Ε1751: Νέοι εξερευνητές (2019, 2023)

Ε1751: Νέοι εξερευνητές (2019, 2023)

Καλώς τους όλους!

Κάθε φορά που έχουμε μια κρίση ή εκλογές, οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα μας αυξάνονται. Σχεδόν διπλασιάζονται, καθώς εμφανίζονται νέοι εξερευνητές.

Με το νέο κρίσιμο συμβάν πολλοί που βρίσκονταν νοητικά σε κάποιου είδους χειμέρια νάρκη, αφυπνίζονται από τον λήθαργό τους και ψάχνουν επιστάμενα, αν όχι σε πανικό, να βρουν τι ακριβώς συμβαίνει, ποιες είναι οι αιτίες και ποια η λύση, ή τουλάχιστον η ορθή κατεύθυνση.

Οι αιτίες που δίνονται σε διάφορες αναλύσεις στα ΜΜΕ και σε ιστοσελίδες είναι ρηχές: κινούνται μόνο στη επιφάνεια των φαινομένων.

Πάρτε το απλό παράδειγμα. Ο Α ξυλοκοπά τον Β διότι, λέει, ο Β ξυλοκόπησε τον αδελφό ή πατέρα του (Α). Αυτή όμως είναι μια εύκολη δικαιολογία. Ο ξυλοδαρμός του αδελφού ή πατέρα του Α από τον Β είναι αφορμή, όχι αιτία. Η αιτία είναι η επιθυμία του Α να ξυλοκοπήσει. Κάποιος άλλος ίσως να έκανε μήνυση ή να συγχωρούσε. Η εξεύρεση αιτιών δεν είναι τόσο εύκολο θέμα.

Δεν υπάρχει μαγική ή εύκολη λύση στις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Τα μνημόνια, το ΝΑΙ και το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, οι μίζερες μεταρρυθμίσεις, δεν επέφεραν λυτρωτική λύση.

Γιατί ουσιαστικά θέλουμε μόνο λύσεις που συμφέρουν το άτομο ή την παράταξή μας κι έτσι αρκούμαστε σε μπαλώματα!

Οι αιτίες της κρίσης πάνε σε βάθος μεγάλο στη νοοτροπία μας και δεν έχουν πολλή σχέση με γεγονότα, νομοθετήματα, πρόσωπα και θεσμούς και τις λειτουργίες τους. Αυτά όλα είναι αποτελέσματα της νοοτροπίας του Έθνους. Μόνο αν αυτή αλλάξει ριζικά θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.

Βλέπετε, νομίζουμε πως η λύση θα έρθει με χρήματα από τους Θεσμούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωζώνη) και περισσότερες παραχωρήσεις από την ΕΕ. Και πράγματι, προς το τέλος του 2014 τα πράγματα πήγαιναν προς το καλύτερο με μικρό έστω πρωτογενές πλεόνασμα και μείωση της ανεργίας. Μα η ενδημική νοοτροπία των κυβερνητών (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Σύριζα-Ανέλληνες) δεν άντεχε την πειθαρχία που απαιτούν οι περιστάσεις. Ομοίως μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων – όλων των κομμάτων. Στις 25/1/15 όλα τιχάχτηκαν στον αέρα καθώς ανέλαβε την εξουσία ένας υπερφίαλος βλάκας που, αφού εξαπάτησε τους άπληστους όχλους να τον ψηφίσουν, βάλθηκε να κάνει τις “αγορές” να χορέψουν στα δικά του (ανύπαρκτα) νταούλια και να μετασχηματίσει την Ευρώπη στα σταλινικά καλούπια του! Κι επειδή απέτυχε παταγωδώς σε όλα, έβριζε τους εκλεγμένους ηγέτες των λαών της Ευρώπης και συγχρόνως ψευδόταν ασυμμάζευτα στον λαό του!

Ο Μητσοτάκης δεν είναι θαυματοποιός, ούτε κατανοεί πολλά, μα σίγουρα είναι πιο προσγειωμένος στις ανάγκες της χώρας και των διεθνών συνθηκών. Οι άλλοι κομματάρχες όλοι είναι για γέλια και κλάματα!

Στον Φίληβο ο Πλάτων δηλώνει πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν το ελάττωμα να νομίζουν πως είναι σοφοί. Αυτοί έχουν λύσεις για τα πάντα (ενώ δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το πηγούνι από το πόδι τους).

Ο Πλάτων ανέλυσε με οξυδέρκεια την πολιτική και υπέδειξε πως το μόνο χειρότερο πολίτευμα από τη δημοκρατία είναι η δικτατορία που ακολουθεί τη δημοκρατία καθώς κάποιος δημαγωγός/λαϊκιστής (πχ. Τσίπρας ή άλλος όμοιας) στόφας ελκύει και πείθει τους όχλους.

Η δημοκρατία, δηλαδή ψήφος σε όλους τους ενήλικες, κυβέρνηση πλειοψηφίας κλπ. μπορεί να λειτουργήσει ορθά μόνο εφόσον οι πολίτες είναι περίπου ισότιμοι σε νοημοσύνη, καλλιέργεια και μόρφωση. Σήμερα βασιλεύουν, όχι πια οι εστεμμένοι, μα βλακεία, υποκρισία και αβυσσαλέα άγνοια!

Όταν οι πολίτες ψηφίζουν σε τέτοια άγνοια, σφυρηλατούν τις αόρατες αλυσίδες της σκλαβιάς τους – όπως βλέπουμε τώρα!

Και οι άλλοι; Μα οι άλλοι, εσείς δηλαδή, ενδιαφέρεστε μόνο για να διατηρήσετε τον μισθό ή τη σύνταξή σας και ανησυχείτε μόνο όταν αυτά απειλούνται. Θέλετε λύσεις, όχι συνολικές που ωφελούν την Πολιτεία, μα που ευνοούν εσάς προσωπικά και οικογενειακά. Ή, να το θέσω αλλιώς, σε πολιτικο-φιλοσοφική γλώσσα, νομίζετε πως έχετε νοημοσύνη, καλλιέργεια και μόρφωση, ενώ δεν πολύ-ενδιαφέρεστε για τη δικαιοσύνη.

Δυστυχώς συγχέετε τη δημοκρατία με τη δικαιοσύνη. Μπορεί να είστε δημοκράτες. Δεν είστε όμως δίκαιοι. Ο δίκαιος θέλει συνολικές λύσεις όχι εγωιστικά συμφοροντολόγες!

Η νοοτροπία μας αυτή ακριβώς πρέπει να αλλάξει.

“Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης” – και αυτό σημαίνει μελέτη και βαθιά περισυλλογή των φυσικών νόμων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Ψ208: Νεολαίοι και νόμοι

1. Αναθυμάμαι…Επί πανδημίας για δυο μήνες περίπου οι