Ε1668: Πρόβλημα (ανύπαρκτο) καυσίμων!

Ε1668: Πρόβλημα (ανύπαρκτο) καυσίμων!

Πολύ καλά έκανε ο Πούτιν και προσπάθησε να χτυπήσει εκβιαστικά την ΕΕ αυξάνοντας τις τιμές στο Βενζινάδικό του και κόβοντας την παροχή σε ορισμένες χώρες (Βαλτικής, Πολωνίας κλπ.). Κι εγώ το ίδιο θα έκανα όπως κάθε άλλος παραγωγός καυσίμων με λίγο, όχι πολύ, μυαλό. Μα εγώ θα λάμβανα υπόψη μου δύο τουλάχιστον άλλους παράγοντες σε αυτό το ψυχροπολεμικό παιχνίδι.

Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, η ΕΕ θα έχει κάποιες δυσκολίες μα όχι σοβαρές. Έχουν γράψει κι άλλοι οξυδερκείς αναλυτές (λίγοι αυτοί) καλύτερα από μένα τον ανειδίκευτο. Δείξαμε σύμφωνα με τα στοιχεία των αξιόπιστων αναλυτών πως οι τιμές πέφτουν:

Οπότε ο ένας παράγοντας, ο κύκλος αυξομείωσης τιμών βασικών αγαθών (όχι πάνω από λίγα έτη) έχει ήδη συντελεστεί λειτουργικά.

Ο δεύτερος παράγοντας, που είναι στην πραγματικότητα πρώτος, μα λειτουργεί ως δεύτερος είναι η ευφυΐα κι ευρηματικότητα του ανθρώπου η οποία θα εκφρασθεί μέσω τεχνοκρατών αργά ή γρήγορα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Αργά, αν οι πολιτικάντηδες στην εξουσία δεν καταλαβαίνουν πολλά, ούτε καλά τα λίγα που καταλαβαίνουν κι έτσι γίνονται οι ίδιοι/ίδιες εμπόδια στην κατανόηση και λύση του προβλήματος. Γρηγορότερα, αν όντως ενδιαφέρονται για τον κοσμάκη και αφήσουν τους τεχνοκράτες να κάνουν την δουλεία τους.

Έχοντας συνηθίσει στην καλοπέραση και την αερολογία και τον εθνικισμό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Αν επικρατούσε ομόνοια κι αλληλεγγύη μεταξύ τους ως μια πραγματική Ένωση όχι μόνο οικονομική για εθνικά συμφέροντα μα πολιτική και πολιτισμική για τη σύνολη ΕΕ, η δυσκολία θα είχε ξεπεραστεί πολύ νωρίς και ίσως να μην υπήρχε αν η κα Μέρκελ έδειχνε περισσότερη νοημοσύνη και καπατσοσύνη από τον ανεύθυνο προκάτοχό της Schröder: και οι δυο τελικά έγιναν λακέδες του Πούτιν για να προωθήσουν (όπως νόμιζαν) τα γερμανικά συμφέροντα. Ιδού η πραγματική κατάσταση:

Το έτος 2022 είναι η λευκή καμπύλη. Το 2021 είναι η γαλάζια. Το 2020 είναι η πορτοκαλιά/καφετιά, 2η μετά την ελαφριά πορτοκαλιά του 2019. Όπως βλέπετε τα αποθέματα υψώνονται σε ποσότητα παρά το σταμάτημα παροχής του NordStream-1 και τις άλλες ρωσικές κατακρατήσεις. Η τιμή παραμένει ψηλή διότι, ξανά οι πολιτικάντηδες δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα. Μα στην πραγματικότητα δεν θα υποφέρουμε πολύ!

Ο Πούτιν έπαιξε κι έχασε κι εδώ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *