε στενότατη. Δυστυχώς, οι λεπτομέρειες του ειδυλλίου λείπουν διότι μόλις οι Μπολσεβίκοι άρπαξαν την εξουσία φρόντισαν να καταστρέψουν σχεδόν όλους τους φακέλλους με τις αποδείξεις που είχε σχηματίσει η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Κερένσκι.

Αλλά τον Ιούνιο 1932 στο Βερολίνο πέθανε κάποιος Karl Moor, Ελβετός σοσιαλδημοκράτης γερμανικής εθνικότητας. Ο μπολσεβίκος Ράντεκ έγραψε τότε, στις 14 του ίδιου μήνα, έναν επικήδειο για τον Μουρ στην Ιζβέστια όπου πληροφορεί πως ο Μουρ είχε βοηθήσει με χρήματα τους Μπολσεβίκους πριν την επανάσταση. Αποδείχτηκε πως ο Μουρ ήταν τότε πράκτορας των Γερμανών και είχε δώσει στον Γκανέτσκι, βοηθό του Λένιν, 83.513 δανέζικες κορώνες. (Ο Γκανέτσκι ήταν στο κόμμα από το 1890 κι εκτελέστηκε με τη γυναίκα και τον γιο του επί Στάλιν το 1937.)

Υπάρχει κι ένα εμπιστευτικό έγγραφο στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 3/12/17 που λέει: «Μόνο όταν οι Μπολσεβίκοι εξασφάλισαν από μας σταθερή ροή κεφαλαίων… κατάφεραν να μετατρέψουν… την Πράβντα σε έναν δραστήριο προπαγανδιστικό μηχανισμό και να διευρύνουν τη στενή βάση τους».

3. Αλλά υπήρξαν και άλλα κανάλια χρηματοδότησης και γερμανικά έγγραφα εκτός από τα λιγοστά ρωσικά.

Τον Ιούλιο 1915, πριν την Επανάσταση, κάποιος Γερμανός αξιωματούχος στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Von Jugow, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να στείλει 5 εκμ. μάρκα στους Μπολσεβίκους για να εντατικοποιήσουν την επαναστατική τους προπαγάνδα. Διότι συνέφερε στους Γερμανούς να πάρει την εξουσία ο Λένιν και να αποσύρει τη Ρωσία από τους συμμάχους έτσι που οι Γερμανοί να έχουν μόνο το Δυτικό Μέτωπο (Άγγλο-Γάλλων).

Η αποστολή των χρημάτων διεκπεραιώθηκε τον ίδιο μήνα.

Υπάρχει τηλεγράφημα στις 2 Απριλίου 1917 από τον Γερμανό πρέσβη στη Δανία προς το υπουργείο Εξωτερικών που λέει: «Τώρα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις διαφορές μεταξύ μετριοπαθών κι εξτρεμιστών. Έχουμε μέγιστο συμφέρον να επικρατήσουν οι τελευταίοι»

Απρίλης 1917 είναι ο μήνας που το γερμανικό σφραγισμένο τρένο μετέφερε τον Λένιν και την κουστωδία του στη Δανία και από κει ταξίδεψαν στη Σουηδία όπου τους παρέλαβε ο Γκανέτσκι και από κει στην Πετρούπολη.

Άλλο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών (5/2/1918) δείχνει πως διατέθηκαν στους Μπολσεβίκους 40.481.000 χρυσά μάρκα!

4. Οι απανταχού αμαθέστατοι αναρχοαριστεροί απορρίπτουν αυτά τα γεγονότα. Δεν είναι δυνατόν ο μέγας Λένιν να τα έπαιρνε από τους Γερμανούς;

Τότε, από σκέτη βλακεία ή αντι-Ρωσικό μίσος ο Λένιν με τη Συνθήκη Μπρεστ-Λιτόφσκ (Μάρτης 1918), που ακόμα και σοβιετικοί ιστορικοί παραδέχονται, παραχώρησε στους Γερμανούς πάνω 1.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους μέχρι την Αρμενία, το ένα τρίτο του πληθυσμού και της βιομηχανίας και μεγάλο μέρος των πηγών σιτηρών, κάρβουνου και σιδήρου (συν 200+ τόνους χρυσού τον επόμενο Αύγουστο)!

Έτσι και ο Τσίπρας, έναντι της στήριξής τους, χαρίζει τόσα υπουργεία στους άσχετους και άξεστους Ανέλληνες του Καμμένου και αφήνει τον χυδαίο Ανέλληνα ως υπουργό Αμυνας να ταξιδεύει με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και να τζογάρει πότε στην Αγγλία, πότε στις ΗΠΑ.

5. Ο Στάλιν επίσης δεν δίστασε να συνθηκολογήσει με τους χιτλερικούς τον Αύγουστο 1939. Τον δε Σεπτέμβριο άρπαξε την ανατολική μισή Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, καθώς ο Χίτλερ άρπαζε τη δυτική μισή Πολωνία. Και οι δυο τους θανάτωσαν μεταξύ τους εκατομμύρια Πολωνούς.

Μετά ο μέγας Πατερούλης παρακολουθούσε καθώς οι Γερμανοί φασίστες κατέλαβαν Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία.

Την ίδια ώρα ο πανάγαθος αυτός ηγέτης παρότρυνε τους συνδικαλιστές στις άλλες ελεύθερες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ να οργανώνουν απεργίες για να μην έχει βοήθεια η μόνη ελεύθερη και ορκισμένη αντι-ναζιστική χώρα, η Βρετανία.

Με την Εμπορική Συμφωνία Γερμανίας-Σοβιετίας, ο Στάλιν παραχώρησε λιμάνι υποβρυχίων κοντά στο Μούρμανσκ (Αρκτική θάλασσα) και παρείχε εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων δημητριακών, πετρελαίου, καουτσούκ και άλλων πρώτων υλών για τις ανάγκες της Γερμανίας.

6. «Ο μόνος άνθρωπος που εμπιστεύομαι είναι ο Χίτλερ!» εξομολογήθηκε ο Στάλιν στον Μάισκι, τον Πρέσβη του στο Λονδίνο.

Πράγματι υπήρξε αγαστή συνεργασία και σχέση μεταξύ των δυο δικτατόρων. Ωσότου τα τσούγγρισαν.

Ο Χίτλερ εισέβαλε στη Σοβιετία στις 21 Ιουνίου 1941. Λίγες ώρες πριν την εισβολή ένας κρυπτο-κομμουνιστής Γερμανός φαντάρος λιποτάκτησε στα αντίπερα σοβιετικά φυλάκια και τους ειδοποίησε για την επικείμενη επίθεση. Οι Σοβιετικοί τον εκτέλεσαν!

Ο ίδιος ο Στάλιν είχε προειδοποιηθεί από πράκτορές του μα δεν τους πίστευε, θεωρώντας πως οι Γερμανοί τους παραπλανούσαν. Ακόμα και την ημέρα της εισβολής ο Στάλιν στη Μόσχα αρνιόταν να το παραδεχτεί!

Κατά τα άλλα ο Στάλιν ήταν «οξυδερκέστατος»!

Αλλά θα επανέλθω στη σύγκριση με τον κ Τσίπρα: αριστεροί εξουσιομανείς δεν διαφέρουν μεταξύ τους ούτε από εκείνους άλλων πολιτικών πεποιθήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *