Ε1772: Ρατσιστές οι Έλληνες;…

Ε1772: Ρατσιστές οι Έλληνες;…

- in Επικαιρότητα
0

Από την κλασική μας Αρχαιότητα οι κάτοικοι αυτής της χώρας (κυρίως οι Αθηναίοι) και όσοι μιλούσαν μια κατανοητή ελληνική διάλεκτο τότε θεωρούσαν πως – «Όποιος δεν μιλάει Ελληνικά είναι βάρβαρος». Και υπάρχουν πάρα πολλοί και σήμερα που πιστεύουν πως η Ελληνική είναι η κορύφωση της γλωσσικής επάρκειας και ομορφιάς και δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν πως όταν οι Ευρωπαίοι ζούσαν σε σπηλιές τρώγοντας βαλανίδια οι Έλληνες έχτιζαν Παρθενώνες!…

Τώρα αν αυτός δεν είναι ρατσισμός τότε πρέπει να είναι απαράμιλλη αλαζονεία και θεληματική τυφλότητα αμορφωσιάς. Διότι πολλοί άλλοι λαοί είχαν όμοια χαρίσματα και άφησαν μεγάλες δημιουργίες για την ανθρωπότητα, ακόμα και για τους Έλληνες.

Μα ας πάμε πάρα κάτω. Παίρνω αποσπάσματα από άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή, 29 Αυγούστου ’23 όπου, με αναφορά σε άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου, παραθέτει υπεραρκετά στοιχεία από σοβαρές επιστημονικές έρευνες.

Το 85% των Ελλήνων πιστεύει ότι η καταγωγή (το «αίμα») είναι σημαντική για την εθνική ταυτότητα, στο «να είσαι πραγματικός Ελληνας». Μας ξεπερνούν η Αρμενία (92%), η Γεωργία (90%), η Ουγγαρία (89%) και η Ρουμανία (87%). Οι υπόλοιπες 30 (ανατολικοευρωπαϊκές και όλες οι δυτικοευρωπαϊκές) χώρες εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά (Pew Research Center, 28.10.2018).

Θα συμφωνήσουμε ότι όλοι αυτοί [δηλ. το 85%] δεν διάβασαν Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο … οι νεοέλληνες αγνοούν ακόμη και το όνομα του «αρχιτέκτονα [δηλ. Κ. Π.] της εθνικής μας συνείδησης»… «Ο Παπαρρηγόπουλος δεν μιλάει για αιματολογική συνέχεια της ελληνικής φυλής. Μιλάει για πολιτισμική συνέχεια του ελληνικού έθνους και στηρίζει τα επιχειρήματά του στη γλώσσα» (Books Journal, 22.2.2021). Αλλά, όπως και να έχει το πράγμα, η μείξη καταγωγής και εθνικής ταυτότητας είναι στη ρίζα κάθε ρατσισμού. Επιπλέον, κάθε ρατσισμός πάνω σε κάποια άγνοια στηρίζεται.

Στην ίδια έρευνα, οι Ελληνες μαζί με τους ίδιους σχεδόν Ανατολικοευρωπαίους δηλώνουν λιγότερο ανεκτικοί να αποδεχθούν μουσουλμάνους (ναι: 31%) και Εβραίους (ναι: 35%) στην οικογένειά τους. Σε όλες τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες (συν Σερβία, Σλοβενία, Κροατία) το ποσοστό αποδοχής είναι άνω του 50%. Φυσικά οι Ελληνες κατέχουν το ρεκόρ περηφάνιας για τον πολιτισμό τους: 89% ημών τον θεωρεί ανώτερο από τους άλλους. Ας μην αναφερθούμε σε παλιότερες έρευνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) του 2003, που έδειχναν τα υψηλότερα ποσοστά δυσανεξίας στους τότε ξένους, τους Αλβανούς. Ναι, η Ακροδεξιά ενισχύεται σε όλη την Ευρώπη, μιλίτσιες όμως σαν τη Χρυσή Αυγή μόνο στην Ελλάδα έγιναν επί μακρόν ανεκτές.

‘Επαψε η Χρυσή Αυγή με τους μπράβους και μπρατσάκηδες, μα τώρα έχουμε τους πιο προσεκτικούς Σπαρτιάτες!

 Στις 6/4/23 το Lifo (Newsroom) έγραψε –

Συνολικά 74 περιστατικά ρατσιστικής βίας καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2022, αλλά οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί και αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου (Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας).

Έγραψε ο Τάκης Θεοδωρόπουλος (Καθημερινή 13 Oκτωβρίου) μετά τη φριχτή επίθεση των Χαμάς-τρομοκρατών στο Ισραήλ:

Μόλις προχθές κάποιος με ρώτησε αν πιστεύω ότι βρέθηκαν αποκεφαλισμένα βρέφη στο κιμπούτς. Εκείνος δεν πιστεύει την προπαγάνδα των Ισραηλινών. Υποθέτω ότι δεν είναι ο μόνος. Πολλοί συμπατριώτες μας σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης. Υφέρπων αντισημιτισμός; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Κυκλοφορεί στην ενδοχώρα της ελληνικής κοινωνίας. Εχει θρησκευτικές ρίζες; Εχει πολιτικές ρίζες; Πάντως είναι ένα αίσθημα εν υπνώσει το οποίο αφυπνίζεται όποτε του δίνεται η ευκαιρία.

Τώρα προσγειωμένοι στην πραγματικότητα ας συλλογιστούμε ποιοι ζουν σε σπηλιές και τρώνε βαλανίδια (μεταφορικά), ενώ άλλα έθνη παράγουν όχι Παρθενώνες – τι να τους κάνεις αυτούς σήμερα; – μα τα θαύματα της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης;…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *