Το δήθεν εθνικό θέμα

Το δήθεν εθνικό θέμα

Το ότι ο ανίκανος και ανεύθυνος Τσίπρας θα παρουσίαζε τη συμφωνία για το Μακεδονικό Σκοπιανό ως θρίαμβο δικό του με τη βοήθεια του ανεκδιήγητου πρώην ΚΚΕ κ. Κοτζιά ήταν του ηλίου φαεινότερο. Δεν έχει και τίποτε άλλο να δείξει εκτός από εγκληματικές γκάφες (όπως «καθαρή έξοδος») .

Είναι παράξενο πως δημιουργείται μια καταιγίδα σε ένα φλιτζανάκι καφέ!

Το πώς θα ονομαστεί η χώρα στα βόρεια σύνορά μας έγινε ξαφνικά (εδώ και δεκαετίες μάλλον) “εθνικό” θέμα! Από πού κι ως πού;

Σίγουρα, το πως θα ονομάσουν τη χώρα τους αυτοί οι άνθρωποι που ονομάζονται “Μακεδόνες” είναι δική τους υπόθεση. Εμείς γιατί ανακατευόμαστε;

Ναι, ξέρω, έχουμε και μείς μια περιοχή που λέγεται Μακεδονία και πιθανώς θα υπάρξει μπέρδεμα. Ιδίως αφού υπάρχουν μερικοί φανατικοί στη βόρεια χώρα που ενδέχεται να διεκδικήσουν τη δική μας περιοχή και μερικοί παραγωγοί στη δική μας Μακεδονία που, παρά τις προειδοποιήσεις και συστάσεις εμπόρων στο εξωτερικό να αλλάξουν τα «μακεδονικά» λογότυπά τους, εξακολουθούν να γράφουν «μακεδονικός οίνος, χαλβάς» και ό,τι άλλο.

Μα καλά, το όνομα “Μακεδονία” θα τους δώσει την ευχέρεια να αρπάξουν τα δικά μας εδάφη;

Λέτε η Οξφόρδη και οι Αθήνες στις ΗΠΑ να διεκδικήσουν την αγγλική Οξφόρδη και την ελληνική Αθήνα;

Παλαιότερα κι εμείς είχαμε κουφιοκέφαλους που θα υλοποιούσαν τη Μεγάλη Ιδέα και θα ανάσταιναν τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά. (Και δυστυχώς έχουμε μπόλικους από δαύτους ακόμα, αν κρίνουμε από τα διάφορα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν μέσα στον Ιούνιο 2018.)

Οι Βούλγαροι παλαιότερα δεν διεκδικούσαν τα βόρεια εδάφη μας και οι Τούρκοι τώρα δεν διεκδικούν ωμά τα νησάκια μας στο Αιγαίο;

Το όνομα, λοιπόν, δεν παίζει ρόλο σε διεκδικήσεις εδαφών. Ο Χίτλερ διεκδίκησε και άρπαξε ορισμένα εδάφη της Τσεχοσλοβακίας όπου κατοικούσαν γερμανόφωνοι, που ήθελαν την ένωση με τη Γερμανία! Μα άρπαξε και τη Γαλλία και την Ολλανδία κλπ.

Αν οι Μακεδόνες θέλουν τη δική μας Μακεδονία ας καλέσουν τους δικούς μας κατοίκους να εξεγερθούν και να ενωθούν με τους Σλάβους!

Αλλά εμείς δεν αποδεχτήκαμε την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Former Yugoslavic Republic of Macedonia: FYROM), όπου το «Μακεδονία» φιγουράρει φωναχτά;

Οπότε δεχόμαστε πως υπάρχουν Μακεδόνες και Μακεδονική (γλώσσα) πέρα από τα σύνορά μας. 140 χώρες διεθνώς έχουν αναγνωρίσει επισήμως το όνομα Μακεδονία για του «Σκοπιανούς» όπως μόνο εμείς τους λέμε!

Η ονομασία Severna Makedonija δεν υπάρχει στη Συμφωνία. Για μας είναι πια επίσημα «Βόρεια Μακεδονία» και αγγλιστί Northern Macedonia. Αυτός ο όρος παραπέμπει σε «Νότια Μακεδονία», που δεν είναι χώρα μα περιοχή στην Ελλάδα!

Δεν έχουν εντελώς άδικο, λοιπόν, όσοι δεν θέλουν το «Μακεδονία» στο όνομα μέσα στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης. Αλλά το σφάλμα έγινε από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις μας ενέκριναν το ΠΓΔΜ (FYROM).

Πολλοί φοβούνται πως θα υπάρξουν περιπλοκές. Ναι, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, διότι ο εγωισμός και ο εθνικολαϊκισμός υπερισχύουν. Οι άνθρωποι προσεγγίζουν αυτά όλα τα θέματα με συναισθηματισμό και ψευτοπατριωτισμό, όχι προσγειωμένη, τετράγωνη λογική. Όπως τα άτομα έτσι κι ένας λαός αποβλέπει στο συμφέρον του, όχι στο τι είναι ορθό και δίκαιο.

Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις των τσιπριστών είχαν όλα τα ελαττώματα που είχαμε συνηθίσει – αμορφωσιά, περιορισμένη αντίληψη του διεθνούς σκηνικού, κρυψίνοια, κυνικότατη αδιαφορία προς τον ελληνικό λαό και σύσσωμη την αντιπολίτευση: είναι τα γνωρίσματα ανώριμων αλαζόνων.

Κατά πόσον η συμφωνία είναι βιώσιμη θα δείξει ο χρόνος: πρώτα τα δυο κοινοβούλια στην Αθήνα και στα Σκόπια και μετά οι λαοί και άλλες κυβερνήσεις.

4 Comments

    1. Π. Πετριάς

      Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση. Επαναλαμβάνουμε κάτι που για τον κ. Λυγερό δεν μοιάζει να έχει σημασία. 140 κράτη, μικρά και μεγαλύτερα από μας, αναγνωρίζουν εδώ και καιρό την Μακεδονία, γειτόνισσα. Είναι απλό γεγονός. Είναι με τις σουπερ-εθνικότητές μας που χάσαμε την Κύπρο – κι ας φωνάζουμε το εύκολο σύνθημα “προδοσία” και η κατάσταση χειροτερεύει από έτος σε έτος.

  1. Λεωνίδας

    [140 χώρες κ.λπ.]

    1)https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82

    2)https://m.youtube.com/watch?v=LMqIh6JAM2c#

    1. Π. Πετριάς

      Κε Κυλάφα,
      ευχαριστούμε αλλά δεν συνεχίζω την απρόσφορη αυτή συζήτηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *