Ε1191: Τα Λατινικά μας έλειπαν

Ε1191: Τα Λατινικά μας έλειπαν

- in Επικαιρότητα
0

Υπερασπίζομαι την κα Κεραμέως όχι γιατί συμφωνώ με τις πολιτικές και τις μεθόδους της ως υπουργού Παιδείας, μα γιατί οι αντιπολιτευτικές επιθέσεις των Αναρχοαριστερών είναι τόσο βλακώδεις – μα ο κόσμος, ακόμα και σοβαροί δημοσιογράφοι, τις παίρνουν στα σοβαρά.

Ένα τελευταίο της μεγαλούργημα (δεν λέω “ανδραγάθημα” διότι αυτό είναι “σεξιστικό”) είναι η επαναφορά από του χρόνου των Λατινικών. Κι εδώ λέμε “Όλα τα ’χε η Μαριωρή…”

Και πρέπει να το πούμε διότι, όπως δείχνουν οι διαγωνισμοί PISA (ΟΟΣΑ), η πλειονότητα των 16χρονων Ελληνόπουλων έχουν τεράστια δυσκολία στην κατανόηση Νεοελληνικών κειμένων!

Αλλά, η κα Κεραμέως και οι παρατρεχάμενοι στο υπουργείο πιστεύουν πως με την επαναφορά των λαοφίλητων Λατινικών ως υποχρεωτικό μάθημα θα οξυνθεί η καταπιεσμένη κατανόηση της Νεοελληνικής.

Άλλο δείγμα αυτής της αμβλυμμένης κατανόησης μας έδωσε ο κ. Α. Δρυμιώτης (“Πανωλεθρίαμβος” Καθημερινή 25/7/21), όπου παρατάσσει κάπου 35 μαργαριτάρια γνώσης και γελοιότητας από εξετάσεις εφήβων:

“Ο μισογύνης είναι τέρας μυθολογικό, μισός γυναίκα και μισός άλλο πράγμα… Ενεργητική φωνή: κυνηγάω τον λαγό. Παθητική: ο λαγός κυνηγά εμένα… Μοριάς είναι ο γιος του Κολοκοτρώνη αφού αυτός ήταν ο γέρος του Μοριά… Οι βιταμίνες είναι ακριβώς ανάμεσα στις αλφαμίνες και τις γαμαμίνες…”. Και άλλα πανόμοια τερπνά.

Αντί λοιπόν η Αντιπολίτευση να επικεντρωθεί σε πραγματικά προβλήματα Παιδείας (και ανατροφής στο σπίτι), ο Τσίπρας ξαμολάει άσφαιρα για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – σκεπτόμενος ίσως πως ο ίδιος δεν θα μπορούσε να τη φθάσει αυτή τη βάση. Και φυσικά δεν λένε πολλά οι αντιπολιτευόμενοι για τη διαγραφή των χρεών των πανεπιστημιακών, ενώ όταν έκανε το ίδιο ο κ. Γαβρόγλου, η ΝΔ ξεσήκωσε σφοδρή κριτική!

Ο κ. Α. Λακασάς υπέδειξε (Καθημερινή 30/7/21) πως στα 12.000 πανεπιστήμια (Webometrics Ranking Web of Universities) τρία ελληνικά έχουν θέση στα πρώτα 400: το ΕΚΠΑ στην 224η θέση, το ΑΠΘ στην 249η και το ΕΜΠ στην 370η. Τρία είναι τα κριτήρια: α) ποιότητα και δημοτικότητα (50%), β) συμμετοχή σε ανοιχτά επιστημονικά πρότυπα (10%) και γ) αριστεία και ποσοστό δημοσιεύσεων του ιδρύματος (40%).

Μα ο κ. Λακασάς υποδείχνει ακόμα ένα κριτήριο για την ακατανοησία των (αμόρφωτων γενικά) Ελλήνων. Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ευάλωτες χώρες στην παραπληροφόρηση και φέικ νιους (Καθημερινή 29/7/21). Είναι στην 27η θέση ανάμεσα σε 35 χώρες δείχνοντας έντονη τάση. Συμπεριλαμβάνεται στην 4η χειρότερη κατηγορία από τις 5, μαζί με την Τουρκία.

Στον διαγωνισμό PISA του 2018, τα Ελληνόπουλα συγκέντρωσαν στην κατανόηση (ελληνικού) κειμένου 457 μονάδες ενώ το 2015 είχαν πάρει 467 μονάδες. Στις φυσικές επιστήμες 452 έναντι 455. Στο επίπεδο 2 βρίσκονται 69% ενώ το 2015 72,7%.

Καταγράφεται γενική ποιοτική υποχώρηση! Μα εμείς πρέπει να έχουμε τώρα τα Λατινικά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *