E1783: Το “επιτελικό” κράτος

E1783: Το “επιτελικό” κράτος

- in Επικαιρότητα
0

Οι πολιτικάντηδες και καθηγητάδες εφευρίσκουν νέους όρους για να περιγράψουν τις σαραβαλιασμένες αντιλήψεις τους έτσι που να ακούγονται “επιστημονικές” ή, οπωσδήποτε, ρηξικέλευθες. Ζουν σε τέτοιο ονειρόκοσμο ναρκισσισμού που δεν αντιλαμβάνονται πως ό,τι είναι ορθό, καλό και δίκαιο στην πολιτική ειπώθηκε από τους στοχαστές πανάρχαιων εποχών και, οπωσδήποτε, διατυπώθηκε ξανά από τους Βρετανούς από το 1700 ως το 1900 περίπου.

Αντί λοιπόν να υιοθετήσουν τις συμβουλές αυτών των παλαιών στοχαστών, επινοούν κούφιους όρους για να παρηγοριούνται οι ίδιοι και να εξαπατούν τον αφελέστατο, ηλίθιο λαό. Αντί να σπάσουν τα αυγά που κυβερνήσεις κλωσσούν 2 αιώνες τώρα, τα πολλαπλασιάζουν.

Έτσι εφευρέθηκε το “επιτελικό κράτος” που όμως παραμένει όπως το ξέραμε πάντοτε – τρύπιο, πελατειακό, ετοιμόρροπο, αναποτελεσματικό!

Στη ΔΕΘ, αυτή η βιτρίνα προπαγάνδας και πρωθυπουργικής απατεωνιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προφανώς δεν ακούει πια τη φωνή του Υψίστου, ούτε τις φωνές έγκριτων δημοσιογράφων, έδειξε πως είναι τυλιγμένος στην αλαζονεία και προσκολλημένος στην προεδρεία της παρηκμασμένης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση μήπως δεν λειτούργησε το επιτελικό κράτος, ο πρωθυπουργός ήταν πολύ λεπτομερής: «Ναι, λειτούργησε το επιτελικό κράτος στην περίπτωση της Θεσσαλίας. Δημιουργήθηκε αμέσως συντονιστικό κέντρο, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, βρέθηκαν στον ίδιο χώρο. Ο καθένας είχε τη δική του αρμοδιότητα, γινόντουσαν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα, άλλος ασχολήθηκε με το πρόβλημα των νεκρών ζώων, άλλος ασχολήθηκε με τη δημόσια υγεία, άλλος ασχολήθηκε με την προσβασιμότητα στα χωριά και το πώς θα σιγουρευτούμε ότι θα φτάσουμε γρήγορα στα χωριά που είχαν αποκοπεί , άλλος ασχολήθηκε με τις υποδομές… Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος».

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν αισθάνομαι ότι στην Πολιτική Προστασία έχουμε εντάξει όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία», είπε, τονίζοντας την πρόθεσή του για ένταξη της ΕΜΥ αλλά και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία.

«Εχουμε ανάγκη εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, χρειαζόμαστε περισσότερα πρωτόκολλα σχετικά,» είπε. «Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερα συστήματα και περισσότερη τεχνολογία έγκαιρου εντοπισμού των πυρκαγιών» πρόσθεσε, τονίζοντας και την ανάγκη για περισσότερες ασκήσεις προσομοίωσης φυσικών καταστροφών.

«Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου,» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας και την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών πόρων κατά των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

«Δε θα ησυχάσω αν δεν καταφέρω να πείσω τους ομολόγους μου» στην Ευρωπαϊκή Ενωση «για την ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης» της Ε.Ε., υπογράμμισε.

Ναι βεβαίως και λειτούργησε αυτό το μυστήριο “επιτελικό” κράτος. Μα ακόμα και το σταματημένο ρολόι δείχνει την ορθή ώρα δύο φορές μέσα στο 24ωρο. Και μια σακαράκα- θα λειτουργήσει αν έχει λίγη βενζίνη και ο οδηγός είναι απελπισμένος, δίχως άλλη επιλογή.

Το γεγονός πως στη συνέχεια παραδέχεται ότι έγιναν λάθη και ότι διαπιστώθηκαν ελλείψεις δείχνει πως το “επιτελικό κράτος” είναι μια φαντασίωση που γίνεται γρήγορα εφιάλτης στην έλευση σκοταδιού.

Το γεγονός πως ο ίδιος απαριθμεί λίγες από τις ελλείψεις και λίγες από τις ανάγκες (εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, περισσότερα συστήματα κλπ, κλπ) δείχνει πως μετά από 4,5 έτη στην κυβέρνηση ούτε ο ίδιος ούτε οι επιτελείς του κράτους έχουν μάθει να κυβερνούν.

Θα ήταν αδιανόητο να παραδεχτεί, φυσικά, πως το πρώτο που τον ενδιαφέρει είναι να παραμείνει αρχηγός και πρωθυπουργός. Μετά, να επανεκλεγεί το κόμμα με πλειοψηφία στη Βουλή για να μπορεί να διαχειρίζεται το κράτος ως λάφυρο, όπως γίνεται από κάθε κυβέρνηση εδώ και διακόσια χρόνια. Και μόνο σε τρίτη φάση ενδιαφέρεται για τη δικαιοσύνη, ευμάρεια και πραγματική βελτίωση του έθνους.

Αυτό το τριπλό ενδιαφέρον το έχουμε αναφέρει επαναληπτικά εδώ στα άρθρα μας. Και θα συνεχίσουμε διότι αυτή είναι η αλήθεια. Και η χώρα δεν θα έχει καλή κυβέρνηση, ωσότου αυτή η τρισάθλια, εγωιστική, ναρκισσιστική νοοτροπία μεταρρυθμιστεί στους πολιτικάντηδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *