Ισοπέδωση και ανωπέδωση

Ισοπέδωση και ανωπέδωση

1. Ποιος εξακολουθεί να διαδίδει το ψεύδος πως η κυβέρνηση των όσιων τσιπριστών ισοπεδώνει τα πάντα προς τα κάτω;

Αυτό είναι ένα από τα πολλά κλισέ που χρησιμοποιούν πολλοί φιλελεύθεροι λελέδες δημοσιογράφοι ενάντια στις προσπάθειες μιας δημοκρατικής κυβέρνησης, λένε τα συριζοτρόλ, να αφαιρέσει μερικά προνόμια από τα πλουσιότερα στρώματα και να δώσει όμοιες ευκαιρίες στα κατώτερα.

Αν η εξομοίωση είναι τις περισσότερες φορές ισοπέδωση προς τα κάτω, σ’ αυτό φταίνε οι πιστωτές που δεν αφήνουν τους φιλόστοργους συριζανέλληνες να εφαρμόσουν την κοινωνική πολιτική τους – να αυξήσουν τον βασικό μισθό, να δίνουν επιδόματα αναπήρων (ακόμα και όταν δεν υπάρχει αναπηρία!), να διορίζουν σε ένα διευρυμένο Δημόσιο, να αυξήσουν τις συντάξεις και παρόμοια.

2. Έγινε σάλος όταν μαθεύτηκε πως οι κ.κ. Κορωνιωτάκης και Μπλάνας είχαν αυξήσει τους μισθούς τους κατά 20.000€ μηνιαίως και είχαν εισπράξει αναδρομικά -στο μέσο της κρίσης- 200.000€!

Μα γιατί; Οι άνθρωποι αυτοί του λαού και του συνδικαλιστικού κινήματος του Σύριζα επιχειρούσαν εξομοίωση προς τα πάνω δηλαδή «ανωπέδωση»! (Αν θυμάμαι, είχαν διοριστεί από άλλον άνθρωπο του λαού, τον κ. Λαφαζάνη, υπουργό στην Πρώτη-φορά.)

Πρέπει να υπάρχει μνησικακία πολλή σε μας τους πάσης απόχρωσης φιλελεύθερους αφού δεν αποδεχόμαστε ούτε την εξομοίωση προς τα κάτω ούτε αυτή προς τα πάνω και λοιδορούμε παθιασμένα κάθε προσπάθεια των τσιπριστών για περισσότερη δημοκρατία.

Ναι, ο πρόεδρος Μουχίκα της Ουραγουάης (2010-15) έδινε τον μισθό του στους φτωχούς. Ο Καποδίστριας πάλι είπε «Εφόσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν δια να ζήσω, αρνούμαι να αγγίσω μέχρις οβολού τα δημόσια χρήματα… εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις έσχατην πενίαν.» Ακόμα και ο απρόβλεπτος και πολύ πολύς Τραμπ δεν παίρνει μισθό διότι δεν τον χρειάζεται!

Μα αυτή, όπως είπε ο Μπέρναρ Σω, ο Άγγλος σοσιαλιστής δραματογράφος, είναι ισοπέδωση προς τα κάτω. Και οι πλούσιοι φτωχοποιούνται, ενώ ελάχιστα βελτιώνονται οι συνθήκες των φτωχών! Απλώς έχουμε περισσότερους φτωχούς!

3. Να ένα πρόσφατο παράδειγμα που θα πρέπει να βάλει σε νέες σκέψεις όλους τους στοχαστικούς ανθρώπους της χώρας.

Μια νέα διάταξη (α, 67, ν4410/16) που νομοθετήθηκε παραβιάζοντας τους περιορισμούς του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής στο Μέγαρο της Μουλωχτής Μίζας επιτρέπει στον κάθε υπουργό να αποφασίζει ο ίδιος πόσοι συνοδοί του στο εξωτερικό και για πόσο θα μένουν στο ίδιο πολυτελές ξενοδοχείο των 5 αστέρων. (Θυμάστε το Συνέδριο στο χλιδάτο ξενοδεχείο στη Ρόδο, Απρ 2018 – που θα επαναληφθεί και στη Σύρο ως πρωτεύουσα της Περιφέρειας φέρνοντας την ποθητή ανωπέδωση!)

Μέχρι αυτή τη διάταξη, το Δημόσιο κάλυπτε τα έξοδα διαμονής συνοδών μόνο σε ξενοδοχεία 3 αστέρων και μόνο για 60 ημέρες (που και αυτές πολλές ήταν).

Η διάταξη μπήκε ως τροπολογία -θαυμάστε την επινοητικότητα και το πάθος για ανωπέδωση των τσιπριστών- σε νόμο για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καπνού! Επιπλέον, ορίζεται πως η ακριβής δαπάνη για την υπουργική κουστωδία δεν χρειάζεται να αναφέρεται στην έκθεση που πρέπει να δοθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους! Τι, θα μπαίνουν φραγμοί σε τέτοιες προσπάθειες;

Η αντιπολίτευση έφερε ένσταση και καταψήφισε αυτό το άρθρο 67 μα εγώ με την έμφυτη μου βραδύνοια μένω με την απορία γιατί δεν φεύγουν από την αίθουσα συνεδριάσεων… Προφανώς κατά βάθος ελπίζουν σύντομα να κάνουν τα ίδια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *