Ε1623: Σεισμός Τουρκίας

Ε1623: Σεισμός Τουρκίας

47.000 οι νεκροί σε Τουρκία και σε Συρία. Ευτυχώς που πολλές χώρες έστειλαν βοήθεια όσο πιο γρήγορα μπορούσαν – πρώτη η Ελλάδα με άριστο σωστικό συνεργείο και πολλές άλλες από κοντά ή μακριά!

Γιατί τόσοι πολλοί νεκροί;

1. Ήταν πολύ ισχυρός ο πρώτος και πολύ ισχυρός ένας δεύτερος καθώς και δύο μετασεισμοί. 7,8 Richter είναι πάρα πολύ ισχυρός σεισμός. Η κλίμακα Ρίχτερ είναι λογαριθμική. Ο βαθμός 7,8 είναι 10 φορές ισχυρότερος από τον 6,8 και 100 φορές ισχυρότερος από τον 5,8! Θα γκρεμίσει ακόμα και σχετικά καλές κατασκευές αν υπάρχουν αβλεψίες ή ελαττώματα στα θεμέλια. Όπως βλέπετε, όμως, μερικά πολυόροφα κτήρια στέκονται ακέραια!

2. Ο σεισμός έλαβε χώρα στο μέσο της νύχτας οπότε σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ήταν στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους! Δεν μπορούσαν να αντιδράσουν όπως αν ήταν ξύπνιοι.

3. Ως συνήθως πολλά γκρεμισμένα κτήρια δεν σχεδιάστηκαν ούτε κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τους σύγχρονους αρχιτεκτονικούς κώδικες και με αντισεισμικούς κανόνες για τον ίδιο λόγο που βρίσκουμε παντού το ίδιο φαινόμενο, όπου συμβαίνουν καταστροφές σε τέτοια κλίμακα. Είναι οι εγκληματίες κατασκευαστές που θέλουν περισσότερο κέρδος. Έτσι φαίνονται μέσα στα δομικά στοιχεία μέσα στα ερείπια ελλείψεις σιδερόβεργών, στο σκυρόδεμα και (στη θέση τους) λείες μεγάλες πέτρες (!) κάποτε και μονωτικό πλαστικό σε κολόνες ή δοκάρια. Διόλου απίθανο να χρησιμοποιήθηκαν, πάλι για πρόσθετο κέρδος χαμηλής ποιότητας τσιμέντο και σίδερο ή ατσάλι. Αυτά όλα τα στοιχεία είναι αποφασιστικά στο αν θα μείνουν όρθια και άθικτα τα κτήρια ή αν θα έχουν ρωγμές κ.λπ., ως την πλήρη κατάρρευση και την καταπλάκωση των άτυχων ανθρώπων μέσα στα κτήρια.

Στη φωτογραφία φαίνεται ολόρθο και άθικτο ανάμεσα στα ερείπια το Επιμελητήριο των Πολιτικών Μηχανικών που σαφώς κατασκευάστηκε με όλες τις αντισεισμικές προδιαγραφές! (Εφόσον κτίστηκε με τις απαραίτητες αντισεισμικές προδιαγραφές, θα στεκόταν όρθιο δίχως ζημιά ακόμα και αν είχε τριπλάσιο ύψος.)

4. Ας μη νομιστεί πως μόνο τα κτήρια κατέρρευσαν. Στη δεύτερη φωτό βλέπετε και μια εθνική οδό κατεστραμμένη και τα οχήματα σταματημένα. Αυτός ήταν ο λόγος που βοήθεια άργησε σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στη φωτό φαίνεται μόνο η επιφάνεια κι ένα πολύ λεπτό υπόστρωμα. Μα δεν φαίνεται να υπάρχει, η βάση που θα έπρεπε να είναι πιο χοντρή από την επιφάνεια. Δεν υπάρχουν ούτε τα υποστρώματα κάτω της βάσης που ενώνεται με το έδαφος. Η επιφάνεια είναι ανθεκτική και ακριβή. Τα άλλα επίπεδα είναι φθηνότερα.

5. Ο σεισμός ήρθε στα μέσα του χειμώνα, μια περίοδο ιδιαίτερα κρύα. Αυτή είναι κρίσιμη κατάσταση διότι αν υπάρξει τραυματισμός και απώλεια αίματος, η υποθερμία εύκολα επιφέρει θάνατο.

6. Συνελήφθησαν τουλάχιστον 10 εργολάβοι/κατασκευαστές και δοθήκαν πάνω από 100 εντάλματα. Μα αυτή είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η διαφθορά είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας και συμπερικλείει στο δίκτυό της πολλούς δημόσιους υπαλλήλους που δήθεν ελέγχουν και δίνουν άδειες.

Υπάρχουν μέτρα που νομιμοποιούν ανασφαλή κτήρια (όπως στην Ελλάδα νομιμοποιούνται αυθαίρετα κτίσματα) και ορισμένοι νόμοι δίνουν αμνηστία για τέτοιες παραβάσεις. Οπότε καταλαβαίνετε οι κατασκευαστές απολαμβάνουν μεγάλα περιθώρια παρανομίας και αν δεν αρθούν όλες αυτές οι ρυθμίσεις, θα υπάρχουν καταρρεύσεις κτηρίων και θύματα σε κάθε σεισμό (ή και άλλες συμφορές όπως πλημμύρες).

Μερικές φωτογραφίες και μερικά στοιχεία τα δανείστηκα από άρθρο του Γιάννη Παπαδόπουλου στο Quora, Διαδίκτυο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *