Ε1304. Κίνα και τένις

Ε1304. Κίνα και τένις

- in Επικαιρότητα
0

Οι ειδήσεις είναι διεθνούς ενδιαφέροντος σχετικά με την Κίνα όπου το Κομουνιστικό Κόμμα δείχνει την πολύ άσχημη πλευρά του, την εγκληματική τάση του Μαοϊσμού και Σταλινισμού. Αν επικρατήσει αυτή, η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει μια πολύ χειρότερη επεκτατική δικτατορία φασισμού από εκείνη του Χίτλερ και του Στάλιν. Ο ηγέτης Xi Jinping δεν μοιάζει τέτοιος, μα δεν είναι μόνος στο κινεζικό Πολιτμπιρό (= υπουργικό συμβούλιο) ούτε πανίσχυρος. Η αρτηριοσκληρωτική πτέρυγα του ΚΚ καραδοκεί, όπως παντού οι Αναρχοαριστεροί.

Γράφω με αφορμή την Κινέζα πρωταθλήτρια του τένις Πενγκ Σουάι (Peng Shuai) που, αφού εξαφανίστηκε (στις 2/11) για κάμποσες μέρες και αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία επίσημα απείλησε πως δεν θα διεξαχθεί κανένας διεθνής αγώνας τένις στην Κίνα, ενώ ανεπίσημα κάθε γνωστός μεγάλος τενίστας (η Σερένα Γουίλιαμς, ο Τζόκοβιτς κι άλλοι) καταδίκασαν την κινεζική ηγεσία και ζήτησαν να παρουσιαστεί ελεύθερη η κα Σουάι, επιτέλους η κινεζική εφημερίδα Global Timeς εδέησε (19/11) να δηλώσει πως η τενίστρια μένει με δική της βούληση «ελεύθερη» στο σπίτι της και «σύντομα» θα κάνει την εμφάνισή της δημόσια.

Η Σουάι ήταν για ένα διάστημα Νο 1 τενίστρια στον κόσμο (στο διπλό, όπου ασκήθηκε ιδιαίτερα) κι εξαφανίστηκε από τις 2 Νοεμβρίου 2021, όταν, με ανάρτησή της στα κοινωνικά μίντια, κατηγόρησε ωμά τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί πως την εξανάγκασε να κάνουν σεξ.

Η ανάρτηση διαγράφτηκε πολύ γρήγορα. Ούτε ο Ζανγκ ούτε μέλος της κυβέρνησης σχολίασε την κατηγορία. Το δε θέμα αποκλείστηκε από συζητήσεις στο κινεζικό διαδίκτυο που λογοκρίνεται από το ΚΚΚ.

Ο Xi είχε κάνει την τελευταία 15ετία μεγάλες καθάρσεις στους κρατικούς μηχανισμούς κι είχαν φυλακιστεί και μέλη του Πολιτμπιρό για ποικίλα σκάνδαλα. Θα ρισκάρω γράφοντας πως ο ίδιος δεν θα δίσταζε να στείλει σε δίκη τον Ζανγκ. Μα υπάρχουν και οι σκληροπυρηνικοί κομουνιστές που νοσταλγούν το παλαιό μαοϊκό καθεστώς της παντοδυναμίας ΚΚΚ με την απόλυτη εξουσία και τις ασυδοσίες του.

Η εφημερίδα Global Times ανήκει στη Λαϊκή Ημερήσια που είναι η επίσημη εφημερίδα του ΚΚΚ.Δεν απαντά στο ερώτημα γιατί επί 17 ημέρες και μόνο μετά την αναρτημένη κατηγορία της η Σουάι εξαφανίστηκε «ελεύθερη» στο σπίτι της, ενώ η WTA Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών και ATP Ένωση Αντισφαίρισης Ανδρών απείλησαν να μην συμμετάσχουν στα τουρνουά που οργανώνει η Κίνα στην Κίνα.

Πρόσφατα, στις 21/11 παρουσιάστηκε βίντεο με τη Σουάι να συνομιλεί με κάποιον ξιφομάχο πρωταθλητή και αρκετοί εξέφρασαν ανακούφιση αφού η τενίστρια έδειχνε να είναι καλά και διαβεβαίωνε πως ήθελε αυτόν τον καιρό να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Άλλοι όμως εξακολουθούν να ανησυχούν διότι υπήρχε κάποια φίλη να βοηθάει στη μετάφραση ενώ η Σουάι μιλά πολύ καλά Αγγλικά και διότι δεν υπήρξε ανεξάρτητη επαφή με εκείνη.

Ο Steve Simon, ανώτατος εκτελεστικός αξιωματούχος της WTA (Γυναικείος Σύνδεσμος Τένις) δήλωσε πως περιμένει «πλήρη, αμερόληπτη και διάφανη έρευνα, δίχως λογοκρισία, στην κατηγορία της τενίστριας για σεξουαλικό καταναγκασμό». Ο Γάλλος Υπεξ επίσης απαίτησε ξεκάθαρη εξήγηση για το όλο θέμα και η ίδια η Σουάι να μιλήσει ελεύθερα.

Στη φωτογραφία, ο Μακρόν της Γαλλίας, ο Xi Jinping της Κίνας και η Σουάι.

Ίδωμεν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *