Ε1705: Κυβερνητικές γκάφες

Ε1705: Κυβερνητικές γκάφες

- in Επικαιρότητα
0

Ο συμπαθέστατος Σάκης Μουμτζής συμπαθεί βαθιά τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, όπως κι εγώ. Μόνο που εγώ δεν χαρίζω κάστανα ούτε χρυσώνω το χάπι της επίκρισης.

Στην Καθημερινή της 30/12/22 γράφει:

Το Σύνταγμα απαιτεί ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων να ψηφιστεί με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών. Η διακομματική συναίνεση αίρει υπόνοιες ή και κατηγορίες πως αυτές οι ρυθμίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος προς όφελος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Συνεπώς, η κυβέρνηση όταν έφερε στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έπρεπε να δεχθεί τις τροποποιήσεις των κομμάτων της Αριστεράς, αν ήθελε να ισχύσει ο νέος νόμος. Αλλη λύση δεν είχε. Ετσι αποδέχθηκε προτάσεις που ουσιαστικά περιορίζουν στο ελάχιστο την εφαρμογή αυτού του νόμου, κάτι που φαίνεται στις εγγραφές στους καταλόγους των αποδήμων. Τον Μάιο του 2021 η κυβέρνηση έκανε μια απόπειρα –εν όψει των οφθαλμοφανών δυσλειτουργιών του νόμου– να τον τροποποιήσει, όμως δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι. Υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, αθροίζοντας όλοι μαζί 190 ψήφους.

Συμφωνώ πως η μόνη λύση που υπήρχε ήταν να μην ψηφιστεί ο νόμος καθόλου. Οπότε οι λιγοστές χιλιάδες που θα μπορέσουν να ψηφίσουν είναι ένα πρώτο βήμα. Αλλά βλέπουμε πως ακόμα και τρία κόμματα δεν συγκέντρωσαν τις 200 ψήφους.

Ο Νόμος πέρασε τώρα με τη βοήθεια των Πασόκων και της Πλεύσης της Κωνσταντοπούλου και της Νίκης!

Ούτε η κυβέρνηση ούτε δημοσιογράφοι σαν τον Σάκη Μουμτζή δείχνουν να αντιλαμβάνονται πως δεν χρειάζονται 300 εκπρόσωποι στη Βουλή. Και 200 και 150 αρκετοί θα ήταν. Ούτε χρειάζεται ένα τόσο χαμηλό ποσοστό όσο 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή. Ένα 6% θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό.

Δεν χαμηλώνεις τον πήχυ επειδή αυξάνονται οι βλάκες στον πληθυσμό. Χαμηλώνεις τις ευκαιρίες αν εμποδίζουν την ομαλή και δίχως γραφειοκρατικές αγκιστρώσεις λειτουργία της κυβέρνησης.

Η ίδια αδυναμία στιβαρής στόχασης φάνηκε, όπως ορθά επισημαίνει ο Σάκης Μουμτζής, στη θέσπιση του κλιμακωτού μπόνους στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μα κι εδώ χρυσώνει το χάπι γράφοντας-

Προφανώς μέσα στο κλίμα ευφορίας για την πρόσφατη, μεγάλη εκλογική νίκη της θέλησε να φανεί γενναιόδωρη προς το ΚΙΝΑΛ της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεσή της. Η μοίρα το έφερε έτσι, ώστε σήμερα και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να το έχει απέναντι η κυβέρνηση και να αγωνίζεται για μια ισχνή –στην καλύτερη περίπτωση–αυτοδυναμία

Το “προφανώς” είναι μάλλον αυθαίρετο. Πολύ αμφιβάλω αν θέλησε “να φανεί γενναιόδωρη”. Μάλλον ήθελε να καλοπιάσει τους Πασόκους. Και τώρα, μαζί με τις άλλες γκάφες τους, οι φανφαρόνοι της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες δυσκολίες.

“Η γενναιοδωρία πληρώνεται” γράφει ο Σ. Μουμτζής. Μόνο που δεν είναι η γενναιοδωρία μα η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα….

Και οι γκάφες της Νέας κυβέρνησης συνεχίζονται. Διότι πώς να πάψουν με τέτοια μέλη όπως ο κ Μηταράκης ή ο κ Κικίλιας, που είναι ολοφάνερα εντελώς άσχετοι με τα υπουργεία τα οποία ανέλαβαν.

Ο πρώτος πρότεινε έφιππη αστυνομία (!) αφού έχουμε όλα τα άλλα. Ο δεύτερος ακολουθεί εμφανώς αμήχανος τον Μητσοτάκη στις περιοδείες των φλεγόμενων περιοχών, ευχαριστημένοι και οι δυο – “Ο κρατικός μηχανισμός είναι εξαιρετικά προετοιμασμένος…”

Δεν ντρέπονται!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *