Ε1760: Η βλακεία διαμορφώνει την Ιστορία

Ε1760: Η βλακεία διαμορφώνει την Ιστορία

Προσέξτε τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη που πήρε 1,8 δισ. στις αρχές του 2023. Η λύση του ήταν να κλείσει τα πάρκα της Αττικής τις μέρες καυσώνων! Μα αφού μπορείς να απαγορεύσεις, γιατί να σπαζοκεφαλιάζεις να βρεις ορθούς τρόπους να προκαταλάβεις και να ελέγξεις;…

Ίσως αρχίζει να γίνεται κατανοητό από μερικούς στοχαστές πως η βλακεία είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες στη διαμόρφωση της ανθρώπινης Ιστορίας.

Δεν είναι ο μόνος ούτε ο ισχυρότερος. Πρώτος και ανώτερος είναι η νοημοσύνη των σοφών του Εσώτερου Κύκλου που, χωρίς να φαίνονται ως πρωταγωνιστές, πάντα στηρίζουν τις παραπαίουσες μάζες του Εξώτερου Κύκλου και βοηθούν όσους το θέλουν να ανελιχθούν προς την Αυτοσυνειδησία.

Μα η ηλιθιότητα ως πρωταγωνιστικός ρόλος είναι ολοφάνερη. Μόνο που οι άνθρωποι γενικά (οι διανοούμενοι, αρθρογράφοι, αναλυτές και καθηγητές) δεν θέλουν να το επισημάνουν διότι οι ίδιοι ενσαρκώνουν αυτόν τον παράγοντα.

Οι σοφοί μιλάνε και δεν προσφέρουν τεκμήρια. Εσύ, αν ακούς κάπως, ψάχνεις και βρίσκεις τα τεκμήρια – και είναι πολλά και ολοφάνερα!

Έτσι εμείς οι ταπεινοί ακόλουθοι των λιγόλογων σοφών επαναλαμβάνουμε τα λόγια τους μα πρέπει να παρουσιάζουμε και τα κατάλληλα τεκμήρια.

Στη δεκαετία του 1970 οι πανεπιστημιακοί γενικά φωνασκούσαν πως πηγαίναμε σε νέα εποχή παγετώνων και παγωμάρας. Ενώ όλα τα γεγονότα έδειχναν το αντίθετο. Υπήρχαν εξατμίσεις μετά το λιώσιμο πάγων και βαριές συννεφιές. Κι έτσι τα σύννεφα, έλεγαν, θα εμπόδιζαν το ηλιακό φως να κατέβει σε μας και θα παγώναμε! Μα από το 1982 ανακαλύφθηκε η τρύπα του όζοντος που επιτρέπει στις υπεριώδεις ηλιακές ακτινοβολίες να μας βομβαρδίζουν. Η μεν τρύπα έπαψε να μεγαλώνει (2010) μα στο μεταξύ παρουσιάστηκε το φαινόμενο του θερμοκηπίου που, με την αδιάκοπη συμβολή των βιομηχανικών και άλλων εκπομπών, αυξάνει τη συγκέντρωση αερίων έτσι που να έχει επέλθει μια κλιματική αλλαγή προς το χειρότερο (αυξημένες θερμοκρασίες, ρύπανση αέρα και υδάτων κ.λπ.) που ίσως να μην είναι αναστρέψιμη εύκολα ή γρήγορα!

Αυτά είναι πασίγνωστα. Μα οι κυβερνήσεις αρνούνται να λάβουν το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για ορθή ανακατεύθυνση.

Εμείς εδώ έχουμε πια ετήσιες καλοκαιρινές αυξανόμενες πυρκαγιές. Ευτυχώς από το 2018 (100+ Μάτι) δεν θρηνήσαμε, όπως λέγεται, πολλά θύματα. Μα υπάρχουν καταστροφές δημόσιων δασών και ιδιωτικών περιουσιών.

Με τη συνηθισμένη βλακεία της η κυβέρνηση δίνει επιδόματα στους πυρόπληκτους κι έτσι νομίζει, με τέτοια μπαλώματα, δίνει λύσεις!

Μα όπως επισημαίνει η κα Κατσουνάκη (Καθημερινή 22/7/2023):

Χωρίς δραστικό και επίμονο κεντρικό έλεγχο (πού και πώς διέθεσαν, για παράδειγμα, οι δήμοι τα κρατικά κονδύλια για την πυροπροστασία), χωρίς ατομική έγνοια και ευθύνη για τα στοιχειώδη (πόσο δύσκολο είναι να απομακρύνουμε ξερά χόρτα και σκουπίδια;), οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι η σπίθα, όμως το φιτίλι θα το έχουμε βάλει εμείς.

Καμιά προσπάθεια να ελεγχθούν οι ενέργειες των Δήμων στο ξόδεμα των κονδυλίων για πυροπροστασία!

Προσέξτε τώρα τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη που πήρε 1,8 δισ στις αρχές του 2023. Η δική του λύση ήταν να κλείσει τα πάρκα της Αττικής τις μέρες καυσώνων! Αφού μπορείς να απαγορεύσεις, γιατί να σπαζοκεφαλιάζεις να βρεις ορθούς τρόπους να προκαταλάβεις και να ελέγξεις;… Γράφει ο Π. Μανδραβέλης στην Καθημερινή επίσης:

Η Πάρνηθα δεν μπορεί να φυλαχθεί επαρκώς διότι, όπως είπε ο περιφερειάρχης, «πέραν του καύσωνα που έχει προβλεφθεί από τους ειδικούς, υπάρχουν και πυρομανείς και αυτό εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για όλους εκείνους οι οποίοι θα βρίσκονται σε ένα πάρκο» (ΕΡΤ News, 20.7.2023).

Λογικό: στα χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών δεν πρέπει να προστεθούν τα 0,277 τετραγωνικά χλμ. του Πεδίου του Αρεως. Μόνο που τα τελευταία μπορούν εύκολα να προστατευθούν, αρκεί οι αρμόδιοι (εν προκειμένω η Περιφέρεια Αττικής) να κάνει σωστά τη δουλειά της. Δηλαδή ανάμεσα στα «884 έργα, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ», που ανακοίνωσε στις αρχές του έτους ο κ. Πατούλης, θα μπορούσαν να βρεθούν μερικές χιλιάδες για περιπολίες τις δύσκολες αυτές ημέρες. Αλλά όταν κάποιος μπορεί να απαγορεύσει, γιατί να δουλέψει;

Ο κ. Πατούλης θυμίζει έντονα τον κ. Μηταράκη που, έχοντας απορρίψει τελεσίδικα την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία ουδέποτε λειτούργησε, εμπνεύστηκε την «έφιππη αστυνομία» στην Αθήνα! Μα άφησε την «έφιππη», μετά από άλλων παρεμβάσεις, για να ξαναφέρει την πανεπιστημιακή!

Δεν νομίζω πως κανένας εχέφρων άνθρωπος (όχι κατ΄ ανάγκη με εξαιρετικά υψηλό IQ) θα κατέτασσε αυτούς τους στυλοβάτες της ΝΔ ανάμεσα στους λίγο έστω νοήμονες αξιωματούχους.

Μα ας πάμε και στο Κύριο Άρθρο της Καθημερινής 22/7/2023, που πρέπει να είναι του ίδιου του εκδότη:

Ανακουφιστικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους πυρόπληκτους, αλλά έρχονται κατόπιν εορτής. Αυτό που προέχει είναι η συστηματική πρόληψη, φροντίδα και σωστή διαχείριση των δασών ώστε να μην αποτελούν πυριτιδαποθήκες εν αναμονή. Προσπάθεια που ξεκινάει από την αυλή του καθενός, περνάει στην αυτοδιοίκηση και στην κεντρική κυβέρνηση και απαιτεί εθνικό σχεδιασμό.

 Ευτυχώς και οι κ.κ. Πατούλης και Μηταράκης παραμερίστηκαν. Μα μου μένει το ερώτημα – «Γιατί χρειάζεται τόσος χρόνος για τον κ. Μητσοτάκη να δει τα οφθαλμοφανή και να δράσει ορθά;»

Όντως προέχει η συστηματική πρόληψη. Μα τέτοια προσπάθεια δεν ξεκινάει μόνο από την αυλή του καθενός για να περάσει στην αυτοδιοίκηση κ.λπ.

Ξεκινάει από τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών με τη σωστή ανατροφή και την εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία (ή ακόμα νωρίτερα όπου γίνεται).

Αλλιώς θα συνεχίσουμε να έχουμε αυξανόμενο πληθυσμό μαγκιάς, αδιαφορίας και το ελληνικότατο «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;».

Ποιος θα δρομολογήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα διαπαιδαγώγησης;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *