E1168: Νεοελληνικός πολιτισμός

E1168: Νεοελληνικός πολιτισμός

- in Επικαιρότητα
0

1. Για να υπάρχει υπουργείο Πολιτισμού σημαίνει πως η έννοια και η σημασία πολιτισμού έχουν χαθεί.

Η λέξη ‘πολιτισμός’ προέρχεται από την ‘πόλη’ (πόλ-ις). Μα εδώ η ετυμολογία δεν βοηθάει: δείχνει μόνο μια περιορισμένη έννοια. Ο τρόπος ζωής της ‘πόλεως’ ήταν πιο ‘πολιτισμένος’, δηλ. συμμορφωνόταν με νόμους που απαγόρευαν την αρπαγή, βιαιοπραγία, λεηλασία δολοφονία ή έστω τη μη καλή συμπεριφορά των χωρικών και, βέβαια, των επικίνδυνων βαρβάρων που γνώριζαν μόνο τον νόμο του ισχυρότερου. Στην πόλη ο νόμος προστάτευε και τους αδύναμους με τη δικαιοσύνη.

Δεν είναι ασήμαντη αυτή η άποψη, μα δεν είναι η συνολική έννοια του πολιτισμού και του πολιτισμένου ανθρώπου. Αυτήν την έχω εξετάσει εκτενώς σε παλαιότερα άρθρα.

2. Στις χαλεπές μέρες μας και ο πολιτισμός του υπουργείου εξαντλείται σε διάφορα φεστιβάλ και χρηματοδοτήσεις άσχετων και άχρηστων δραστηριοτήτων, δείχνοντας την άγνοια υπουργών και υφυπουργών. Η απλή αλήθεια είναι πως ελάχιστοι βουλευτές έχουν καλή μόρφωση και ακόμα λιγότεροι αληθινή ‘καλλιέργεια’.

Εδώ και καιρό ακούγεται (και συζητιέται) το γεγονός πως το υπουργείο διέθεσε το ποσό 500.000 ευρώ, τα οποία μοιράστηκαν όχι σε φεστιβάλ, αλλά ‘για την ενίσχυση των γραμμάτων και του βιβλίου’.

Έτσι πήραν χρηματοδότηση η ‘Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Κοζάνης’. Προφανώς είναι αναλφάβητοι στην Κοζάνη και δεν έχουν βιβλία. Χρηματοδότηση πήραν και ‘Εξωραϊστικοί, μορφωτικοί, εκπολιτιστικοί, αθλητικοί Σύλλογοι’ ανά την ελληνική επικράτεια (όπως εκείνος των Λευκιανών της Πάρου)! Γιατί όχι…

Μετά είναι οι φίλοι που εκδίδουν περιοδικά, όπως η Θράκα – για το τσίπουρο, μεζέδες και ‘πολιτισμό’. Είναι μια μη-κερδοσκοπική Εταιρεία με αξιόλογη δράση στη Λάρισα. Εκτός από τη λογοτεχνική ‘Θράκα’, εκδίδει συλλογές ‘ποιητών’, διοργανώνει το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης και διάφορα άλλα.

3. Η παράδοση είχε αρχίσει επίσημα με τη Μελίνα Μερκούρη που μοίραζε πολύ δημοκρατικά, όντας υπουργός Πολιτισμού επί ‘Αείμνηστου’, λεφτά των φορολογούμενων, όχι δικά της ή του ‘Αείμνηστου’, για να ψαρεύει ψήφους από λόγγους, βουνά, ραχούλες.

Έτσι δεν έχουμε καλή Ποίηση, Μουσική, Ζωγραφική κλπ. και οι πολίτες αυτής της γενιάς διαβάζουν όλο και λιγότερα ακολουθώντας το φωτεινό παράδειγμα των υπουργών και υφυπουργών. Και να διαβάσουν δεν θα καταλάβουν διότι τους λείπει το υπόβαθρο κατανόησης μα και διότι λείπει το έλλογο νόημα από αυτά που διαβάζουν.

Και το υπουργείο μοιράζει λεφτά για να συνεχίζεται ο ‘πολιτισμός’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *