Ε1606: Ενέργεια χειμώνα

Ε1606: Ενέργεια χειμώνα

- in Επικαιρότητα
0

Δεν υπήρξαν οι δυσκολίες που οι κασάνδρες προέβλεπαν αυτόν τον χειμώνα 2022-2023. Ήταν πολύ ήπιος – σε όλη την Ευρώπη.

Μα δεν πρόκειται να παγώσει κανένα νοικοκυριό στην Ελλάδα – όσο και αν ακριβύνει το ηλεκτρικό ρεύμα ή το αέριο. Η κυβέρνηση θα καλύψει μέρος του κόστους διότι δεν θέλει να χάσει ψήφους λόγω ακρίβειας. Επιπλέον υπάρχουν οι ξυλόσομπες και στην Αττική, όπως μαθαίνουμε, η ξυλεία έχει σχεδόν εξαντληθεί από τους ανήσυχους πολίτες.

H απεξάρτηση μας από το ρωσικό βενζινάδικο δεν είναι δύσκολη. Έπρεπε να είχε γίνει πριν δεκαετίες. Έχουμε τεράστια ηλιοφάνεια για φωτοβολταϊκά, και ανυπολόγιστους ανέμους για ανεμογεννήτριες από τη Μακεδονία ως την Κρήτη και βέβαια όλα τα νησιά και ξερονήσια του Αιγαίου. Μα καμιά πολιτική δύναμη – ιδίως οι ξετσίπωτοι τσιπριστές που κόπτονται για την ευημερία του λαού – δεν έδειξε το απαραίτητο ενδιαφέρον να προωθήσει αυτές τις πηγές.

Τώρα θα στραφούμε πάλι στον λιγνίτη. Ευτυχώς υπάρχει μεγάλη αφθονία, όχι μόνο στην Ελλάδα μα σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι τόσο παραγωγικός όσο το κανονικό κάρβουνο μα στις συνθήκες που αυτοπαγιδευτήκαμε δεν υπάρχει άλλη λύση και θα αποδεχτούμε την πρόσθετη ρύπανση. (Κι εδώ φαίνεται η σχιζοφρένεια που δέρνει όλους τους πολιτικάντηδες μα ιδίως τους αναρχοαριστερούς και τους πράσινους που ενώ κόπτονται για φιλικές ενέργειες αρνούνται μουλαρίσια να δεχτούν αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά – μην τρομάξουν τάχα τα πουλιά, τρομάρα μας!)

Το πρόβλημα το πολύ δύσκολο είναι το φυσικό αέριο. Αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί όπως το πετρέλαιο (από λιγνίτη) για την παραγωγή ενέργειας. Αυτό έρχεται σε δυο μορφές: για οικιακή χρήση (θέρμανση, μαγείρεμα, μπάνιο κ.λπ.) και για βιομηχανική παραγωγή. Και στις δυο περιπτώσεις το μόνο που μπορεί να γίνει είναι εξοικονόμηση. Τίποτε άλλο. Μα εκτός από τον αγωγό εκ Ρωσίας υπάρχει και ο τερματικός σταθμός στη Ρεβυθούσα (κοντά στην Αλεξανδρούπολη) που παραλαμβάνει υγροποιημένο αέριο από την Αλγερία. Αυτό μπορεί να αυξηθεί και να προμηθεύει βαλκανικές κι ευρωπαϊκές χώρες. Μεγάλο ελληνικό ατού!

Πάρα πολλές κατοικίες (όπως και αυτοκίνητα) λειτουργούν πλέον με αέριο. Θα ήταν δαπανηρό να κάνουν μετατροπές πάλι και να στραφούν σε άλλες πηγές. Η κρίση κάποια ώρα, σε δυο χρόνια το πολύ, θα περάσει και το αέριο θα είναι ξανά φθηνό. Ούτως ή άλλως, για την Ευρώπη η Νορβηγία (και άλλες χώρες) θα παράσχουν αρκετό αέριο. (Και η Ρεβυθούσα!)

Η πραγματική δυσκολία είναι η βιομηχανική χρήση. Πολλές βιομηχανίες χρησιμοποιούν αέριο από καιρό και δεν μπορούν καθόλου εύκολα να γυρίσουν στην χρήση άλλης ενέργειας. Για εξοικονόμηση θα πρέπει αν μειωθεί γενικά, συνολικά, η παραγωγή. Μερικές εταιρείες σίγουρα θα σταματήσουν την παραγωγή τον Ιανουάριο–Φεβρουάριο. Φοβερά δύσκολο, μα εφικτό στις παρούσες συνθήκες. Σε πολλές περιπτώσεις, ούτε αυτό είναι εύκολο διότι πολλά μηχανήματα ίσως θα πάθουν βλάβη. Τέτοιες είναι οι βιομηχανίες γυαλιού.

Μετά, η μεγάλη δυσκολία θα είναι η αύξηση τιμών που θα πρέπει να μετακυλιστεί στις τιμές των τελικών προϊόντων. Έτσι πολλές βιομηχανίες από τη μια βδομάδα στην άλλη δεν θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές. Αν αυτό συμβεί σε μεγάλη κλίμακα για πολύ καιρό οι βιομηχανίες θα χρεωκοπήσουν. Αυτό θα είναι ολέθριο!

Ας ελπίζουμε πως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα αφυπνιστούν από την αυταρέσκεια και την ύπνωσή τους και τα παθήματα θα γίνουν μαθήματα, αληθινά και πρακτικά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *