Λίγα οικονομικά

Λίγα οικονομικά

1. Η γενική οικονομική κατάσταση δεν δείχνει το παραμικρό σημείο βελτίωσης. Μόνο το χρηματιστήριο Αθηνών ανέβηκε (τέλη Σεπτεμβρίου 18) και ίσως θα συνεχίσει για λίγο ακόμα, αφού είχε πέσει ο γενικός δείκτης κάτω από 700 μονάδες ήταν επόμενο πως θα ανέβαινε, όπως και ο τραπεζικός. Μα οι τσιπριστές των Οικονομικών (και των καφενείων ίσως) δεν πρόλαβαν να θριαμβολογήσουν και να που έπεσε πάλι – τώρα στις 620! (Οι τσιπριστές τον χαβά τους: φταίνε οι ξένοι και η ΝΔ με τον Μητσοτάκη.

Ο τουρισμός σίγουρα εκτινάχτηκε σε νέα ύψη ξεπερνώντας το φράγμα των 32 εκμ. Μα έχει αυτό σχέση με το τσιπρικό τσίρκο;

2. Δύο είναι τα ζητούμενα: αναπτυξιακές επενδύσεις και φθηνό χρήμα από τις καταραμένες καπιταλιστικές Αγορές.

Παρά τις θριαμβολογίες περί καθαρής εξόδου και “κανονικότητας” παρά τις ερωτοτροπίες με Βορειομακεδόνες, Ευρωπαίους και Αμερικάνους, παρά τις υποσχέσεις για παροχές κλπ τα ζητούμενα δεν προοδεύουν στο ελάχιστο.

Ο οίκος Moody’s αρνείτα μουλαρίσια να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία. Τώρα οι ξένοι όλοι βλέπουν περισσότερες δυσκολίες στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που εισέρχονται οι πολέμιοι πολιτικάντηδες.

Πέρα από τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος και τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, οι Αγορές, που δεν συγκινούνται από τους σαχλούς συναισθηματισμούς του κ. Τσίπρα (εμείς που δείξαμε αλληλεγγύη, εμείς που αγωνιζόμαστε για το δίκαιο, εμείς που φροντίζουμε, εμείς…), παρατηρούν πως δεν υπάρχει κυβερνητική βούληση για μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, επενδύσεις και τόνωση του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα.

Επίσης βλέπουν την τάση της κυβέρνησης να δράσει μονομερώς αθετώντας συμφωνίες και δημιουργώντας νέες εντάσεις με τους θεσμούς (π.χ. το θέμα μη περικοπής συντάξεων).

3. Κανείς οίκος αξιολόγησης δεν δίνει εύσημα στην ελληνική οικονομία και οι Αγορές δεν δίνουν φθηνά δάνεια. Ούτε ξένοι ούτε εγχώριοι αναλυτές πείθονται από τις μεγαλοστομίες των τσιπριστών περί ανάπτυξης.

Η παροχολογία που άρχισε πριν από καιρό δυνάμωσε μετά τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Διορισμοί στο Δημόσιο πάλι, υποτροφίες και χάρες είναι μέτρα μιας κυβέρνησης που παραπαίει και κατρακυλά σε κατάθλιψη και απελπισία.

Η παροχολογία αυξήθηκε στην Ιθάκη και παραφούσκωσε στη ΔΕΘ. Ταυτόχρονα οι δημόσιες επενδύσεις μειώνονται συνεχώς.

Αυτά είναι τα κριτήρια. Και οι Ευρωπαίοι βαθμολόγησαν την Οικονομία μας από 105,2 τον Αύγουστο σε 101,3 τον Σεπτέμβριο ρίχνοντάς την στο επίπεδο του 2017 που έκλεισε σε 101,6. Στην Ευρωζώνη είναι 110,9 και στην ΕΕ γενικά (Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία κλπ) 111,3. Εδώ οι τσιπριστές δεν ντρέπονται καθόλου και συνεχίζουν να ψεύδονται με τον συνηθισμένο κυνισμό τους.

Ότι και να λένε τα υπουργεία Οικονομικών, ότι και να λέει ο παρλαπίπας πρωθυπουργός, ούτε οι Αγορές ούτε οι επενδυτές ούτε οι Οίκοι αξιολόγησης πείθονται .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *