Αισχροκέρδεια

Αισχροκέρδεια

1. Είναι αντιληπτό πλέον πως η εξαπάτηση εμφυτεύεται πολύ νωρίς στους νεαρούς βλαστούς του αξιοζήλευτου Έθνους μας. Δεν γνωρίζω κανένα τομέα της ελλαδικής κοινωνίας όπου να μην ανθεί θαλερά η απάτη.

Προσέξτε πώς οι τσιπριστές μιλάνε θριαμβευτικά για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια ενώ παραμένουμε υπό αυστηρή επιτήρηση καθώς χρωστούμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια μαζί με τους τόκους. Ακόμα κι ελάφρυνση να συμφωνηθεί, τα δις παραμένουν.

Ενώ αυτό το τεράστιο πρόβλημα καιροφυλακτεί μαζί με τόσα άλλα, οι πολιτικάντηδες και ο λαός τους διαπληκτίζονται κομματικά για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και κάνουν συλλαλητήρια για την ονομασία ενός άλλου κράτους το οποίο και η Ελλάδα κι όλες οι άλλες χώρες ανά τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει εδώ και δεκαετίες ως Μακεδονική Δημοκρατία.

Αλλά δεν γίνεται κανένα συλλαλητήριο για την απατεωνία των πολιτικών και πνευματικών ηγετών και την αθλιότητα της Παιδείας.

2. Όταν ξεκίνησε η κρίση επίσημα και τα εισοδήματα άρχισαν αισθητά πια να μειώνονται, παρουσιάστηκαν Έλληνες παραγωγοί και μαγαζάτορες ζητώντας να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα από ελληνικά μαγαζιά, όχι σουπερμάρκετ, για να στηρίξουμε την πατρίδα δήθεν. Ενώ αυτοί διατηρούσαν τις ψηλές τους τιμές με κέρδη πάνω από 100%.

Άνοιξαν και νέες λαϊκές με παραγωγούς που έφερναν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές δίχως μεσάζοντες για να βοηθήσουν τον κοσμάκη που βασανιζόταν. Κι εδώ απάτη. Σύντομα βρήκαμε πως οι τιμές τους ήταν ψηλότερες από αυτές στην κανονική Λαϊκή!

Και συνεχίζουν το παιχνίδι της απάτης.

3. Έλειψε το φυσικό αεριούχο («ξυνό») νερό που συνήθως πίνουμε στο σπίτι. Έλειπε αυτή την περίοδο και από τα κοντινά μας σουπερμάρκετ.

Πήγα να το αγοράσω από κάποιο άλλο μαγαζί. Έφριξα. Η τιμή του εκεί ήταν 30% ακριβότερη!

Το υπέδειξα στον μαγαζάτορα.

«Έτσι μας το δίνουν εμάς», απάντησε.

Πιστεύετε πως η εταιρεία δίνει σε μικρότερα μαγαζιά 30% ακριβότερα το ίδιο προϊόν; Και ποιος θα το αγοράσει;

Μπορεί την πρώτη φορά, ναι, να ενδώσεις. Μετά παίρνεις άλλο αεριούχο ή μεταλλικό, ή το νερό της βρύσης φιλτραρισμένο!

4. Κατά καιρούς σε ειδοποιούν πως δεν έχεις παρά να επισκεφθείς ένα ταξιδιωτικό γραφείο και να απαντήσεις μερικές ερωτήσεις και θα έχεις διακοπές για δύο για 3-4 μέρες σε αξιοπρεπές ξενοδοχείο. Πας και αφού μια κοπελιά σε βασανίσει για 15 λεπτά με χαζές ερωτήσεις και σου δείξει ένα χαζό βίντεο με ωραία τοπία και με διαμερίσματα διακοπών προς ανταλλαγή, αντιλαμβάνεσαι πως …. «μόνο το τυρί στη φάκα είναι δωρεάν»!

Κατά καιρούς πάλι τηλεφωνούν καλοθελητές που σε πληροφορούν πως η τύχη σου χαμογέλασε και κέρδισες ήδη 1.000 ευρώ. Δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις μερικές οδηγίες για τυπικούς λόγους και θα έχεις το χιλιάρικο. Ακολουθώντας όμως τις οδηγίες ανακαλύπτεις πως για να πάρεις το χιλιάρικο της Τύχης που σου χαμογέλασε θα πληρώσεις τελικά 1.200 ευρώ!

Δυστυχώς η απάτη και η αισχροκέρδεια έχουν ριζώσει βαθιά στη νοοτροπία μας.

2 Comments

  1. Ιορδάνης Παρασκευάς

    Καλησπέρα σας κε Π.Πετριά,
    Η εξαπάτηση πάει πολύ μακριά : ακόμη και συνετοί κυβερνήτες υπέπεσαν σ' αυτήν (με την καλή έννοια)!

    "Η πατάτα (επιστ. Στρύχνον το κονδυλόρριζον, Solanum tuberosum) γνωστή και ως "γεώμηλο", είναι φυτό
    που ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών (Solanaceae). Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της,
    οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
    Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στην αρχή καλλιεργήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα, πειραματικά, στην περιοχή της Tίρυνθας.
    Λέγεται μάλιστα ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας λόγω της επιφυλακτικότητας των Ελλήνων προς το νέο τρόφιμο τις κλείδωνε σε αποθήκες
    τις οποίες εσκεμμένα άφηνε αφύλακτες τη νύχτα, ώστε να μπορεί ο λαός να τις κλέψει νομίζοντας ότι είναι πολύτιμες."
    Πηγή : Βικιπαίδεια

    Η απάτη λοιπόν, υπάρχει σχεδόν εξ αρχής συστάσεως του νεοελλ. κράτους ! Αναρωτιέμαι μήπως ο "λαός μας" θέλει να εξαπατηθεί κιόλας :
    από υπερβολική λαιμαργία και αλόγιστη επιδίωξη καλύτερης τιμής και ελπίδας(!) Πόσες φορές την έχω πατήσει! Σπουδαίο πατατά 🙂 με λέει κάποιος…
    Θυμηθήτε τι έπαθε και -ο μετρημένος κατά τα άλλα- Γιουντίστιρα από τις ζαριές του επιδέξιου Σακούνι… (Mahabharata)
    Εξ άλλου το Σύμπαν ολόκληρο δεν είναι μια … απάτη;
    Φιλικά και με εκτίμηση
    Ι.Π.

    1. Π. Πετριάς

      Πολύ σωστά όλα! Ναι, θέλουμε να εξαπατόμαστε. Ναι, το υλικό σύμπαν είναι μια πολύ μεγάλη κι ευχάριστη απάτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *